Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO VEPŘOVÉ

Příspěvky

MINUTKA NA HOŘČICI

15. 2. 2023

Plátky vepřového masa-kýta, krkovice nebo kotlety, kremžská hořčice, sůl, pepř, olej.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a smažíme na oleji.
Příloha: hranolky, brambory, bramborová kaše apod. + obloha

 

MŇAMKA V ALOBALU

15. 2. 2023

NA 4 PORCE

Vařené brambory  ve slupce - 4 porce (podle jedlíků)
4 plátky masa - vepřové nebo kuřecí (prsíčka, kotlety, krkovička apod.), 100g krájeného salámu (např. Vysočina), 4 cibule, 4 papriky, cca 150g anglické slaniny, 200g tvrdého sýra, máslo, grilovací koření, sůl, pepř.
+ alobal a pečící papír
-----
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.
Maso naklepeme, z obou stran lehce osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením.
Zapneme si troubu na cca 230°C . Připravíme si alobal na 4 balíčky a pečící papír.
Na střed alobalu - tak velký, abychom zabalili důkladně celou porci si položíme pečící papír (dno balíčku)  a vymažeme máslem.
Na máslo pokrájíme brambory (1 porci), osolíme, posypeme grilovacím, poklademe půlkou nakrájené cibule (na půlkroužky), anglickou slaninou, dáme připravené maso, dáme druhou půlku nakrájené cibule, poklademe kolečky salámu, na nudličky nakrájenou paprikou a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem.
Přikryjeme pečícím papírem, dobře zabalíme do alobalu a dáme na plech.
Připravíme všechny balíčky a na plechu pečeme v předehřáté troubě.
Doba záleží na mase - já pekla plátky krkovičky 45 minut.
Pečící papír dávám, protože mě štvalo, když se jídlo na alobal přilepilo. Takhle jde krásně sesunout na talíř.



 

MORAVSKÉ BRAMBORY

15. 2. 2023

1 kg brambor, 4 plátky vepřové kýty, krkovice nebo plecka, 1 hermelín, 1 šlehačka, 150g žampionů, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžičky kmínu, pepř, sůl, petrželka.
-----
Syrové oloupané brambory na kolečka dáme do pekáče vymazaného olejem. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, pokapeme sojovkou a rozložíme na brambory. Přidáme sýr a žampiony na plátky, posypeme kmínem, zalijeme šlehačkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30-40 minut. Podáváme s oblohou.

 

OLOMOUCKÉ KAPSY

14. 2. 2023

4 vepřové řízky, sůl, pepř, 4 plátky šunky, 4 kolečka olomouckých tvarůžků, kousek cibule, olej.
+ hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
-----
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Do plátku šunky zabalíme olomoucký tvarůžek a kousek cibule a položíme na polovinu plátku. Druhou polovinu přehneme přes náplň, kraje sklepneme k sobě paličkou a  spíchneme párátkem. Kapsu obalíme v trojobalu- mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a smažíme na oleji po obou stranách.
Příloha: brambory, bramborová kaše + zeleninový salát

 

ORAVSKÝ BIGOS

15. 2. 2023

500g plecka, 500g bůčku, 500g kysaného zelí, 500g hlávkového zelí, asi 2 kg oloupaných brambor, 300g cibule, 150g vepřového sádla, sůl, kmín, pepř, 200g slaniny.
-----
Obě masa nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme. Na 1/2 sádla orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme maso, podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme v kastrolu a když pustí tuk, přidáme obě pokrájená zelí, podlijeme a podusíme.
Mezitím zbytkem sádla vymažeme pekáč, poskládáme polovinu brambor nakrájenou na plátky, posypeme solí a kmínem. Dáme vrstvu masa, vrstvu zelí a poklademe plátky brambor. Osolíme, okmínujeme a upečeme ve vyhřáté troubě.

 

PAPRIKÁŠ

14. 2. 2023

600g kýty nebo plecka, 2 nožičky paprikové klobásy, 3 velké cibule, 3 papriky, 3 rajčata, 2 dl zakysané smetany, papriková vegeta, sůl, asi 3 lžíce hladké mouky, olej.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, maso nakrájené na kostky, klobásu, psolíme, přidáme vegetu, zalijeme vodou a dusíme skoro doměkka. Přidáme nakrájené papriky rajčata, zakysanou smetanu (rozmíchanou s hl. moukou a vodou) a dovaříme.
Příloha: noky, knedlíky, rýže

 

PEČENÁ SMĚS

14. 2. 2023

750g libového bůčku nebo plecka, 150g paprik, 150g rajčat, 150g žampionů, česnek, cibule, sůl, pepř.
-----
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a upečeme téměř doměkka.
Pak přidáme utřený česnek, cibuli na půlkolečka, nudličky paprik, pokrájená rajčata a žampiony, zamícháme, podle chuti dosolíme a chvilku ještě zapečeme.
Příloha: chléb, brambory, těstoviny...

 

PEČENÉ KOLENO

15. 2. 2023

2 vepřová kolena.
Lák: 1 cibule, 5-6 stroužků česneku, asi 3 bobkové listy, 3 zrníčka celého pepře, 3 zrníčka nového koření, sůl, 800 ml vody.
-----
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, přidáme koření a vodu, svaříme lák a necháme vychladnout.
Kolena očistíme, omyjeme a kůži nakrájíme ostrým nožem na čtverečky. Kolena naložíme na dva dny do láku, dáme do lednice a občas otočíme.
Pak upečeme v troubě na 200°C dozlatova.
Příloha: chléb, křen, hořčice, naložená zelenina...

 

PEČENĚ NA PIVĚ

15. 2. 2023

Vepřová maso na pečení (plecko, ramínko, libová krkovice), 2-3 jablka, chlebové kůrky, sůl, pepř, pivo
-----
Maso osolíme, opepříme, vložíme do pekáče, obložíme kousky jablek, chlebovými kůrkami, podlijeme pivem a upečeme v troubě. Upečené maso vyndáme, chleba a jablka rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme ve šťávě.
Příloha: noky, brambory, knedlíky

 

PEČENÝ BŮČEK SE ZELÍM A CHLUPATÝMI KNEDLÍKY

15. 2. 2023

Maso: 80 dkg bůčku,sůl. kmín.
Knedlíky: 1 kg syrových brambor, asi 500g hrubé mouky (podle brambor a velikosti vejce), 1 vejce, sůl.
Zelí: 500g kysaného zelí v sáčku, olej, 1 cibule, kmín, sůl, cukr.
-----
Maso omyjeme,kůži nakrojíme na čtverečky, osolíme, okmínujeme z obou stran a pečeme za občasného podlévání a otáčení na 250°C doměkka, naposledy kůží nahoru aby byla kůrka.

Zelí několikrát překrojíme a šťávu si necháme stranou v hrnečku.Na oleji orestujeme cibuli, přidáme překrojené zelí, trochu cukru, kmínu a dusíme. Pokud je potřeba, podlijeme trochou vody nebo šťávy z hrnečku-podle toho jak chceme zelí kyselé. Dusíme, až je zelí měkké a tekutina vyvařená.

Knedlíky: Těsto začínáme dělat, až když je maso měkké a  skoro vaří voda-aby se hned zavařovaly knedlíky a těsto nezřídlo a neztmavlo.
Brambory nastrouháme na jemno (jako na bramborák), přidáme vejce, sůl a postupně přidáváme a zamícháváme mouku. Zpracujeme v míse vařečkou tužší těsto, nabereme lžící,  pomocí druhé lžíce uděláme noky a  rovnou je lžící vkládáme  do vařící osolené vody. Nejdřív si zkusíme jeden knedlík, jestli se nerozvařuje a není potřeba přidat ještě trochu mouky. Knedlíky postupně vyplavou, chvilku je necháme ještě povařit aby byly provařené i uprostřed a pak vyndáme.

 

PIKANTNÍ ŘÍZEK

15. 2. 2023

4 plátky masa (kotlety, řízky, kuřecí prsa apod.), sůl, pepř, kremžská hořčice, 4 stroužky česneku, olej na smažení.
Na obalení: vejce, hladká mouka, strouhanka, cca 50g strouhaného sýra (sýr smícháme se strouhankou v poměru 1:1).
-----
Maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme, potřeme prolis.česnekem a hořčicí. Obalíme v trojobalu a smažíme po obou stranách na oleji dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky ...

 

PIKANTNÍ VEPŘOVÉ KOSTKY S PÓRKEM

14. 2. 2023

600g vepřové plece, 1 cibule, 200g žampionů, 1 pórek, 1 chilli paprička, Olej, sůl, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička kari, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, nakrájené žampiony, nasekanou chilli papričku a orestujeme, až se maso zatáhne (zšedne). Podlijeme tak, aby bylo maso lehce ponořené a dusilo se, přidáme koření, sůl a dusíme. Když je maso skoro měkké, přidáme na kolečka nakrájený pórek, dusíme doměkka,  zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou, chvíli povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže, noky, těstoviny, pečivo...

 

PIVOVARSKÝ TOKÁŇ

14. 2. 2023

1 kg vepřového bůčku, olej, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 5 zrnek nového koření, strouhanka, 1 dl piva, 100g strouhaného sýra, pepř, sůl, petrželka nebo pažitka.
-----
Vykostěný bůček nakrájíme na silnější nudličky, spolu s nadrobno nakrájenou cibulí osmahneme na oleji dočervena. Osolíme, opepříme, přidáme nové koření, prolisovaný česnek, podlijeme vodou a dusíme skoro doměkka. Pak zasypeme jemně umletou strouhankou, zalijeme pivem a dusíme, až je maso měkké. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Podáváme s chlebem.

 

PLÁTKY á la RAŽNIČI

15. 2. 2023

4 vepřové plátky (kýta, krkovice nebo kotleta), sůl, pepř, olej.
Směs: cca 2 papriky, 2 cibule, 3 špekáčky, olej.
-----
Nakrájíme si papriku na nudličky, cibuli a špekáčky na půlkolečka.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme doměkka na oleji. Na druhé pánvi současně orestujeme směs.
Na talíři na maso rozdělíme směs.
Příloha: hranolky, brambory ... a zeleninový salát

 

PLÁTKY V TROUBĚ

15. 2. 2023

Plátky vepřového masa podle počtu strávníků, olej, sůl, pepř, šunkový salám, cibule, anglická slanina, žampiony, plátkový sýr.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme na olejem hodně vymazaný plech. Na každý plátek dáme salám, cibuli na kroužky, anglickou slaninu, žampiony a pečeme v troubě. Po chvíli pečení položíme na každý plátek ještě plátek sýra. Doba pečení je různá podle druhu masa (kýty, kotlety, ramínko, plecko...)
Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše + obloha

 

PLNĚNÉ KOTLETY

14. 2. 2023

4 vyšší kotlety, olej, sůl, pepř.
Náplň: 10 dkg měkkého salámu, 1 vařené vejce, slanina, steril. okurky nebo kapie, kousek cibule, hořčice, sůl, pepř.
-----
Suroviny na náplň drobně nakrájíme a smícháme.
Kotlety prořízneme na kapsu, vymažeme hořčicí, naplníme, okraje sklepneme paličkou, potřeme olejem, osolíme a opepříme, dobře zabalíme do alobalu a pečeme asi 30 minut v troubě.
Pak alobal nahoře rozstřihneme a dopečeme.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky apod.

 

PLNĚNÉ ŘÍZKY

14. 2. 2023

4 silnější kotlety nebo řízky z kýty, 100g moravského uzeného, jablko, cibule, sůl, olej.
+ hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalení.
-----
Do silnějších plátků masa nařízneme kapsu, lehce naklepeme a osolíme. Do kapsy vložíme plátek moravského uzeného, plátek oloupaného jablka a plátek cibule. Otvor uzavřeme párátky a maso obalíme v mouce, vejcích a strouhance a zvolna smažíme po obou stranách na oleji.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky

 

ŘÍMOVSKÉ MASO POD SÝROVOU POKLICÍ

15. 2. 2023

4 plátky krkovice, 3 cibule, 3 lžíce mleté papriky (smíchat sladkou a pálivou), olej, sůl, vývar.
Směs: 300g strouhaného sýra, 1 bílý jogurt.
-----
Cibuli nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji. Dáme do pekáčku, na ní položíme maso, podlijeme vývarem a pečeme 20 minut v troubě při 180-200°C. Pak na maso rozdělíme směs sýra a jogurtu a pečeme ještě asi 20 minut doměkka.
Příloha: brambory, hranolky + obloha

 

ŘÍZKY "SMAŽENÉ" V TROUBĚ

15. 2. 2023

Vepřové maso - plátky (řízky, krkovička, kotlety...), sůl, hladká mouky, vejce, strouhanka, olej.
-----
Zapneme si troubu na 230-240°C
Plátky masa naklepeme, osolíme a obalíme v trojobalu = v mouce, rozšlehaných vejcích (s trochou mléka, vody nebo piva) a ve strouhance.
Plech si vyložíme papírem na pečení, obalené řízky z obou stran stříkneme olejem, položíme na papír a pečeme v toubě. Během pečení řízky obrátíme.
Po upečení je strouhanka tvrdší než u smaženého, pak trochu změkne.
Na olej používám rozprašovač - z Tescomy "Rozprašovač na olej/ocet", než jsem si ho pořídila, pokapávala jsem olejem ze lžičky-ale rozprašovač je lepší.

 

ŘÍZKY DVOU SÝRŮ

15. 2. 2023

4-5 vepřových řízků (nebo kotlet, plátků krkovičky...), sůl, pepř, olej, máslo, 150g Nivy, 100g anglické slaniny-plátky, 2 cibule, 100g strouhaného sýra, sladká paprika.
-----
Zapneme si troubu na 250°C.
Maso na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme na oleji.
Pekáček vymažeme máslem, poskládáme opečené plátky masa, posypeme nastrouhanou Nivou, dáme anglickou slaninu, na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli, jako poslední vrstvu dáme strouhaný sýr a poprášíme paprikou. Zapečeme v předehřáté troubě.
Příloha: hranolky, vařené nebo opečené brambory, bramborová kaše...

 

ŘÍZKY NARUBY

15. 2. 2023

Vepřové řízky nebo kotlety, sůl, česnek, anglická slanina, cibule, olej.
Na obalení: hladká mouka, strouhanka, vejce.
-----
Maso naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, obalíme v mouce, strouhance, rozšlehaných vejcích a usmažíme.
Do pekáčku dáme řízky, vrstvu cibule, anglické slaniny, řízky vrstvu cibule, anglickou a opakujeme podle toho, jaké máme množství. Pečeme v troubě asi 20 minut.
Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše + obloha

 

ŘÍZKY S KVĚTÁKOVOU POKLIČKOU

15. 2. 2023

4 vepřové řízky, asi 500g květáku, 4 plátky salámu (např. šunkový), 4 plátky sýra, máslo, olej, sůl, pepř.
-----
Květák uvaříme ve slané vodě a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na 230°C.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na oleji. Přendáme do zapékací misky, na každý plátek masa položíme salám, květák, dáme lžičku másla, přikryjeme plátkem sýra a zapečeme v troubě.
Příloha: brambory, bramborová kaše...

 

ŘÍZKY V ŠUNKOVÉM TĚSTÍČKU

15. 2. 2023

1 kg vepřové kýty, sůl, pepř, olej.
Těstíčko: 2 vejce, 100g hladké mouky, 100g šunky (plátky), 1 dl bílého vína, mléko (asi 1 dl-záleží na velikosti vajec), sůl.
-----
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme opepříme, obalíme v těstíčku a zvolna smažíme po obou stranách na oleji.
Těstíčko: vyšleháme vejce, postupně přidáváme ostatní suroviny (šunku nakrájíme nadrobno), umícháme těstíčko a trochu osolíme.
Příloha: hranolky, brambory, bramborový salát, bramborová kaše ... + zeleninová obloha, salát apod.

 

ROLÁDA

14. 2. 2023

Plát masa na roládu-cca 1 kg.
Nádivka: 2 lžíce oleje, 1 cibule, 500g žampionů, 1 veka bez kůrky, 5 vajec, 200ml smetany, sůl, pepř, 1 svazek nasekané pažitky, anglická slanina nebo salám-plátky.
-----
Na oleji orestujeme cibuli, žampiony a kostičky veky a necháme vychladnout. Přidáme vejce, smetanu, sůl pepř, rukou prohněteme, zpracujeme do tvaru válce a obalíme v nasekané pažitce.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny nebo salámu, položíme náplň, zabalíme, převážeme, dáme do pekáče, trochu podlijeme a pečeme v troubě.

 

ŠAVLE MEČE

14. 2. 2023

300g vepřové kýty-na tenké nudličky
Marináda: 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička maggi, 1 lžička worcesteru, 2 lžičky Solamylu, 1/2 lžičky kari koření, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 2 žloutky, feferonky.
-----
Vše smícháme s přísadami, necháme do druhého dne rozležet v lednici a smažíme na pánvi.
Příloha: brambory, hranolky.

 

SMĚS K HRANOLKÁM

14. 2. 2023

500g libového masa-na tenké nudličky
Marináda: 2 žloutky, 1 lžička kari koření, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 2 lžíce maggi.
-----
Promícháme a necháme do druhého dne uležet v lednici. Směs osmahneme oleji 20 minut a podléváme troškou vody, kterou jsme vypláchli misku.

 

SMĚS RYCHLOVKA

14. 2. 2023

300g libového vepřového masa, sůl, pepř, 3 lžíce sádla nebo oleje apod., sklenička sterilovaného leča nebo paprikového salátu, lžička worcesteru nebo sojové omáčky.
-----
Maso nakrájíme na velmi jemné nudličky, osolíme, opepříme, orestujeme zprudka na sádle a chvíli podusíme. Přidáme zeleninový salát, podusíme a dochutíme worcesterem nebo sojovou omáčkou.
Příloha: rýže, hranolky, chléb

 

SMĚS S RÝŽÍ A ČÍNSKÝM ZELÍM

14. 2. 2023

Vepřová plec, olej, cibule,  čínské zelí, rýže, sojová omáčka, sůl, pepř.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky, orestujeme, osolíme, opepříme, podlijeme a dusíme do poloměkka. Přidáme čínské zelí, propláchnutou syrovou rýži, sojovou omáčku a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem a ke konci hlídáme a mícháme, aby se rýže nepřipálila.

 

SMĚS V ALOBALU

15. 2. 2023

Vepřová kýta nebo plecko, cibule, kečup, sladká paprika, sůl, pepř, olej, alobal.
-----
Maso nakrájíme na kostičky, cibuli na půlkolečka, smícháme s ostatním, rozdělíme na porce a každou zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě asi půl hodiny.
Příloha: hranolky, rýže

 

ŠPENÁTOVÁ MŇAMKA

14. 2. 2023

600g vepřové kýty, 100g libové anglické slaniny (klobásy nebo jiné uzeniny), 1 cibule, 1 malá konzerva steril. žampionů, 150g nivy, 1 šlehačka, 1 zmrazený špenát, sůl, pepř, olej.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a pokud dáváme anglickou slaninu, tak i tu. Když dáváme uzeninu, přidáme jí později. Na cibuli přidáme maso, orestujeme, podlijeme a dusíme do měkka. Podléváme jen trochu a raději občas podlijeme. Když je maso měkké, přidáme rozmrazený špenát, žampiony bez nálevu, nakrájenou klobásu, nahrubo nastrouhanou nivu, necháme rozpustit, přilijeme šlehačku a necháme přejít varem. Dochutíme a podáváme.
Příloha: těstoviny, nejlépe špenátové