Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLANÉ-PEČENÉ

Příspěvky

KOLÁČ CIBULOVÝ S UZENÝM MASEM

27. 2. 2023

Těsto: 200g hladké mouky, 15g droždí, trochu cukru, 150 ml vlažného mléka, sůl, 50g rozpuštěné Hery.
Náplň: 600g cibule, 150g vařeného uzeného bůčku, 2 vejce, 1/8l smetany, sůl.
-----
Droždí rozetřeme s trochou cukru a vlažného mléka na řídkou kašičku, přidáme ostatní suroviny, dobře vymícháme těsto a necháme vykynout. Pak těstem vyložíme vymazanou koláčovou formu, zvýšíme okraje, vlijeme náplň a pečeme v předehřáté troubě na 170-180°C.
Náplň: Cibuli nakrájíme na tenčí plátky a rozebereme na kroužky. Tučnější uzený bůček nakrájený na kostičky rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, promícháme a dusíme. Pak necháme vychladnout, vmícháme vejce, smetanu, osolíme a dobře promícháme.

 

KOLÁČ PÓRKOVÝ

27. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 100g Hery, 125ml vody, lžíce oleje, sůl.
Náplň: 1 lžíce másla, 250-300g pórku, 100g anglické slaniny-plátky.
Zálivka: 300 ml zakysané smetany, 3 vejce, lžička vegety, sůl, pepř-vše smícháme.
-----
Na vále zpracujeme těsto a dáme odležet do lednice. Mezitím si na másle orestujeme na kolečka nakrájený pórek a necháme vychladnout.
Pak těsto vyválíme, vložíme do vymazané formy, zvedneme okraje a propícháme vidličkou. Dáme orestovaný pórek, zalijeme zálivkou ze zakysané smetany, poklademe slaninou a zvolna pečeme v předehřáté troubě na 170°C.

 

KOLÁČ PÓRKOVÝ 2

27. 2. 2023

Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku teplé vody, 1/4 hrnku oleje, 1 vejce, sůl, 10g droždí.
Náplň: 4 hrnky nakrájeného pórku, anglická slanina nebo salám, kečup.
+ 150g strouhaného sýra
-----
Zaděláme těsto - rovnou bez kvásku a necháme kynout. Vykynuté těsto vložíme do vymazané formy, potřeme kečupem, poklademe anglickou slaninou, posypeme pórkem a necháme ještě 10 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut, posypeme sýrem a dopečeme.

 

KOLÁČ SE ŠUNKOU A ZAKYSANOU

27. 2. 2023

1 balíček listového těsta
Směs: 4 vejce, 150g Nivy nebo Ementálu, 1 dl mléka, 200g zakysané smetany, pepř, sůl, 3 lžíce nasekané pažitky.
Náplň: 200g šunky-plátky, 150g anglické slaniny - plátky.
+ 100g nahrubo nastrouhaného sýra a mouka na vál
-----
Zapneme si troubu na 200-220°C.
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku o trochu větší, než je dortová forma (abychom měli z těsta i okraje) a těstem vyložíme formu (vypláchneme studenou vodou).
Na dno dáme 1/4 směsi, poklademe polovinou šunky, rozetřeme další 1/4 směsi, poklademe anglickou slaninou, potřeme 1/4 směsi, poklademe zbytkem šunky, potřeme poslední 1/4 směsi a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě.
Směs: elektrickým šlehačem usleháme vejce do pěny, přidáme mléko, smetanu, sýr, osolíme (podle slanosti sýra), opepříme, rozšleháme a pak vařečkou přimícháme pažitku.

 

KOLÁČ SE ŽAMPIONY

27. 2. 2023

1 listové těsto.
Náplň: 4 větší cibule, 1 plechovka žampionů nebo čerstvé žampiony.
Zálivka: 1,5 dl šlehačky, 3 dl mléka, 2 vejce, sůl, pepř.
-----
Kulatou formu vyložíme těstem, propícháme vidličkou, posypeme nakrájenou cibulí a žampiony, zalijeme zálivkou a pečeme 10 minut v předehřáté formě na 180°C. Pak zmírníme troubu na 160°C a dopečeme 40-50 minut.

 

KOLÁČ ŠPENÁTOVÝ

27. 2. 2023

2 balíčky listového těsta
Náplň: 300g hotového ochuceného dušeného špenátu-např, od oběda, 600g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 1 velká cibule, pepř, sůl.
+ mléko na potření, hladká mouka na vál, strouhaný nebo plátkový sýr (nemusí být)
-----
Zaneme si troubu na 220°C.
Do mísy dáme studený špenát, maso, nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a smícháme náplň.
Z jednoho těsta vyválíme plát veliký jako plech, namotáme na váleček a přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Na těsto dáme náplň, uhladíme a necháme tak 1 cm od okraje volné těsto.
Z druhého těsta vyválíme druhou placku a dáme na špenátovou náplň, okraje těsta k sobě přitiskneme. Propícháme vidličkou, potřeme mlékem a pečeme v předehřáté troubě. Před dopečením můžeme posypat strouhaným sýrem (dala jsem plátky sýra ementálového typu).

 

KOLÁČ SÝROVÝ

27. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 125g změklého másla, asi 3-4 lžíce studené vody, špetka soli.
Náplň: 300g tvrdého sýra, 1 cibule, 1 pórek, 2 vejce, 100ml smetany, olej, sůl, pepř.
+ máslo na vymazání formy a mouka na vál
-----
Máslo pokrájíme na malé kousky, na vále rukama zpracujeme těsto a dáme v mikrot. sáčku asi na hodinu odležet do lednice.
Mezitím si orestujeme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout. Vymažeme si formu, očistíme a nakrájíme pórek a sýr nastrouháme najemno.
Zapneme si troubu na 180°C.
Z odleželého těsta na pomoučeném vále vyválíme placku a na válečku přeneseme do vymazané formy - placku uděláme trochu větší, abychom zvedli asi 2 cm okraje (podrží náplň).
Těsto dáme zapéct do trouby asi na 8 minut, pak vyndáme, zalijeme náplní a v troubě dopečeme dozlatova.
Náplň: na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout. Pak přidáme nakrájený pórek, nastrouhaný sýr, přidáme smetanu, rozšlehaná vejce, osolíme, opepříme a promícháme.

 

KOLÁČ SÝROVÝ 2

27. 2. 2023

1 listové těsto.
Náplň: 250g strouhaného sýra, 5 vajec, 100g nadrobno nakrájeného salámu nebo šunky, pažitka, 1 zakysaná smetana, sůl, pepř, muškátový oříšek
+ 3-4 rajčata
-----
Těsto vyválíme, vložíme na plech s vyšším okrajem a zvedneme okraje (plech vyložíme papírem na pečení nebo vypláchneme studenou vodou), rozetřeme sýrovou hmotu a poklademe kolečky rajčat. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C.
Podáváme teplé.
Náplň: rozšleháme vejce se zakysanou smetanou a vmícháme ostatní suroviny.

 

KOLÁČKY S KVĚTÁKEM

27. 2. 2023

6 kusů

250g listového těsta
Náplň: 1 vařený menší květák (cca 600g), 1 cibule, 1-2 nožičky klobásy (cca 250g), 6 koleček šunkového salámu, 1 vejce, 50g strouhaného sýra, sůl, pepř, olej.
+ strouhaný sýr na posypání
+ hladká mouka na vál a kulaté formičky na malé koláčky o průměru 10-12cm
-----
Zapneme si troubu na cca 210-220°C.
Na pomoučeném vále vyválíme těsto a vykrájíme 6 koleček ( na těsto formičku položíme dnem vzhůru formičku a cca o 2 cm okolo vykrojíme těsto).
Formičky vypláchneme studenou vodou a vložíme vykrojené těsto. Dno vyložíme kolečkem šunkového salámu, dáme náplň a formičky dáme na plech.
Pečeme v předehřáté troubě cca 18 minut, pak posypeme sýrem a dopečeme. Podáváme teplé nebo i studené.
Náplň: na lžíci oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a klobásu, přidáme nasekaný květák, promíchneme a odstavíme. Do studené směsi přimícháme sýr, podle chuti osolíme a opepříme a nakonec vmícháme vejce.

 

KOLÁČKY S MASEM A RAJČATY

27. 2. 2023

12 kusů

1 listové těsto.
Náplň: 500g mletého masa+1 menší cibule+2 lžíce oleje. 6 trojuhelníčků taveného sýra, 5-6 rajčat, 2 cibule, 200g strouhaného sýra.
+ hladká mouka na vál a kulaté formičky na malé koláčky o průměru 10-12cm
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, oddělujeme od sebe vařečkou, orestujeme a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na cca 210-220°C.
Na pomoučeném vále vyválíme polovinu těsta a vykrájíme 6 koleček ( na těsto formičku položíme dnem vzhůru formičku a cca o 2-3 cm okolo vykrojíme těsto). Z druhé poloviny vykrájíme zbylých 6 koleček.
Zbylé odkrojky těsta nožem pokrájím na přibližně stejné kousky a upeču z něj slané pečivo na mlsání.
Formičky vypláchneme studenou vodou a vložíme vykrojené těsto. Na dno mázneme 1/2 trojuhelníčku taveného sýra, rozdělíme 1/2 cibule - nakrájenou na slabé půlkroužky, maso, na plátky nakrájená rajčata, druhou polovinu cibule a pečeme v předehřáté troubě cca 12 minut. Pak posypeme strouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.

 

KOLÁČKY S MLETÝM MASEM

27. 2. 2023

asi 8 ks
500g listového těsta.
Náplň: 500g mletého masa, olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, 1/2 lžíce sušeného oregana, 2 lžíce sekané petrželky, 6 žampionů, 1 červená paprika -1/2 do směsi a 1/2 na ozdobu, 180g strouhaného sýra - 1/2 do směsi a 1/2 na posypání.
-----
Potřebujeme kulaté formičky na malé koláčky o průměru 10cm. Těsto vyválíme, na těsto položíme dnem vzhůru formičku a cca o 2-3 cm okolo vykrojíme těsto. Vykrojené kolečko těsta vložíme do vypláchnuté (studenou vodou) formičky, dáme masovou náplň, ozdobíme proužky papriky, posypeme sýrem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C.
Náplň: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájemé žampiony, na nudličky papriku, pak přidáme maso, prolisovaný česnek a ostatní mimo sýra. Dusíme, až se vydusí šťáva odstavíme, necháme vychladnout a vmícháme polovinu sýra.

 

KOLÁČKY SÝROVO-TVAROHOVÉ

27. 2. 2023

1 listové těsto
Náplň: 250g tvarohu, 2 žloutky, 100g strouhaného sýra, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka
+ čabajka (nebo čabajský salám, paprikáš apod.), rajčata, strouhaný sýr
-----
Těsto vyválíme a vykrájíme kolečka nebo velké kytičky. Do středu dáme kolečko čabajky nebo kolečko salámu, zakryjeme kopečkem náplně, dáme kolečko rajčete a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C.

 

KOŠÍČKY S PAPRIKAMI A MASEM

27. 2. 2023

Těsto: 250g polohrubé mouky, 125g změklého másla, 1 vejce, 1 lžíce zakysané smetany, 1/2 lžičky soli.
Náplň: 6 lžic zakysané smetany, 3 vejce, sůl, pepř, zelená petrželka ......3 různobarevné papriky, 200g moravského uzeného masa nebo šunky.
+ tuk na vymazání formiček
-----
Na vále zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici. Pak vtlačujeme do vymazaných košíčkových formiček, dáme smíchané maso s paprikami a zalijeme vejci se smetanou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.
Náplň: papriky a maso nakrájíme na malé kostičky a smícháme. Vejce rozšleháme se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a vmícháme nasekanou petrželku-touto směsí zaléváme naplněné košíčky.

 

MUFFINY PIVNÍ, SE SÝREM

28. 2. 2023

280g hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 60g rozpuštěného másla, 2 lžičky dijonské hořčice, 150g strouhaného sýra, 320ml piva,1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu nebo papírové košíčky
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C, vymažeme a vysypeme plech na muffiny.
V pivě rozmícháme zchladlé máslo, hořčici, sýr a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a pepřem. Dobře vymícháme těsto, rozdělíme do plechu na muffiny a upečeme v předehřáté troubě.

 

PAGÁČKY BRAMBOROVÉ

28. 2. 2023

1 kg brambor, 1 kg polohrubé mouky, 500g změklého sádla, sůl, 2 vejce, 2 dl smetany, 42 g droždí (1 kostka), 1/2 l mléka.
-----
Brambory oloupeme, uvaříme a vychladlé nastrouháme. Droždí rozmícháme s vlažným mlékema necháme vzejít kvásek. Pak vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly a každý díl ještě na mouce na vále dobře rukou propracujeme.
Nenecháme kynout,vyválíme, vykrájíme menší skleničkou, posypeme hrubou solí, kmínem apod. a pečeme v předehřáté troubě při 180°C.

 

PAGÁČKY CELOZRNNÉ

28. 2. 2023

250g polohrubé mouky, 250g celozrnné mouky, 30g droždí, 1 šálek podmáslí, 150ml vlažného mléka, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 100g sádla.
100g strouhaného sýra + 1 vejce na potření.
-----
Z mléka, cukru, špetky mouky, droždí uděláme kvásek. Pak přidáme ostatní-kromě sýru a vypracujeme těsto.
Necháme vykynout, rozválíme na plát asi 1,5 cm, posypeme strouhaným sýrem. Pak těsto na čtyřikrát přeložíme a opět vyválíme.
Vykrajujeme kolečka, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem na 200°C asi 10-15 minut.

 

PAGÁČKY PAPRIKOVÉ

28. 2. 2023

500g hladké mouky, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky soli, asi 1/2 skleničky oleje, 1/2 vlažné vody, 2 dl ušlehané šlehačky nebo zakysané smetany.
-----
Těsto nejdříve zpracujeme v míse, pak rukama na vále. Uděláme váleček, ukrajujeme stejné kousky a uděláme placičku asi 1-1,5 cm vysokou. Nožem naznačíme mřížku a pečeme na vymazaném (nebo papírem na pečení) vyloženém plechu v předehřáté troubě na 180°C.

 

PAGÁČKY ŠKVARKOVÉ

28. 2. 2023

300g hladké mouky, 300g nadrobno nakrájených škvarků, 30g droždí, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce vína, 2 žloutky, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře.
1 vejce na potření
-----
Na vále ze všech surovin vypracujeme těsto (neděláme kvásek), důkladně zpracujeme a prohněteme, pak vyválíme na obdélník.
Ten po delší straně složíme na 3x (jako ručník) a vzniklý menší obdélník přeložíme. Znovu vyválíme na velký obdélník a ten znovu složíme na 3x a přeložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme na vále 30 minut kynout.
Vykynuté těsto znovu vyválíme na velký obdélník, přeložíme na 3x, přeložíme a přikryté utěrkou necháme zase 30 minut kynout.
Pak vyválíme asi 1 cm silnou placku a vykrajujeme formičkou nebo skleničkou kolečka - pagáčky. Pagáčky dáváme na plech vyložený papírem na pečení a přikryté utěrkou necháme na plechu 30 minut kynout. Mezitím si zapneme troubu. Pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

PAGÁČKY ŠKVARKOVÉ, SE SÝREM

28. 2. 2023

Těsto: 500g hladké mouky, 250g 100% tuku (Omega, Ceres, Lira na smažení apod.), 1/4 l piva.
+ 200g (mletých) škvarků, sůl, pepř, 100g jemně strouhaného sýra + vejce na potření
-----
Škvarky umeleme na masovém mlýnku a promícháme se solí a pepřem.
Na vále zpracujeme rukama těsto a necháme v mikrot. sáčku v lednici odležet. Pak vyválíme na pomoučeném vále asi na 4 mm silnou placku.
I při dalším vyvalování těsta podle potřeby trochu podsypáváme moukou.
Prostředek placky potřeme škvarky a posypeme polovinou sýra- takže máme uprostřed po celé délce placky pruh náplně. Okraje těsta přehneme přes náplň (vznikne nám přeložený pruh -jako závin bez ukončení) a vzniklý obdélník otočíme (přehnutým=silnějším těstem dolů) a pak obdélník přehneme na polovinu (např. jako ručník). Takže máme čtverec, spíš balíček.
Takto složený čtverec vyválíme znovu na placku asi 4 mm silnou a prostředek posypeme druhou polovinou sýra. Znovu přeložíme okraje přes sebe, obdélník otočíme a přehneme na polovnu = čtverec. Plech vyložíme papírem na pečení a pokropíme studenou vodou.
Těsto vyválíme na placku silnou asi 3 mm a vykrajujeme kolečka. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme posypat kmínem) a pečeme v předehřáté troubě na 200°C.

 

PAGÁČKY TRNAVSKÉ

28. 2. 2023

300g hladké mouky, 200g mletých škvarků, 100g droždí, 4 lžíce smetany, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 7 lžic mléka, sůl.
+ vejce na potření
-----
Ve vlažném mléce se lžičkou mouky rozmícháme droždí a necháme vzejít kvásek. Pak všechny suroviny zpracujeme s kváskem na vále, vyválíme na 1 cm silnou placku, skleničkou vykrajujeme kolečka, dáme na vymazaný plech a pod utěrkou necháme na plechu 3 hodiny kynout. Pak pagáčky pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C.

 

PIZZA RYCHLÁ

28. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky, 250g tvarohu, 200g Hery.
Náplň: olej, 3 lžíce kečupu, oregano, tymián, česnek, 250g měkkého salámu, 2 vařená vejce, 200g rajčat, sardelová pasta, 100g tvrdého sýra.
-----
Na vále zpracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly, vyválíme a vložíme do vymazaných koláčových forem nebo uděláme menší kulaté na plechy.
Těsto potřeme olejem, kečupem smíchaným s česnekem, tymiánem, solí a oreganem, poklademe tenkými plátky salámu, vajec, rajčat, kousky sardelové pasty a pečeme v horké troubě. Před dopečením posypeme nahrubo strouhaným sýrem.

 

PIZZA S PAPRIKÁŠEM

28. 2. 2023

na 2 pizzy
Těsto: 500g hladké mouky, 250ml studené vody, 1 lžíce oleje, 1 lžíce soli, 1 sáček sušeného droždí na 500g mouky (prodávají se i na 1 kg mouky).
Náplň: asi 6-7 lžic pasírovaných rajčat+ 1 lžička oregana= smícháme...obloha-3 balíčky krájeného paprikáše (300g), 2 velké cibule, 2 velké papriky, 5-6 rajčat.
+ 250g tvrdého sýra a tuk na vymazání plechů.
-----
Do mísy dáme mouku smíchanou se solí, droždí, olej a postupně přidáváme vodu a zpracujeme těsto - později těsto hněteme rukama na vále. Podsypeme si trochu mouku a pokud se těsto lepí na ruce, namastíme si je olejem. Těsto vrátíme do mísy a přikryté necháme asi 45minut vykynout.
Mezitím smícháme pasírovaná rajčata s oreganem, nakrájíme cibuli na tenká kolečka a rozebereme na kroužky, z paprik vyndáme jadřince a nakrájíme je na tenké kroužky.
Zapneme si troubu na 190-200°C a vymažeme si plechy.
Těsto rozdělíme na dva díly, jeden díl v ruce trochu vytáhneme, dáme na vymazaný plech a válečkem nebo rukama roztlačíme po celém plechu (bude tenká vrstva). Přikryjeme utěrkou a připravíme si tak i druhý plech. Přikryjeme utěrkou a první těsto budeme obkládat:
těsto potřeme polovinou ochuceného protlaku. Poklademe polovinou salámu, polovinou cibule, dáme na tenká kolečka nakrájená rajčata a posypeme polovinou cibule. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Nastrouháme nahrubo sýr a před dopečením posypeme polovinou sýra.
Mezitím si připravíme i druhou pizzu. Po upečení by mělo být těsto pizzy tenké a křupavé.

 

PLACKY ŠKVARKOVÉ

28. 2. 2023

300g hladké mouky, 200g škvarků se sádlem, 2 vařené brambory, 42g (1 kostka) droždí, 200 ml vlažného mléka, sůl, kmín.
-----
Smícháme nastrouhané brambory, kmín, sůl, droždí (neděláme kvásek-droždí jen rozdrobíme), mouku a mléko a necháme vykynout.
Pak do těsta zapracujeme škvarky a necháme ještě asi 45 minut kynout.
Lžící vykrojíme bochánky, rukou uděláme placičky, pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.

 

PLACKY ŠKVARKOVÉ 2

28. 2. 2023

300g polohrubé mouky, 30g droždí, 2 dl mléka, 250g vařených strouhaných brambor, 250g mletých nebo nadrobno krájených škvarků, 2 vejce, sůl, špetka cukru na kvásek.
+ olej na plech a 1 vejce na potření, mouka na vál.
-----
Uděláme kvásek- 2 lžíce vlažného mlék+cukr+droždí.
Do zbytku teplého mléka namočíme škvarky, do mísy dáme všechny suroviny, přidáme vlažné mléko se škvarkama, vykynutý kvásek, zpracujeme těsto a necháme vykynout.
Vyválíme, vykrajujeme kolečka, dáme na plech vymazaný olejem, placky necháme chvilku na plechu kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi na 180°C dozlatova.

 

QUICHE

27. 2. 2023

1 listové těsto,
Směs: 100g krájené anglické slaniny, 1 lžíce másla, 1 cibule, 150ml šlehačky, 2 vejce, 150 tvrdého sýra (nejlépe ementálového typu), sůl, pepř.
-----
Těsto vyválíme a vyložíme jím dortovou formu, kterou jsme vypláchli studenou vodou.
Na másle orestujeme nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli, asi 3 minuty podusíme a necháme zchladnout. Pak přimícháme šlehačku, vejce, strouhaný sýr, osolíme, opepříme a vlijeme na těsto do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 35 minut dozlatova.

 

ROHLÍČKY S TUŇÁKEM

28. 2. 2023

250g hladké mouky, 250g měkkého tvarohu, 200g změklé Hery, špetka soli.
Náplň: 2 konzervy tuňáka, 1 malá cibule, 2 lžičky plnotučné hořčice, pokud máme - 1 lžíce kaparů.
+ vejce na potření a mouka na vál
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto a dáme v mikrot. sáčku odležet do lednice.
Zapneme si troubu na 180°C, plech si vyložíme papírem na pečení.
Těsto rozdělíme na 2 díly, z každého na pomoučeném vále vyválíme kulatou placku asi 4 mm silnou, nakrájíme na trojúhelníčky, na každý k širší straně dáme trochu náplně a k užšímu konci stočíme do rohlíčku. Naskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem (se lžící mléka nebo vody) a upečeme v předehřáté troubě.
Náplň: tuňáka necháme okapat a smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, hořčicí a kapary. Pokud je potřeba, podle chuti přisolíme.

 

ROLÁDA ŠPENÁTOVÁ

28. 2. 2023

Těsto: 400g zmrazeného špenátu, 40g rozpuštěného másla, 100g polohrubé mouky, 3 vejce (žloutky+sníh), sůl, 2 stroužky česneku.
Náplň: 200g pomazánkového másla, 100g šunkového salámu, 3 vařená vejce, grilovací koření, sterilovaná kapie, sůl, pepř.
-----
Špenát necháme na cedníku (aby vykapala přebytečná voda) rozmrazit při pokojové teplotě a pak ještě trochu vymáčkneme vodu.
Plech vyložíme papírem na pečení a ten vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, všechny ostatní suroviny smícháme v míse a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C. Vyklopíme na utěrku, stočíme a necháme vychladnout.
Pak opatrně rozbalíme, potřeme náplní, stočíme a necháme ztuhnout v lednici.
Náplň: salám umeleme nebo rozsekáme v robotu nebo drobně nasekáme nožem. Vejce nastrouháme na jemném struhadle, kapie nadrobno nakrájíme. Můžeme udělat trochu víc náplně, potřít stočenou roládu a posypat jemně nastrouhaným sýrem.

 

ŠNECI S NIVOU A SÝREM

28. 2. 2023

Těsto: 300g polohrubé mouky, 120g změklé Hery, 1 lžičku soli, půl prášku do pečiva.
Náplň: 150g nivy,100g eidamu,120g másla, trochu mléka+vejce na potření a oloupané mandle na ozdobu.
-----
Uděláme těsto a dáme odpočinout do lednice.
Na náplň-utřeme nastrouhané sýry s máslem, podle potřeby dáme trochu mléka. Těsto rozválíme na plát, potřeme sýrovou náplní, rozkrojíme na dva díly a dáme do druhého dne do lednice. Pak krájíme tenká kolečka, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a každý ozdobíme půlkou mandle. Pečeme 30-40 minut při 200°C.

 

ŠNECI SE SÝREM A NIVOU 2

28. 2. 2023

Těsto: 600g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 250g změklé Hery, 1 lžička cukru, 2 dl mléka, sůl.
Náplň: 200g strouhané Nivy, 200g strouhaného Eidamu, 200g změklého másla - smícháme.
+ hladká mouka na vál a mák na posypání
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto a v mikrot. sáčku ho necháme odležet v lednici.
Pak na pomoučeném vále vyválíme placku, potřeme náplní, stočíme do rolády, zabalíme do folie a necháme v lednici ztuhnout (klidně do druhého dne).
Předehřejeme si troubu na 180-190°C, z rolády nakrájíme plátky, dáváme řeznou stranou na plech vyložený papírem na pečení posypeme mákem a upečeme v předehřáté troubě.

 

ZÁVIN BRAMBOROVÝ

28. 2. 2023

500g vařených brambor, 150g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička soli.
Náplň: 200g klobásy, petrželka nebo pažitka. Pokud máme, dáme nakrájené-kousek pórku, žampiony, strouhaný sýr, papriky apod..
+ vejce na potření
-----
Brambory uvaříme ve slupce, nejlépe den předem.
Nejdříve si zapneme troubu a na šikmé plátky nakrájíme klobásu.Studené brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní a na vále zpracujeme hladké vláčné těsto. Pokud by nám přišlo řídké, přidáme mouku - záleží, jak moučnaté jsou brambory a jak velká vejce máme.
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát, těsně vedle sebe poklademe plátky klobásy, posypeme petrželku (případně i pórkem,sýrem apod) a pomocí utěrky zavineme.
Přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Podáváme teplý i studený.