Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO VEPŘOVÉ

Příspěvky

ŠPINDLEROVSKÉ MASO

15. 2. 2023

300g kýty, 100g vepřových jater, mletá paprika, sterilovaná kapie, feferonka, 1 lžička rajského protlaku, 1 menší kyselá okurka, 1 lžíce steril. žampionů, sojová omáčka, drcený kmín, sůl, mletý pepř, 1 větší cibuli,olej.
-----
Na oleji orestujeme cibuli, maso a játra na nudličky a přidáme ostatní. Nepodléváme a restujeme doměkka.
Příloha: hranolky, americké brambory apod. + obloha

 

STRÁŽNICKÝ VERBUŇK

14. 2. 2023

750g vepřové plece, 2 cibule, 1 malý rajčatový protlak nebo asi 4 lžíce kečupu, 1-2 stroužky česneku, 150g moravského uzeného, 100g anglické slaniny, 2-3 větší sterilované okurky, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, olej.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené maso a orestujeme, až se maso zatáhne (zšedne) a pustí šťávu. Osolíme, opepříme, přidáme protlak, promíchneme a podlijeme vodou tak, aby maso bylo jen lehce ponořené a dusilo se. Přidáme prolisovaný česnek a dusíme  skoro doměkka. Pokud je potřeba, během dušení trochu podlijeme. Pak přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, moravské uzené, okurky, zahustíme moukou rozmíchanou v 1 dl vody a dusíme doměkka. Dochutíme a odstavíme.
Příloha: podáváme s malými bramboráčky, které hustě posypeme strouhaným křenem

 

SVÁTEČNÍ BABČA KOULE

14. 2. 2023

Vepřové plátky podle počtu strávníků, hořčice (nemusí být), sůl, pepř.
Náplň: uvařená vejce, šunka nebo šunkový salám, červená kapie, sterilované žampiony, sladkokyselé okurky.
Na obalení: hladká mouka, vejce, strouhanka.
Na ozdobu: majolenka, strouhaný sýr, kečup.
-----
Větší plátky masa dotenka naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, na něj položíme plátek šunky, nadrobno nakrájenou kapii, žampiony, okurku a položíme vejce. Zabalíme jako závitek, obalíme v trojobalu a zvolna smažíme.
Usmažené nakrojíme a do zářezu dáme trochu majolenky (nebo tatarky), posypeme sýrem a zakápneme kečupem.
Příloha: hranolky, restované brambory, bramborová kaše + obloha.

 

SÝROVÉ KOTLETY

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety, sůl, hladká mouka, olej.
Těstíčko: 200g strouhaného sýra, 3 vejce, trochu mléka, 3 lžíce hrubé mouky, 2 stroužky česneku, sůl.
+ 150g anglické slaniny (plátky), 2 cibule, alobal
-----
Zapneme si troubu cca na 200°C, do pekáče nakrájíme slaninu a cibule.
Kotlety naklepeme, osolíme, obalíme v hladké mouce a pak v těstíčku. Po obou stranách rychle osmažíme na oleji, naskládáme do připraveného  pekáče, Přikryjeme alobalem a pečeme cca 25 minut.
Příloha: bramborová kaše, brambory + zeleninová obloha nebo salát

 

TAJEMSTVÍ HRADU RABÍ

15. 2. 2023

300g vepřové kýty, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 2 feferonky, 4 lžíce kečupu, 2 vejce, sůl a pepř.
-----
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme nudličky masa, orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájenou feferonku a dusíme. Nakonec přidáme kečup a vmícháme vejce.
Příloha: hranolky

 

TOMÁŠOVY OBLÍBENÉ ZÁVITKY

14. 2. 2023

4 vepřové plátky, asi 30g slaniny, 1 Hermelín, 4 lžíce strouhaného křenu, 1 velká cibule - půl dáme pod maso a půlku rozdělíme do závitků, masox, grilovací koření, sůl, pepř.
Pokud chceme druhou variantu, tak ještě šlehačka a 1 lžíce hladké mouky.
-----
Plátky masa naklepeme mezi mikrotenovou folií dotenka, opepříme, poprášíme grilovacím kořením, na každý dáme lžíci křenu, nakrájenou cibuli a hermelín, zabalíme závitky a spíchneme párátky (masovou jehlou nebo ovážeme nití).
V kastrolu orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, vložíme závitky, ze všech stran orestujeme, podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme doměkka.
Na první variantu moc nepodléváme, necháme spíš šťávu, nezahušťujeme, dochutíme a podáváme s rýží.
Pokud chceme druhou variantu - necháme víc šťávy, přidáme šlehačku rozmíchanou s hladkou moukou, chvilku povaříme, dochutíme a podáváme s houskovým knedlíkem.

 

TULÁCKÉ MASO

15. 2. 2023

600g kýty nebo plecka, olej nebo sádlo, 3 zelené papriky, 150g oloupaných rajčat, 100g salátové okurky, 800g brambor, 2 lžíce petrželky, 1 dl zakysané smetany, pepř, sůl, 100g slaniny, 2 cibule.
-----
Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a když pustí tuk, přidáme na půlkolečka 2 cibule a smažíme dozlatova a dáme stranou. V kastrolu na oleji nebo sádle zprudka orestujeme na kostky nakrájené maso, přidáme pokrájená rajčata, papriky na nudličky a oloupanou okurku nahrubo nastrouhanou (přidáme i se šťávou, co pustila). Osolíme, opepříme a dusíme skoro doměkka. Pak přidáme na malé kostky pokrájené brambory, když je vše měkké, přidáme orestovanou cibuli se slaninou, vmícháme zakysanou, stáhneme sporák na minimum a 5 minut povaříme. Posypeme petrželkou.

 

TYROLSKÉ NUDLIČKY

14. 2. 2023

750g vepřové kýty, 1 větší cibule, 1 pórek, 100g sterilovaného celeru (scezeného), 250g rajčat, 2 stroužky česneku, 1 zakysaná smetana, 1 lžička hladké mouky, olej, pepř, sůl.
-----
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Rajčata nahoře do kříže nakrojíme a spaříme ve vroucí vodě. Vyndáme, sloupneme slupku a nakrájíme také na kolečka.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na nudličky a orestujeme, až se maso zatáhne a pustí šťávu. Přidáme nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a necháme dusit. Pokud je potřeba, malinko podlijeme vodou. Když je maso měkké, přidáme smetanu rozmíchanou s moukou, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: brambory, rýže, těstoviny...

 

VALAŠSKÁ PEČENĚ

15. 2. 2023

4 kotlety, 100g moravského masa vcelku (nebo libové anglické slaniny), 1 cibule, 2 rajčata, 1 paprika, sůl, pepř, olej, vařené brambory.
+ 150g strouhaného sýra.
-----
Maso naklepeme, osolíme, orestujeme prudce na oleji a dáme na dno pekáče. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme moravské maso nakrájené na kostičky, nakrájená rajčata a papriku, přidáme trochu vývaru a 3 minuty podusíme. Maso v pekáči přelijeme podušenou směsí, na směs dáme na kolečka nakrájené brambory, osolíme, opepříme, posypeme sýrem a zapečeme v předem vyhřáté troubě.

 

VEPŘOVÁ PLEC á la PTÁČKY

14. 2. 2023

1 cibule, olej, 30g slaniny (nejlepší je Gazdovská), 1 kg vepřové plece, sůl, pepř, 3 lžíce plnotučné hořčice, masox nebo hovězí bujon, 3 okurky, 200g uzeniny (párky, špekáčky nebo salám), hladká mouka, 3 vařená vejce.
-----
Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a když pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme na kostky nakrájené maso a zprudka orestujeme. Pak trochu podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme masox, hořčici a dusíme. Podle potřeby podléváme, aby se maso nepřipálilo, když je skoro měkké, přidáme nakrájené okurky a uzeninu. Když je maso měkké, přidáme vařící vodu (podle toho, kolik chceme omáčky), zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě a dochutíme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájená vařená vejce.
Příloha: houskové knedlíky, rýže

 

VEPŘOVÁ PLEC NA ZELENINĚ

15. 2. 2023

700g vepřové plece, 50-60g slaniny, 150g kořenové zeleniny (směs-mrkev,celer, petržel), 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1-2 lžíce másla, cca 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř.
-----
Zapneme troubu na 230°C.
Asi 2/3 slaniny nakrájíme na hranolky a dáme si ztuhnout  do mrazáku. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno.
Do pekáčku dáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli, slaninu, nasekaný česnek, přidáme máslo, trochu vody a promícháme.
Maso prošpikujeme ztuhlou slaninou, ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Vložíme do připraveného pekáčku a pečeme doměkka. Během pečení otáčíme a podle potřeby trošku podlijeme vodou.
Příloha: brambory + tatarka

 

VEPŘOVÁ ZNOJEMSKÁ

14. 2. 2023

4 plátky z vepřové plece, 1 velká cibule, kousek slaniny (jen pro vůni, cca 20g-ale nemusí být), olej, 2 kostky masoxu nebo bujonu, 6 sterilovaných okurek, 2-3 lžíce hladké mouky, lák z okurek, sůl, pepř.
-----
Maso naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli a z obou stran orestujeme maso. Trochu podlijeme vodou a lákem z okurek, rozdrobíme masox a podle potřeby podléváme a dusíme maso doměkka. Když je maso skoro měkké, přidáme nakrájené okurky. Omáčku zahustíme moukou rozmíchanou s vodou, podle chuti přidáme lák z okurek, sůl nebo pepř a chvilku povaříme.
Příloha: houskové knedlíky nebo rýže

 

VEPŘOVÉ "HALALI" DIVOČINA

14. 2. 2023

1,5 kg vepřové plece nebo kýty, 1 sklenice naložené zeleninové směsi Halali, 2 cibule, sádlo nebo olej, asi 1/2 l červeného vína, 1-2 lžíce rybízové marmelády, 1-2 lžíce hladké mouky, grilovací koření, koření Divočina, sůl.
-----
Maso omyjeme, osolíme, poprášíme grilovacím kořením a kořením na divočinu.
V kastrolu (který můžeme použít v troubě) orestujeme na sádle nadrobno nakrájenou cibuli a pak ze všech stran maso. Necháme vychladnout, přidáme zeleninovou směs Halali bez nálevu, přilijeme víno a promícháme. Přikryjeme pokličkou a dáme na 24 hodin do lednice-maso tak po 12 hodinách obrátíme.
Pak dáme i s poklicí do trouby a v troubě dusíme, až je maso měkké. Vyndáme z trouby, maso si dáme přikryté alobalem stranou a na sporáku přimícháme marmeládu a trošku vody s moukou. Dochutíme, chvíli povaříme a odstavíme.
Příloha: houskové knedlíky, noky...

 

VEPŘOVÉ á la STROGANOFF

14. 2. 2023

600g kýty, 2 střední cibule, 200g žampionů, 100g sterilovaných okurek, 2 lžíce oleje, 200ml hovězího vývaru, 250g zakysané smetany, 3 lžíce kečupu, sůl, pepř.
-----
Maso nakrájíme na tenké nudličky, zprudka orestujeme na oleji, osolíme, opepříme a vyndáme. Pak orestujeme cibuli, žampiony, přIdáme maso, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme okurky, zakysanou smetanu, kečup a ještě asi 5 minut povaříme.
Příloha: rýže

 

VEPŘOVÉ NA CELERU A HOŘČICI

14. 2. 2023

1 kg vepřové plece, 200g slaniny, 2 velké cibule, 1 větší celer, 2 lžíce plnotučné hořčice, zakysaná smetana, asi 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, trochu oleje.
-----
Polovinu slaniny dáme na chvíli do mrazáku, aby dobře ztuhla. Pak jí nakrájíme na klínky a prošpikujeme maso.
Zapneme si troubu na 180-190°C.
Celer oloupeme a nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
V kastrolu, ke  kterému máme poklici a můžeme ho použít v troubě rozehřejeme trochu oleje. Druhou polovinu slaniny nakrájíme nadrobno, orestujeme na oleji, přidáme cibuli a celer a orestujeme. Odstavíme, vložíme maso, trochu podlijeme, přikryjeme poklicí a pečeme v předehřáté troubě doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme vodou.
Když je maso měkké, troubu vypneme, maso vyndáme a na sporáku omáčku zahustíme zakysanou smetanou rozmíchanou s moukou - před zahuštěním můžeme omáčku rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Chvíli povaříme, dochutíme, odstavíme a vložíme maso nakrájené na plátky.
Příloha: houskový knedlík nebo noky

 

VEPŘOVÉ NA HOUBÁCH

14. 2. 2023

600g vepřové plece, 2 hrsti sušených hub, 1 cibule, 1 kostička masoxu, 1 lžička kmínu, 2 lžičky houbového koření (pokud nemáme, nemusí být), asi 1-2 lžíce hladké mouky, sůl. pepř, olej.
-----
Večer den předem si namočíme do studené vody houby.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a restujeme, až maso zšedne a pustí šťávu. Podlijeme houbami i s vodou, přidáme koření, masox, kmín, osolíme a dusíme doměkka. Pak zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a chvíli povaříme. Dochutíme a odstavíme.
Příloha: brambory, rýže, houskové knedlíky...

 

VEPŘOVÉ NA MORAVANCE

15. 2. 2023

500g vepřového masa, 1 sklenice Moravanky, 1 párek, 3 velké brambory, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, pepř a sůl.
-----
Maso, brambory a párek nakrájíme na kostičky a přidáme celou sklenici Moravanky (i s lákem), kečup, olej, sůl a pepř. Vše smícháme a pečeme asi 3/4 hodiny v troubě.
Příloha: cokoliv, počínaje chlebem a konče těstovinami, ale chutná i bez.

 

VEPŘOVÉ NA PAPRICE

14. 2. 2023

500g vepřového masa (nejlépe plece), 1 cibule, 1 kostka masoxu, 2 hrnky vody, 2 hrnky mléka, 2-3 lžíce hladké mouky, máslo nebo olej, 2 lžíce sladké papriky, sůl.
-----
Na másle nebo oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a orestujeme (občas promícháme), až se maso pod pokličkou zatáhne (zšedne) a pustí šťávu.
Přidáme papriku, promíchneme a podlijeme vodou. Přidáme masox a dusíme doměkka. Pak zahustíme moukou rozmíchanou v mléce, podle chuti přisolíme, povaříme a odstavíme.
Příloha: rýže, houskové knedlíky, těstoviny ...

 

VEPŘOVÉ NA VÍNĚ

14. 2. 2023

700g vepřové kýty nebo plece, 1 velká cibule, 1 lžíce solamylu, 200ml bílého vína, 100ml šlehačky, 1 stroužek česneku, olej, špetka majoránky, sůl.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené maso a restujeme, až maso zšedne a pustí šťávu.
Přidáme majoránku, osolíme, podlijeme vínem a dusíme doměkka - pokud je potřeba, během dušení podlijeme vodou. Pak vmícháme šlehačku, zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě, necháme přejít varem, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže nebo brambory

 

VEPŘOVÉ NA VÍNĚ 2

14. 2. 2023

4 vepřové plátky, 2 lžíce másla, 2 lžíce šlehačky, 1 dl bílého vína, 2,5 dl vývaru, 1 cibule, mletá paprika, 2 bobkové listy, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce nasekané petrželky, pepř, sůl.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a oresrtujeme na másle. Vyndáme, na máslo dáme orestovat nadrobno pokrájenou cibuli, podlijeme vínem, vývarem, vložíme bobkové listy, vrátíme maso a dusíme doměkka. Nakonec přidáme hořčici, šlehačku a petrželku.
Příloha: bramborové noky nebo knedlíky.

 

VEPŘOVÉ NUDLIČKY LEHCE ČÍNSKY

15. 2. 2023

600g vepřové plece, 1 menší pórek, 200g žampionů, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 cibule, 1 lžička worcesteru, 4 lžíce sojové omáčky, pepř, sůl, olej.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme sojovku, pepř, worcester, promícháme a necháme chvíli proležet. Mezitím si nakrájíme zeleninu, žampiony a cibuli.
Na oleji orestujeme maso, až se zatáhne,  podlijeme trochu vodou (asi 1 dl) a dusíme, až je maso skoro měkké a voda se vypaří. Přidáme zeleninu a žampiony,  restujeme, až je maso měkké a podle toho, jak máme rádi měkkou zeleninu. Pokud je potřeba, přisolíme.
Příloha: hranolky, rýže...

 

VEPŘOVÉ NUDLIČKY PIKANTNÍ

15. 2. 2023

500g vepřové plece, 1 Moravanka, 1 cibule, sojová omáčka, 1-2 lžičky Solamylu, sůl, pepř.
-----
Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme a nakrájíme na nudličky. Moravanku scedíme, a pokrájíme (pokud necháme i feferonku, bude hooodně pálivé).
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přídáme maso a restujeme, až se maso zatáhne (zšedne). Podlijeme trochu vodou (cca 1 dl), opepříme, zastříkneme sojovkou a dusíme, až je maso skoro měkké. Přidáme Moravanku, dusíme doměkka a nakonec zahustíme solamylem rozmíchaný, v trošce vody. Pokud je potřeba, dochutíme sojovkou nebo dosolíme.
Příloha: brambory, krokety, hranolky, bramboráčky -  nebo podáváme v bramboráku

 

VEPŘOVÉ NUDLIČKY PODLE STELLY ZÁZVORKOVÉ

15. 2. 2023

750g vepřové kýty , olej.
Směs: 3 lžíce oleje, 3 celá vejce, 2 lžíce solamylu, 1-2 lžíce maggi, 1-2 lžičky worcesteru, 1 lžíce majoránky, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky chilli koření, 4-5 stroužků česneku.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, promícháme se směsí a necháme v lednici do druhého dne odležet.
Na trochu rozpáleného oleje dáme naložené maso a za občasného promíchání opečeme doměkka.
Směs: rozšleháme vejce, přidáme olej, prolisovaný česnek a ostatní suroviny a rozšleháme.
Příloha: hranolky + zeleninová obloha

 

VEPŘOVÉ NUDLIČKY S ANANASEM

15. 2. 2023

500g vepřové kýty, 1 malý ananasový kompot - kousky, sojová omáčka, 1 lžička solamylu, olej,  kari koření, sůl.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, pokapeme olejem, promícháme a necháme v lednici chvíli odležet.
Kompot scedíme.
Na oleji doměkka orestujeme maso, přidáme větší špetku kari koření, ananas, sojovou omáčku a solamyl rozmíchaný v trošce vody, Necháme přejít varem, dochutíme a odstavíme.
Příloha: hranolky

 

VEPŘOVÉ NUDLIČKY S JABLKY

15. 2. 2023

500g vepřové kýty, 2 cibule, 2 velká jablka, 1 kostička masoxu, olej, 1-2 lžičky solamylu, sojová omáčka, sůl, pepř.
-----
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, maso na nudličky, jablka oloupeme a nakrájíme na hrubší nudličky.
Na oleji orestujeme maso, až se zatáhne (zšedne), pak přidáme cibuli, orestujeme, trochu podlijeme, přidáme pepř, masox a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme jablka, zakapeme sojovkou a když je vše měkké, zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody. Necháme jen přejít varem, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže

 

VEPŘOVÉ NUDLIČKY SE ZELENINOU

15. 2. 2023

600g vepřové kýty, 1 cibule, 50g másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 stroužky česneku, 1 lžička grilovacího koření, sůl.
Zelenina: 100g másla, 1 cibule, 150g mrkve, 100g růžičkové kapusty, 1 pórek, 1 lžíce sterilovaného hrášku, 1 lžíce sojové omáčky.
-----
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso na nudličky a orestujeme, až se maso zatáhne (zšedne) a pustí šťávu. Pak osolíme, přidáme grilovací koření, prolisovaný česnek, mouku, promíchneme a podlijeme asi 1 dl vody a dusíme doměkka.
Mezitím na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu, orestujeme, přidáme sojovou omáčku, podlijeme asi 1 dl vody a podusíme. Pak přidáme hrášek. Když je maso měkké, vmícháme podušenou zeleninu, dochutíme a odstavíme.
Příloha: brambory

 

VEPŘOVÉ PLÁTKY NA SMETANĚ

14. 2. 2023

4 vepřové plátky (kotlety, kýta...), 1 cibule, 1 červená paprika nebo kapie, 250ml zakysané smetany, 1 lžička hladké mouky, 1 lžička sladké papriky, olej, sůl.
-----
Plátky masa naklepeme a osolíme.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa a o obou stranách orestujeme. Přidáme sladkou papriku, promíchneme a trochu podlijeme vodou. Přidáme nadrobno nakrájenou papriku nebo kapii a dusíme, až je maso měkké. Pak přimícháme zakysanou smetanu (rozmíchanou s moukou), chvíli povaříme a dochutíme.
Příloha: brambory, halušky, těstoviny ...

 

VEPŘOVÉ PLÁTKY PANA UZENÁŘE

14. 2. 2023

4 plátky vepřové kýty, 1 cibuli, hladkou mouku, 3 stroužky česneku, 2 párky,  50g anglické slaniny, hořčici, olej, sůl, pepř.
-----
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme slabě hořčicí, poprášíme moukou a zprudka opečeme na oleji. Přidáme cibuli a česnek  na plátky a krátce podusíme. Pak k masu přidáme párky a slaninu na proužky a přikryté poklicí dodusíme maso doměkka.
Podáváme s bramborem.

 

VEPŘOVÉ PLÁTKY S MORAVANKOU-NA PIVĚ

14. 2. 2023

1 kg kýty nebo plece, 1 velkou cibuli, sůl, pepř,olej nebo sádlo, 1 lžička pálivé papriky, 2 stroužky utřeného česneku, 1 kostka masoxu, 2-3 lžíce kečupu, 2 dl piva, 1 Moravanka.
----
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, orestujeme na tuku, podlijeme pivem a dusíme, až je maso poloměkké. Pak přidáme cibuli nadrobno, ostatní suroviny, nakonec zeleninu a vše dusíme doměkka.
Příloha: bramborový knedlík, chleba

 

VEPŘOVÉ PO ČÍNSKU

15. 2. 2023

1 kg vepřové plece, sójová omáčka, sůl, solamyl, ocet, zázvor, Vegeta, 2 dl bílého vína, 2 cibule, 1 menší čínské zelí, 2 zelené papriky, 1 jablko, 1 pórek, žampiony, olej.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, obalíme v solamylu orestujeme na oleji, trochu podlijeme vodou a podusíme skoro doměkka. Necháme vodu vydusit, přidáme nakrájenou zeleninu, jablko a žampiony, orestujeme s masem, podlijeme, přidáme víno, trochu octa, špetku zázvoru, vegetu, sojovku a dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme a dochutíme.
Příloha: rýže