Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO VEPŘOVÉ

Příspěvky

VEPŘOVÉ S PÓRKEM

15. 2. 2023

4 vepřové plátky (kýta,krkovička), olej, sůl, pepř, 3 pórky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, sůl, 1 lžíce vody, 1 lžička Solamylu.
-----
Pórky očistíme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na "půlkolečka" . Na másle orestujeme pórek, přidáme nasekaný česnek a dusíme doměkka. Pak zahustíme Solamylem rozmíchaným ve vodě.
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme, nakrájíme na nudličky a opečeme na oleji doměkka. Pak přidáme k hotovému pórku,  promícháme a hned podáváme.
Příloha: rýže, hranolky...

 

VEPŘOVÉ S PÓRKEM-NA PIVĚ

14. 2. 2023

750g vepřové kýty, 300g pórku, 3 lžíce sádla, 7 lžic kečupu, 3 stroužky česneku, 1 velká cibule, 200 ml piva 12°, solamyl, sůl, pepř.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, obalíme v solamylu, osolíme, opepříme a za stálého míchání orestujeme na sádle. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek na plátky, kečup, orestujeme a podlijeme pivem. Dusíme asi 15 minut a přidáme pórek nakrájený na kolečka a podusíme doměkka.
Příloha: rýže

 

VEPŘOVÉ S RAJČATY

15. 2. 2023

450g vepřové plece, 1 kg brambor, 30g slaniny, 1 velká cibule, 3 rajčata, 4 trojúhleníčky=70g taveného sýra (může být i s příchutí-já měla se žampiony), 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce grilovacího koření, sůl, pepř.
+ olej na vymazání pekáče
-----
Zapneme si troubu na cca 230°C, vymažeme pekáč.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme do pekáče. Přidáme na kostky nakrájené maso, nahrubo nakrájenou cibuli, gril. koření, osolíme, opepříme, dáme 3 lžíce vody, promícháme a pečeme asi 30 minut.
Pak přidáme nakrájená rajčata, na kousky tavený sýr, promícháme, pokud je potřeba-dochutíme a dopečeme doměkka.

 

VRABČÍ HNÍZDA

14. 2. 2023

4 vepřové plátky z kýty, sůl, 100g šunky, 2 vařená vejce, olej, 1 cibule, 2 rajčata, celý pepř, 1/2 kostky bujonu nebo masoxu, 3 dl vody, 1 šlehačka, 30g hladké mouky, citronová šťáva.
-----
Maso naklepeme, osolíme, na každý plátek masa dáme šunku, půlku vařeného vejce, zabalíme a zpevníme párátky nebo masovou jehlou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme závitky, ze všech stran orestujeme, podlijeme vodou, přidáme masox, několik kuliček pepře a za občasného podlévání dusíme. Když je maso skoro měkké, přidáme nakrájená rajčata (můžeme předem oloupat). Měkké závitky vyndáme, šťávu zahustíme šlehačkou rozmíchanou s moukou a povaříme. Přecedíme, dochutíme solí a citr. šťávou a vrátíme maso.
Příloha: rýže, těstoviny, brambory

 

ZABIJAČKOVÁ SPECIALITA

15. 2. 2023

300g vepřového masa, 1 jitrnice, 1 větší cibule, 2-3 stroužky česneku, 1/2 vody, 1/2 lžičky majoránky, vařené brambory, 4 lžíce sádla, pepř, sůl.
-----
Na polovině sádla zpěníme cibuli, zprudka orestujeme kostky masa. Přidáme jemně nakrájený česnek, majoránku, prejt z jitrnice, osolíme, opepříme, vmícháme vodu a odstavíme.
Zapékací misku nebo pekáček vymažeme sádlem, dáme brambory na silnější plátky, masovou směs a pečeme v troubě.

 

ZÁLESÁCKÉ KOTLETY

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety, sůl, olej.
Směs: 200g cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžičky hořčice, 1 lžička worcesteru, 1 lžička Vegety speciál, 1/2 lžičky kari, 1/4 lžičky chilli, 1 lžíce solamylu.
-----
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme směsí a necháme několik hodin odležet v lednici. Pak opečeme po obou stranách na oleji.
Příloha: hranolky, vařené nebo opečené brambory, bramborová kaše + zeleninová obloha.
Směs: Cibuli nastrouháme, česnek prolisujeme a smícháme s ostatními surovinami.

 

ZAPEČENÉ HOUBOVÉ KOTLETY

15. 2. 2023

4 kotlety, hladká mouka, olej, grilovací koření, plnotučná hořčice, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, máslo, houbová smaženice.
-----
Zapneme si troubu na cca 220°C
Kotlety naklepeme a posypeme grilovacím kořením. Obalíme v hladké mouce a na oleji opečeme z obou stran.
Do pekáčku přendáme kotlety i s výpekem, každou kotletu potřeme hořčicí, dáme plátek šunky, houbovou smaženici, plátek másla a pečeme v troubě. Po chvilce položíme plátek sýra a dopečeme.
Příloha: brambory, hranolky ...

 

ZAPEČENÉ MASO SE ŠPAGETAMI

15. 2. 2023

1 balíček špaget, 700g vepřového na plátky (kýta, kotlety bez kosti apod.), máslo, 1 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 16 lžic kečupu, 100ml červeného vína, 100g strouhaného sýra, sůl, pepř.
-----
špagety uvaříme podle návodu.
Z mouky, špetky soli a vejce vyšleháme těstíčko.
Maso nakrájíme na menší medailonky, naklepeme, osolíme opepříme a obalíme v těstíčku.
Zapneme si troubu na 250°C.
V kastrolu - nebo nádobě, ve které budeme zapékat maso osmažíme s obou stran na másle, přidáme kečup a víno a chvíli podusíme.
Pak maso vyndáme stranou, dochutíme,  do omáčky vložíme scezené uvařené špagety, na špagety rozložíme maso, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě dorůžova..

 

ZAPEČENÉ VEPŘOVÉ PO CHALUPÁŘSKU

1. 3. 2023

600g vepřové kýty nebo plece, olej, 100g šunkového salámu, 100g cibule, 200g cukety, 100g papriky, 100g rajčat, sůl, grilovací koření, 80g kečupu, 2 dl vody, 100g strouhaného sýra.
-----
Maso nakrájíme na menší kostky, osolíme a orestujeme na oleji. Přendáme do pekáčku, přidáme na kostičky nakrájený salám, cibuli, cuketu, papriku, rajčata, trochu přisolíme, přidáme grilovací koření, kečup, podlijeme vodou, promícháme a pečeme v horké troubě. Když je maso skoro měkké, posypeme sýrem a dopečeme.
Příloha: vařené nebo opečené brambory, hranolky

 

ZÁVITKY NA HOŘČICI

14. 2. 2023

4 vepřové plátky (kýta), 4 plátky sýra, 8 plátků šunkového salámu nebo anglické slaniny, 1 velká cibule, kremžská hořčice, 1 lžička hladké mouky, olej, sůl, pepř.
-----
Plátky masa naklepeme (nejlépe v mikrotenu - rozklepeme na tenké plátky), osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, na každý dáme dva plátky salámu, plátek sýra, kousek cibule a sbalíme do závitku. Spíchneme párátky.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou zbylou cibuli, přidáme závitky a po obou stranách orestujeme. Pak přidáme asi 2-3 lžičky hořčice, podlijeme a dusíme doměkka. Občas závitky obrátíme a podle potřeby podlijeme. Když jsou závitky měkké, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme. Před podáváním odstraníme z masa párátka.
Příloha: rýže

 

ZÁVITKY S KŘENEM

14. 2. 2023

Vepřové řízky podle počtu strávníků, sůl, pepř, máslo.
Náplň: máslo, strouhaný křen, párek.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme asi centimetrovou vrstvou kaše, položíme nožičku párku, zabalíme jako španělský ptáček, vložíme spojem dolů do kastrolu nebo pekáčku, trochu podlijeme, dáme kousek másla a přikryté pečeme asi 15 minut v troubě. Pak poklici sundáme a ze všech stran ještě opečeme.
Příloha: bramborová kaše, kterou polijeme šťávou z masa.
Náplň: strouhaný křen smícháme se změklým máslem na kaši.

 

ZÁVITKY S OVČÍM SÝREM

14. 2. 2023

4 vepřové plátky, 1 uzený ovčí sýr Parenica (nebo kousek Oštěpoku), kousek slaniny, 1 cibule, 4 větší plátky zauzené šunky nebo moravského uzeného, 1 šlehačka, sůl, pepř.
-----
Zapneme si troubu na 230°C.
Plátky masa mezi mikrot. folií rozklepeme do většího tenčího plátku a z obou stran osolíme a opepříme.
Do plátku šunky zabalíme (a uzavřeme) hranolek sýra, slaniny a cibule. Položíme na plátek masa, strany přehneme dovnitř, zabalíme závitek a spíchneme párátkem.
Závitky naskládáme do zapékací misky nebo pekáčku, zalijeme šlehačkou a 1/2 kelímkem (od šlehačky) vody a pečeme v předehřáté troubě doměkka. Během pečení podle potřeby otáčíme a poléváme výpekem.
Příloha: rýže, brambory, těstoviny, krokety...

 

ZÁVITKY S VINNOU KLOBÁSOU

14. 2. 2023

4 vepřové řízky, 250g vinné klobásy, 1 rajče, 1 velká cibule, 1 paprika, 1/2 kostičky - masox nebo bujon, 100ml bílého vína100 ml vody, 1-2 lžičky hladké mouky, pepř, sůl, olej.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme vinnou klobásou (vymáčkneme ze střívka), dáme kousek papriky, cibule a rajčete, stočíme do závitku a spíchneme párátky, masovou jehlou nebo omotáme nití.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájený zbytek cibule, přidáme závitky, ze všech stran orestujeme a podlijeme vínem a vodou. Přidáme masox a dusíme pod pokličkou do měkka. Pokud je potřeba, během dušení trochu podlijeme. Pak maso vyndáme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, povaříme, dochutíme, odstavíme a vložíme zpět maso.
Příloha: brambory

 

ZÁVITKY SE ZELÍM

14. 2. 2023

MASO SI PŘEDEM NALOŽÍME (NEJLÉPE PŘES NOC)
4 plátky krkovice, 500g kysaného zelí, 1 cibule, 1 jablko, případně cukr podle chuti.
Marináda: jakákoliv, jakou  máme rádi na minutku nebo grilování - např: asi 6 lžic oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hořčice, 2-3 stroužky prolis. česneku, grilovací koření, chilli, pepř, sůl podle chuti.
-----
Maso naklepeme, potřeme marinádou, naskládáme na sebe a necháme v lednici proležet.
Zelí překrájíme, přidáme nahrubo nastrouhané oloupané jablko, nadrobno nakrájenou cibuli a promícháme. Pokud máme rádi sladší zelí, podle chuti přisladíme.
Na plátky masa rozdělíme zelí, zavineme do závitku, spíchneme párátky nebo masovou jehlou, naskládáme do pekáčku, trochu podlijeme vodou a pečeme na 220-230°C doměkka. Během pečení podle potřeby podlijeme a otočíme.
Příloha: brambory, bramborové nebo chlupaté knedlíky ...

 

ZÁVITKY V ALOBALU

14. 2. 2023

Vepřové plátky (plec, kýta), sůl, pepř, česnek, šunka, anglická slanina, plátkový sýr, cibule nebo pórek, olej.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, dáme plátek šunky, sýra, anglické slaniny, posypeme nakrájenou cibulkou nebo pórkem, zavineme, zabalíme do vymazaného alobalu a pečeme v troubě.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky + obloha

 

ŽEBÍRKA PO AMERICKU

15. 2. 2023

1 kg vepřových žeber.
Směs: 1/3 hrnku meruňkové nebo pomerančové marmelády, 2-3 lžíce sojové omáčky, sůl, 3/4 lžičky sušeného česneku, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1/4 lžičky sušeného rozmarýnu.
-----
Žebra nasekáme na porce a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Po oschnutí potřeme směsí, dáme do pekáče, trochu podlijeme a pečeme v troubě, až jsou zlatohnědá a měkká. Během pečení ještě jednou potřeme směsí.
Směs: nahřejeme marmeládu a vše zamícháme, případně trochu osolíme.

 

ŽEBÍRKO PANÍ ŠENKÝŘKY

15. 2. 2023

750g vepřové pečeně, sůl, pepř, olej, 50g krájeného uheráku, 100g plátkového sýra, mletá sladká paprika, 50g másla.
-----
Plátky masa naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji doměkka. Na pekáčku nebo plechu rozpustíme máslo, naskládáme opečené maso, poklademe kolečky uheráku, plátky sýra, lehce poprášíme paprikou a rychle zapečeme v horké troubě. Když se sýr začne roztékat, ihned podáváme.
Příloha: hranolky, krokety, brambory, bramborová kaše + obloha

 

ZELNÉ KAPSY

14. 2. 2023

4 silnější kotlety, sůl, pepř, 1 cibule, hladká mouka, 1/2 kostičky masoxu, olej.
Náplň: 100g uzeného masa, 200g kysaného zelí, malá cibulka, olej.
-----
Připravíme si náplň: na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidáme maso a překrájené zelí, podusíme a necháme vychladnout.
Do kotlet opatrně nařízneme kapsu, lehce naklepeme přes mikroten. sáček, osolíme opepříme, vložíme 1/4 náplně, spíchneme jehlou a obalíme v hladké mouce.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso a z obou stran opečeme. Pak trochu podlijeme, přidáme masox a dusíme doměkka. Pokud je potřeba, během dušení trochu podlijeme.
Příloha: bramborové knedlíky

 

ŽRALOČÍ PLOUTVE

15. 2. 2023

4-5 řízků nebo kotlet, olej.
Směs: 1/2 skleničky oleje, 1,5 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1/2 lžičky kari koření, 1 lžička sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1,5-2 lžíce Maizeny nebo Solamylu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 prolisované stroužky česneku, 2 malá vejce.
-----
Vše na směs zamícháme na hustou kaši a naložíme do ní naklepané maso. Necháme 2-5 dnů proležet v lednici, pak smažíme na oleji i se směsí, která utvoří na mase křupavou kůrčičku.
Příloha: hranolky, brambory, bramborová kaše apod. + obloha

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5