Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO VEPŘOVÉ

Příspěvky

KOTLETY BAKONYI

14. 2. 2023

4 větší kotlety, 1 cibule, asi 200g čerstvých žampionů, 2 dl smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky sladké papriky, sůl, pepř, olej.
-----
Maso naklepeme, na okrajích nařízneme (aby se maso na pánvi nekroutilo), osolíme a opepříme.
Na oleji z obou stran opečeme maso, vyndáme si stranou a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a žampiony. Pak přidáme sladkou papriku, promíchneme a podlijeme asi 1 dl vody. Vložíme maso a dusíme doměkka. Pak zalijeme smetanou rozmíchanou s moukou, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: těstoviny, rýže, noky...

 

KOTLETY FARÁŘSKÉ

15. 2. 2023

4 kotlety, sůl, pepř. 200g strouhaného sýra, 50g másla, 2 dl červeného vína.
 + máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáčku.
-----
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Posypeme sýrem, poklademe plátky másla a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Pak zalijeme vínem a asi 15 minut ještě dopečeme.
Příloha: hranolky

 

KOTLETY KOLOŽVÁRSKÉ

14. 2. 2023

4-5 vepřových kotlet, 1 velká cibule, 1 dl rajčatového protlaku, 200g uzeného masa, 400g kysaného zelí, 200 zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, sádlo nebo olej, sladká paprika, sůl, pepř.
-----
Maso naklepeme (několikrát nařízneme na okraji, aby se maso nezkroutilo), osolíme, opepříme, orestujeme po obou stranách na sádle a vyndáme stranou. Pak orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, poprášíme paprikou, promíchneme, přidáme protlak, promíchneme a podlijeme vodou. Vody dáváme vždy tolik, aby maso bylo lehce ponořené a dusilo se. Vložíme maso a dusíme do poloměkka. Pak přidáme překrájené zelí a na kostičky nakrájené uzené maso a dusíme doměkka. Nakonec přidáme zakysanou smetanu rozmíchanou s moukou, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: houskové knedlíky

 

KOTLETY NA CELERU

14. 2. 2023

4 kotlety, sůl, pepř, olej, hladká mouka, 150g sterilovaného celeru, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 zakysaná smetana, cukr.
-----
Maso na okrajích nařízneme (aby se nekroutilo), naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce, orestujeme z obou stran na oleji a pečeme doměkka.
Pak maso vyndáme, přidáme pokrájený celer, hořčici, zakysanou smetanu (rozkvedláme se lžičkou hladké mouky), podlijeme vodou a povaříme. Dochutíme solí a cukrem, odstavíme a vložíme zpět maso.
Příloha: rýže, těstoviny, noky...

 

KOTLETY NA CIBULI

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety, 5-6 cibulí, 150g strouhaného sýra, 200ml zakysané smetany, 100 ml mléka, sůl, pepř.
+ máslo nebo olej na vymazání pekáče
-----
Zapneme si troubu na 200-220°C, máslem dobře vymažeme pekáček.
Nastrouháme sýr a nakrájíme cibule na tenčí kolečka, maso naklepeme, osolíme opepříme.
Do připraveného pekáčku rozložíme polovinu nakrájené cibule, položíme maso, překryjeme druhou polovinou nakrájené cibule, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme zakysanou smetanou (rozšleháme s mlékem).
Pečeme v předehřáté troubě doměkka.
Příloha: opečené brambory a zeleninový salát

 

KOTLETY NA HOŘČICI

14. 2. 2023

4 vepřové kotlety bez kosti, 2 lžíce hořčice (nejlépe francouzské), 1 šlehačka, olej, sůl, pepř.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, orestujeme na oleji a podusíme skoro doměkka. Šlehačku dobře promícháme s hořčicí, nalijeme na maso a ještě chvilku podusíme.
Příloha: rýže, brambory

 

KOTLETY NA PÓRKU

14. 2. 2023

4 kotlety, hladká mouka, sůl, pepř, 1 pórek, 1 šlehačka, olej, špetka kari.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájený pórek, kari, zalijeme šlehačkou a dusíme doměkka.
Příloha: brambory, rýže, těstoviny

 

KOTLETY NA PÓRKU 2

15. 2. 2023

4 kotlety, 1 velký pórek, 2 vejce, 100g strouhaného sýra, olej nebo máslo, pepř, sůl.
----
Zapneme si troubu na 230°C. Pekáč vymažeme olejem nebo máslem.
Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka a polovinu dáme do vymazaného pekáče.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na oleji. Přendáme na pórek do pekáče, zasypeme druhou polovinou nakrájeného pórku a dáme do předehřáté trouby. Po chvíli pečení zalijeme rozšlehanými vejci, posypeme sýrem a zapečeme.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky...

 

KOTLETY PIKANT

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety, sůl, pepř.
Směs: 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce hořčice.
-----
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, dáme na pekáč a zalijeme směsí. Pečeme v troubě, podle potřeby trochu podlijeme vodou, když jsou skoro měkké, obrátíme a upečeme doměkka.
Příloha: hranolky + obloha

 

KOTLETY PÍSECKÉ

15. 2. 2023

750g kotlet, sůl, pepř, olej.
Směs: 5 vajec, 150g strouhaného sýra, kečup, hořčice, majoránka, 3 stroužky česneku.
-----
Směs: vejce rozšleháme a smícháme s ostatními surovinami. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a nejméně na půl dne naložíme do směsi. Potom po obou stranách rychle osmažíme na oleji, přendáme do vymazaného pekáče a dopečeme v troubě doměkka.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky + obloha

 

KOTLETY S HERMELÍNEM

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety, sůl, pepř, hladká mouka, 1 šlehačka, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce rumu, 1 hermelín.
-----
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme hladkou moukou a prudce opečeme na tuku. Vložíme do pekáčku, zalijeme kelímkem šlehačky. ve které jsme rozmíchali 3 lžíce sojovky a lžíci rumu, posypeme nastrouhaným hermelínem a zapečeme v troubě.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky.

 

KOTLETY S JABLKY

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety, 2 jablka, asi 2 lžíce strouhaného křenu, 100 ml šlehačky, olej, sůl, pepř.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji doměkka.
Mezitím  jablka oloupeme, vyndáme jadřinec a nakrájíme na plátky. Do šlehačky vmícháme křen.
Měkké kotlety vyndáme, na pánev vložíme plátky jablek a z každé strany opékáme asi 2 minuty. Přidáme šlehačku s křenem, promícháme, vložíme kotlety a prohřejeme. Dochutíme a podáváme.
Příloha: hranolky, krokety, opečené brambory...

 

KOTLETY V PIVNÍ MARINÁDĚ

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety nebo řízky, sůl, pepř, olej.
Marináda: 1 sklenička piva, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička hořčice, sojová omáčka.
-----
Na marinádu rozšleháme pivo s hořčicí a trochou sojovky. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky a necháme stranou.
Kotlety nařízneme na okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme.
Do uzavírací nádoby dáme trochu marinády, rozložíme 1/4 cibule a česneku, položíme kotletu, na ní dáme trochu marinády, rozložíme1/4 cibule a česneku a  opakujeme. Takto proložené kotlety necháme na sobě, zalijeme zbytkem marinády, uzavřeme a necháme do druhého dne v lednici proležet.
Druhý den odstraníme cibuli a česnek a obalíme v trojobalu jako řízek. Smažíme po obou stranách na oleji dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky... +  zeleninová obloha nebo salát

 

KOTLETY ZAPEČENÉ S LEČEM

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety, 4 plátky anglické slaniny. 4 kolečka šunkového salámu, 4 lžíce sterilovaného leča, 100g strouhaného sýra, olej, sůl, pepř.
-----
Zapneme si troubu na 230°C.
Kotlety nalepeme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na oleji.
Přendáme do vymazaného pekáčku, na každou dáme plátek slaniny, plátek salámu, lžíci leča, posypeme sýrem a zapečeme v troubě.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky, krokety...

 

KRÁLOVSKÝ LANGET

15. 2. 2023

1 kg vepřového masa-plátky (plec, kýta), sůl, pepř, 2 velké cibule.
Směs: 1 šlehačka, 2 vaničky majolky, strouhaný křen (podle chuti)-vše smícháme.
+ 100-150g strouhaného sýra
-----
Zapneme si troubu.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, dáme na suchý plech nebo pekáč, hustě posypeme nakrájenou cibulí a zalijeme směsí. Pečeme v předehřáté troubě na 220-250°C, když je maso skoro měkké, posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.
Příloha: brambory

 

KRKONOŠSKÉ ZATLOUKANÉ ŘÍZKY

15. 2. 2023

4 velké plátky vepřového (nebo kuřecího) masa, 2 vejce, strouhanku, smetanu ke šlehání, olej, sůl, pepř.
-----
Plátky masa  mírně naklepeme, osolíme, opepříme a paličkou do nich zatlučeme strouhanku. Obalíme v rozšlehaných vejcích, rychle osmahneme na oleji.
Pak řízky vložíme do zapékací misky, zalijeme šlehačkou a pečeme asi 45 minut.
Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo hranolky.

 

KRKOVICE GYROS

15. 2. 2023

Silnější plátky krkovice, olej, koření gyros, sůl, pepř.
-----
Zapneme si troubu na cca 220-230°C, plech vyložíme papírem na pečení a vymažeme olejem.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením. Naskládáme na připravený plech, zastříkneme olejem a pečeme v troubě do měkka. Během pečení maso otočíme.
Příloha: hranolky, brambory, bramborová kaše...  + zeleninový salát nebo obloha

 

KRKOVICE NA MORAVANCE

15. 2. 2023

4 plátky vepřové krkovice, sůl, strouhanka, 1 sklenice Moravanky, olej.
-----
Maso osolíme, obalíme ve strouhance, opečeme na oleji a vložíme na pekáč. Zalijeme Moravankou i s nálevem a pečeme v troubě doměkka.

 

KRKOVICE ZAPEČENÁ S CELEREM

15. 2. 2023

4 plátky vepřové krkovice, sůl, pepř, olej.
Směs: 1 vejce, 2 lžíce kremžské hořčice - smícháme.
+ 100g oloupaného celeru, 200g tvrdého sýra.
-----
Zapneme si troubu na 230-250°C.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na oleji.
Přendáme i s olejem do pekáče, podlijeme asi 2 lžícemi vody a pečeme doměkka. Nastrouháme celer, rozdělíme na plátky a zalijeme směsí z hořčice a vejce. Mezitím si nastrouháme sýr. Po pěti minutách posypeme sýrem a zapečeme, až se sýr roztaví a udělá kůrčičku.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky, americké brambory... + zeleninový salát

 

KRKOVIČKA SE SOSÍKEM

15. 2. 2023

4 plátky vepřové krkovičky, sůl, pepř, olej.
Směs: 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce kečupu, 1 prolis. stroužek česneku - vše smícháme.
.....
Plátky masa naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme.
Na jedné straně pomažeme lžící směsi a namazanou stranou dáme smažit na olej. Opečeme, pak namažeme i na vrchní straně a namazanou stranou obrátíme a dopečeme po druhé straně.
Příloha: hranolky, brambory, bramborová kaše ...  + zeleninová obloha nebo salát

 

KYSELO PODLE MISTRA ŠMERDY

14. 2. 2023

400g kýty, 1 velká cibule, 200g žampionů, 100 libové anglické slaniny, 300g kysaného zelí, 1 šlehačka, sůl, pepř, drcený kmín.
-----
Na trošce oleje orestujeme slaninu, cibuli a maso na nudličky. Osolíme, přidáme žampiony, zelí, koření a když je vše měkké, zalijeme šlehačkou a chvilku povaříme.
Příloha: knedlíky, noky, široké nudle.

 

KÝTA PO LOVECKU

14. 2. 2023

600g vepřové kýty, 100g šunky (nebo šunkového salámu), 1 velký pórek, 1 větší cibuli, 100g žampionů, 100g sterilované kapie, 3 dl červeného vína, olej, sůl, pepř, česnek, Solamyl, sojová omáčka.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, obalíme v Solamylu a orestujeme na oleji s plátky česneku. Přidáme pórek, cibuli, žampiony, kapii a krátce orestujeme, přidáme víno, koření a dusíme doměkka. Na talíři zdobíme nakrájenou šunkou.
Příloha: bramboráčky

 

MALOSTRANSKÉ KOTLETY

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety, sůl, pepř, 2 velké cibule, 100g šunky, 50g slaniny, olej.
-----
Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na oleji. Měkké kotlety vyndáme a ve výpeku orestujeme na půlkolečka nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou šunku a slaninu. Na talíři touto směsí zdobíme kotletu.
Příloha: hranolky, brambory, bramborová kaše, bramboráčky + zelen. obloha nebo salát

 

MALTÉZSKÉ KOTLETY

15. 2. 2023

1 kg vepřových kotlet bez kosti - na plátky, olej.
Marináda: 5 vajec, 8 lžic Solamylu, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu (i ostrý), 1 lžička pepře, 1 lžička kari, 1,5 lžíce soli.
-----
Den předem si naložíme maso do marinády.
Kotlety naklepeme, máčíme v těstíčku a skládáme do nádoby na sebe. Pokud nám těstíčko zbyde, nalijeme ho na maso. Druhý den zvolna smažíme z obou stran na oleji.
Příloha: hranolky, krokety, brambory, bramborová kaše ... + zeleninový salát nebo obloha

 

MARINOVANÁ KRKOVIČKA

15. 2. 2023

600g krkovičky.
Marináda: 2 lžíce hořčice, 4 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 3 prolisované stroužky česneku, pepř, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička chilli, sůl.
-----
Plátky masa naklepeme, potřeme marinádou a necháme nejméně 24 hodin proležet v lednici. Druhý den smažíme na pánvi.
Příloha: brambory v jakékoliv podobě + obloha

 

MASO PLNĚNÉ NIVOU A JABLKEM

15. 2. 2023

4 silnější kotlety (nebo plátky krkovičky), 1 balení nivy (150g), 1 kyselejší oloupané jablko, olej, grilovací koření.
-----
Zapneme si troubu na cca 220°C. Smícháme si asi 4 lžíce oleje s grilovacím kořením.
Polovinu nivy a jablka rozdělíme na 4 díly.
Maso omyjeme, osušíme, nařízneme kapsu, naplníme dílem nivy a jablka a sepneme párátky nebo masovou jehlou. Vložíme do pekáčku, potřeme ochuceným olejem, trochu podlijeme vodou, přidáme nadrobno nakrájený zbytek jablka  a pečeme v troubě doměkka a občas přeleváme vypečenou šťávou. Před dopečením na každý kus masa dáme plátek zbylé nivy.
Příloha: brambory, hranolky .

 

MASO V DUŠENÉM ZELÍ

14. 2. 2023

500g ovaru nebo plecka, 500g hlávkového zelí, kousek slaniny, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky, špetka kmínu, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 l vývaru z masa.
-----
Maso uvaříme v osolené vodě, měkké vykostíme a nakrájíme na kostky.
Orestujeme slaninu a cibuli, přidáme jemně nakrájené zelí,sůl, kmín, podlijeme trochou vývaru z masa a dusíme doměkka. Poprášíme paprikou a moukou, přidáme nakrájené maso, podle potřeby zředíme vývarem a chvíli podusíme.
Příloha: chléb, brambory

 

MASO V ZELÍ

15. 2. 2023

4 kotlety nebo plátky krkovice (nebo nakrájíme na nudličky plecko), pepř, sůl, 3 cibule, 2 lžíce sádla, mletá paprika, 3 zelené papriky, 2 rajčata, 400g steril. slakokyselého zelí, 200g paprikové klobásy, 600g vařených brambor, majoránka, mletý kmín, 100 ml bílého vína, 1 zakysaná smetana.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, orestujeme na sádle, vyndáme, orestujeme cibuli a posypeme mletou paprikou.
Do pekáčku dáme překrájené zelí, brambory na kostky, posypeme kmínem, přidáme papriky na nudličky, rajčata na kolečka, kolečka klobásy, cibuli, plátky masa, zalijeme vínem a pečeme asi 15 minut. Pak zalijeme zakysanou smetanou a dopečeme doměkka.

 

MASOVÁ SMĚS S JÁTRY

14. 2. 2023

300g vepřového masa (ramínko,plecko), 200g vepřových jater, 1 větší cibule, 1 feferonka, sůl, olej.
-----
V tlakovém hrnci zpěníme na oleji cibuli, vložíme na nudličky nakrájené maso, játra, feferonku,orestujeme, podlijeme asi 1 dl vody. Hrnec uzavřeme a směs dusíme asi 15 minut, po zchladnutí hrnec otevřeme a směs osolíme.
Příloha: brambory, rýže

 

MASOVÝ SENDVIČ

15. 2. 2023

Plátky krkovice podle počtu strávníků, ostřejší trvanlivý salám (poličan, uherák,paprikáš, čabajkový), plátky anglické slaniny, žampiony, plátkový sýr, hořčice, česnek, sůl, pepř.
-----
Plátky masa ve folii natenko naklepeme, potřeme lehce česnekem, osolíme, opepříme a mázneme hořčicí. Plátek masa překrojíme na poloviny a na jednu polovinu dáme na sebe po celé ploše masa -salám, plátky žampionů, sýr, slaninu, přiklopíme druhou polovinou, spíchneme párátkem a takto připravené porce pečeme na vymazaném plechu v troubě.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky + obloha