Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLANÉ-PEČENÉ

Příspěvky

ZÁVIN LISTOVÝ SLANÝ

28. 2. 2023

1 balíček listového těsta.
Náplň: 200g šunkového salámu nebo šunky, 4 vejce, kousek másla, 1 velká cibule, 200g strouhaného sýra, 1 velká červená paprika, sůl.
+ hladká mouka na vál a mléko na potření
-----
Zapneme si troubu na 220°C, papírem na pečení vyložíme plech.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rozšlehaná vejce (se lžící mléka), osolíme, uděláme řídká míchaná vejce a necháme vychladnout.
Papriku nakrájíme na menší kostičky.
Na pomoučněném vále vyválíme z poloviny těsta plát, poklademe polovinou salámu, na salám rozetřeme polovinu vajec, posypeme polovinou strouhaného sýra a polovinou nakrájené papriky. Zabalíme jako závin, na koncích uzavřeme a položíme spojem na papírem vyložený plech. Uděláme druhý závin, oba potřeme mlékem, můžeme posypat sezamem nebo kmínem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

 

ZÁVIN S MLETÝM MASEM

28. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 125ml studené vody, 2 lžíce oleje, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli.
Náplň: 500g mletého masa, olej, 100g strouhaného sýra, 1 vejce, 1-2 feferonky, 1 cibule, sůl, pepř.
+ strouhanka, vejce na potření, kmín nebo strouhaný sýr na posypání
-----
Na vále zpracujeme vláčné těsto a necháme v mikrot. sáčku v lednici nejméně půl hodiny odležet. Pak vyválíme na pomoučeném vále plát, posypeme strouhankou, dáme vychladlou náplň, srolujeme na závin a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem - nebo vynecháme kmín a před dopečením posypeme nahrubo strouhaným sýrem- a pečeme v předehřáté troubě na 200°C.
Náplň: Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekanou feferonku bez jadérek a přidáme maso. Maso orestujeme a pořád mícháme a oddělujeme od sebe, aby nebyly velké hrudky, osolíme a opepříme. Odstavíme, necháme vychladnout a do vychladlého zamícháme strouhaný sýr.