Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-ŘEZY

Příspěvky

ŘEZY BÍLKOVÉ

25. 2. 2023

5 bílků, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek oleje, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2 hrsti rozinek, 50g nasekané čokolády, 1 lžíce kandovaného voce, 1 lžíce kokosu, 1,5 hrnku kefíru.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Elektrickým šlehačem ušleháme sníh z bílků a necháme si ho stranou.
Vyšleháme cukry s olejem, přidáme ostatní suroviny a znovu vyšleháme těsto. Pak vařečkou lehce vmícháme ušlehaný sníh. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s okrajem a upečeme v předehřáté troubě.

 

ŘEZY BROSKVOVÉ NEBO MERUŇKOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 1 (2 dl) sklenička cukru, 2 skleničky polohrubé mouky, necelý prášek do pečiva, 3/4 skleničky oleje, 3/4 skleničky mléka.
Krém: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, cukr podle chuti, 250g másla.
+ marmeláda,1-2 meruňkové nebo broskvové kompoty, 2 šlehačky, 2 ztužovace, granko
-----
Ušleháme vejce s cukrem, přidáme ostatní (mouku smícháme s práškem do pečiva) a umícháme hladké těsto. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem,uhladíme a upečeme v předehřáté troubě na 200°C.
Vychladlé trochu pokropíme šťávou z kompotu (můžeme smíchat s trochou rumu),tence potřeme marmeládou - stačí 2 lžíce, jen zamáznout. Poklademe ovocem a zalejeme pudinkovým krémem. Po zchladnutí dáme ztuhnout do lednice do druhého dne, pak potřeme ušlehanou šlehačkou a posypeme grankem.
Krém: Uvaříme z mléka, cukru a pudinkových prášků pudink. Mezitím si do mísy nakrájíme na kousky máslo. Pudink hned ze sporáku vlijeme na máslo a mícháme, než se máslo rozpustí. Pak hned horké vlijeme na ovoce.

 

ŘEZY BROSKVOVO-JOGURTOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 5 vajec, 200g moučkového cukru, 250g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 100ml oleje, 150ml teplé vody.
Náplň: 1 kg broskví
Krém: 1 šlehačka, 500ml bílého jogurtu (lepší je smetanový), 100g cukru, 1 želatinový ztužovač za studena (Dr. Oetker)
+ 50g čokolády na ozdobu
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme těsto. Pokud by byla menší vejce a těsto by se nám zdálo moc husté, přidáme trochu vody. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě.
Broskve rozpůlíme, nakrájíme na plátky a poskládáme na vychladlý korpus. Na broskve natřeme krém, postrouháme čokoládou a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.
Krém: jogurt smícháme s cukrem a ztužovačem a postupně lehce vmícháme ušlehanou šlehačku.

 

ŘEZY DUNAJSKÉ VLNY

24. 2. 2023

Těsto: 450g hladké mouky, 250g Hery, 250g pískového cukru, 6 vajec, 1 prášek do pečiva, mléko dle potřeby, 3 lžíce kakaa.
Krém: 250g másla, 5 lžic moučkového cukru, 600ml mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky..
+ ovoce (nejlépe kompot. meruňky nebo broskve), čokoládová poleva.
-----
Heru utřeme s cukrem a za stálého tření přidáváme jedno vejce po druhém. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko a vymícháme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem, do druhé poloviny vmícháme kakao (pokud je potřeba i trochu mléka) a vlijeme na světlé těsto. Poklademe ovocem a upečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Vychladlé potřeme krémem a polijeme čokoládovou polevou.
Krém: máslo utřeme do pěny s moučkovým cukrem. Z ostatního uvaříme pudink a vychladlý po částech vyšleháme s utřeným máslem s cukrem, podle chuti dosladíme.

 

ŘEZY DVOUBAREVNÉ S KRÉMEM

24. 2. 2023

Těsto: 200g hladké mouky, 150g Hery, 70g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa.
Na posypání: rozinky, sekané ořechy, kandované ovoce, čokoláda.
Piškot: 4 lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, 4 lžíce pískového cukru.
Krém: 2 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, 250g másla.
+ čokoládová poleva
-----
Suroviny na těsto zpracujeme na vále, necháme odpočinout v lednici, vyválíme a vložíme na vymazaný plech s vyšším okrajem a posypeme rozinkami, kandovaným ovocem, sekanými ořechy a nahrubo nastrouhanou čokoládou. Zalijeme piškotovým těstem a upečeme v předehřáté troubě na 180-190°C. Vychladlé potřeme krémem a ozdobíme strouhanou čokoládou nebo z polevy uděláme na krém mřížky nebo celé polijeme.
Piškot: vejce vyšleháme s cukrem do pěny a lehce vmícháme mouku.
Krém: Vejce s polovinou cukru ušleháme nad párou do tuhé pěny. Máslo utřeme s druhou polovinou cukru, postupně přidáváme vychladlou pěnu a vše dobře vyšleháme.

 

ŘEZY HARLEKÝN 1

24. 2. 2023

3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1a čtvrt hrnku mléka, 3/4 hrnku oleje, 3 lžíce kakaa.
Náplň: 4 šlehačky, 2 ztužovače šlehačky (např. Smeta-fix), 2 lžíce kakaa (nejlépe holandského typu-pokud máme "slabší" kakao, dáme 3 lžíce), 3 lžíce moučkového cukru.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
+ kousek čokolády na ozdobu
-----
Den předem si připravíme pařížskou šlehačku:
svaříme za stálého míchání 2 šlehačky, kakao a cukr. Mícháme a necháme na velmi mírném ohni přejít varem- pozor, aby nám šlehačka nepřetekla, necháme vychladnout a do druhého dne dáme do lednice.
Den předem si můžeme i připravit korpus na řezy:
Zapneme si troubu na 190°C, vymažeme a vysypeme si plech s vyšším okrajem.
Ušleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a ušleháme těsto. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě.

Druhý den nejdříve ušleháme elektrickým šlehačem 2 zbylé šlehačky se ztužovači.
Pak ušleháme i pařížskou šlehačku, co jsme měli v lednici a naplníme 2 zdobičky.
Vychladký korpus ozdobíme bílou a pařížskou šlehačkou, postrouháme čokoládou a necháme v lednici trochu ztuhnout.

 

ŘEZY HARLEKÝN 2

24. 2. 2023

Těsto: 280g cukru, 6 vajec (žloutky+sníh), 4 lžíce teplé vody, 4 lžíce kakaa, 140g hladké mouky.
Krém: 200g másla, 200g cukru, 140g kakaa+ na kaši-60g másla, 60g hladké mouky, 4 dl mléka, 2 vejce.
+ 2 šlehačky,1-2 ztužovače a strouhaná čokoláda
-----
Těsto: Ušleháme cukr, žloutky a vodu do pěny, postupně zamícháváme mouku smíchanou s kakaem a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto natřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C. Na vychladlé těsto natřeme krém, dáme ztuhnout do lednice, pak ozdobíme šlehačkou a posypeme strouhanou čokoládou.
Krém: Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, pak zašleháme kakao a postupně zašleháváme vychladlou kaši.
Kaše: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci, uvaříme na kaši a necháme vychladnout-občas při chladnutí zamícháme.

 

ŘEZY HRABĚNČINY 1

25. 2. 2023

Těsto: 400g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 100g cukru písek, 250g změklé Hery, 4 žloutky.
Náplň: oloupaná jablka (asi 6-7 větších), sekané ořechy trochu cukru a skořice nebo skořicový cukr.
Sníh: 4 bílky, 100g cukru.
-----
Na vále zpracujeme těsto, 1/4 oddělíme a dáme do mrazáku, zbytek necháme odležet v lednici. Pak těsto vyválíme na vymazaný plech s vyšším okrajem, na těsto dáme strouhaná jablka, trochu pocukrujeme, posypeme skořicí, sekanými ořechy a natřeme sněhem. Na sníh nahrubo nastrouháme těsto z mrazáku a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C.

 

ŘEZY HRABĚNČINY 2

25. 2. 2023

Těsto: 5 žloutků, 450g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 150g moučkového cukru (dala jsem krupici), 250g změklé Hery.
Náplň: 6-7 větších jablek, rozinky, cukr+skořice nebo skořicový cukr
Sníh: 5 bílků - ušlehat pevný sníh
+ máslo na vymazání plechu a hladká mouka na vál
-----
Ze všech surovin na těsto zpracujeme rukama na vále těsto, rozdělíme na 2 díly - větší a menší a v mikrotenovém sáčku dáme do mrazáku cca na 10 minut.
Zapneme si troubu na 175-180°C a vymažeme plech.
Oloupeme jablka a nahrubo nastrouháme.
Větší část těsta (menší zatím necháme v mrazáku) vyválíme na placku velikosti plechu, vložíme na plech, rukama upravíme a trochu zvedneme okraje.
Dáme nastrouhaná jablka, lehce poprášíme skořicí, pocukrujeme, potřeme ušlehaným sněhem a nahrubo postrouháme zbylým těstem. Upečeme dozlatova v předehřáté troubě.

 

ŘEZY JABLEČNÉ 1

25. 2. 2023

Těsto: 5 vajec, 200ml cukru písek, 1 vanilkový cukr, 300ml hrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
Náplň: 8 středně velkých jablek
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C. Vymažeme a vysypeme plech.
Jablka neloupeme (jen vykrojíme jadřinec), nakrájíme na kousky a rozložíme na vymazaný a vysypaný plech.
Elektrickým šlehačem vyšleháme vejce s cukrem - pokud máme malá vejce, dáme raději 6 vajec. Do vyšlehané směsi vmícháme mouku s práškem do pečiva, těsto nalijeme na jablka a upečeme v předehřáté troubě. Vychladlé pocukrujeme.

 

ŘEZY JABLEČNÉ 2

25. 2. 2023

Těsto: 250g změklé Hery, 500g polohrubé mouky, necelou 1/2 hrnku vlažného mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vejce.
Náplň: 1,5 kg jablek, 2 vanilkové pudinkové prášky, 3 lžíce cukru.
-----
Na vále zpracujeme těsto, necháme odležet v lednici. Rozdělíme na 2 díly (jeden o malinko větší-na okraje), větší díl vyválíme na placku a vložíme na vymazaný plech a uděláme trochu zvýšené okraje. Poklademe náplní, trochu uhladíme a přikryjeme vyválenou plackou z druhého dílu těsta. Propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Náplň: jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a dáme na těsto

 

ŘEZY JABLEČNÉ MANHATTAN

25. 2. 2023

1 listové těsto.
Náplň: 6 středně velkých jablek, 2 vanilkové pudinkové prášky, 4 dl mléka, 2 lžíce cukru-podle kyselosti jablek.
Sníh: 4 bílky, 2 lžíce cukru.
+ mandlové lupínky -ale nemusí být
-----
Listové těsto vyválíme na velikost plechu a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto rozetřeme náplň a v předehřáté troubě na 170°C pečeme 15 minut. Pak vyndáme z trouby, potřeme ušlehaným sněhem, posypeme mandlovými lupínky a ještě asi 15 minut pečeme.
Náplň: Jablka oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, vmícháme cukr, jablka, promícháme a rozetřeme na těsto.
Sníh: Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme cukr.

 

ŘEZY JABLEČNÉ S POLEVOU

25. 2. 2023

Těsto: 250g polohrubé mouky, 500g strouhaných jablek, 200g moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 5 lžic oleje, 1 sklenička sekaných ořechů.
Poleva: 125g másla, 200g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 1 lžíce vroucího mléka.
+ sekané ořechy na posypání
-----
Všechny suroviny vymícháme v hladké těsto a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečeme v předehřáté troubě na 180°C a vychladlé polijeme polevou a posypeme ořechy.
Poleva: všechny suroviny zahřejeme ve vodní lázni a třeme, až je poleva hladká a lesklá.

 

ŘEZY JABLEČNÉ S TVAROHEM

25. 2. 2023

Těsto: 4 žloutky, 450g polohrubé mouky, 250g změklé Hery, 1/2 prášku do pečiva, 150g cukru.
Náplň: 1 kg jablek, 500g tvarohu, hrst rozinek, hrst nasekaných ořechů, 100-150g cukru (podle kyselosti jablek), sníh ze 4 bílků.
+ máslo na vymazání plechu
-----
Ze všech surovin na vále zpracujeme rukama těsto, 1 třetinu oddělíme. Větší díl dáme do lednice na cca půl hodiny proležet a menší díl do mrazničky.
Mezitím si připravíme náplň: jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme tvarohy, cukr, ořechy, rozinky a promícháme. Pak těsně před nandáním na těsto lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh.
Zapneme si troubu na 180°C a vymažeme plech s vyšším okrajem.
Na pomoučeném vále vyválíme z větší části těsta placku a na válečku přeneseme na plech. Prsty upravíme a zvedneme okraje.
Na těsto dáme náplň, uhladíme a zbylé těsto zmrazničky nahrubo na náplň nastrouháme.
Upečeme v předehřáté troubě.

 

ŘEZY JABLEČNÉ ŠKVARKOVÉ

25. 2. 2023

Těsto: 500g hladké mouky, 4 lžíce mletých škvarků, 125g změklé Hery, 1 vejce, 100g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva.
Náplň: asi 1-1,5 kg jablek, 1 vanilkový pudinkový prášek, cukr, skořice
+ mouka na vál a máslo na vymazání plechu
-----
Na vále zpracujeme těsto - pokud je potřeba, přidáme trochu studené vody. Těsto dáme v mikrot. sáčku do lednice odpočinout.
Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, smícháme s pudinkovým práškem, přidáme skořici a cukr podle chuti.
Zapneme si troubu na 180°C a vymažeme plech s vyšším okrajem.
Těsto si rozdělíme na 2 díly, jeden vyválíme na pomoučeném vále na velikost plechu, namotáme na váleček a přendáme na plech.
Rukou upravíme, trochu zvedneme okraje a rovnoměrně dáme náplň. Uhladíme, vyválíme druhou placku, na válečku přeneseme a přikryjeme náplň.
Rukou upravíme, přitiskneme okraje k sobě, celý povrch propícháme vidličkou a upečeme v předehřáté troubě.

 

ŘEZY JABLEČNÉ V PEKÁČI

25. 2. 2023

Těsto: 4 vejce, 600g hladké mouky, 300g Hery.
Náplň: 1,20 kg jablek, 100g rozinek, 350g cukru, 1 lžíce skořice.
+ vejce na potření
-----
Na vále zpracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly a necháme odležet v lednici. Do vymazaného pekáče vyválíme placku, dáme 1/3 náplně, vyválíme a položíme druhou placku, dáme 1/3 náplně, vyválíme a položíme na jablka třetí placku, dáme 1/3 náplně a vyválíme na jablka poslední čtvrtou placku. Propícháme vidličkou, potřeme vejcem, posypeme odebraným cukrem a pečeme na 170-180°C asi 1 hodinu.
Náplň: Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a ty rozkrájíme na tenké plátky, Cukr promícháme se skořicí a trochu si odebereme na posypání vršku. Smícháme s jablíčky a rozinkami a náplň si rozdělíme na třetiny.

 

ŘEZY JABLEČNÉ VRSTVENÉ

25. 2. 2023

1. těsto: 400g hladké mouky,150g Hery,100g moučkového cukru, 8 lžic vody, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva.
2. těsto: 200g polohrubé mouky, 200g cukru krupice, 2 vejce, 100ml oleje, 150ml vody, 1 prášek do pečiva.

1. náplň: 1 tvaroh,100 ml mléka, 2 lžíce cukru.
2. náplň: 400g jablek, 2 lžíce cukru, 1 lžička skořice.
-----
1. těsto zpracujeme na vále a dáme odpočinout do lednice. Pak ho vyválíme na vymazaný plech s vyšším okrajem,potřeme tvarohovou náplní, na tvaroh dáme strouhaná jablka, posypeme skořicí a cukrem.
2. těsto ušleháme šlehačem, nalijeme na jablka a koláč pečeme v předehřáté troubě na 190°-200°C.

 

ŘEZY JABLEČNO-KARAMELOVÉ

25. 2. 2023

Těsto: 2 vejce (žloutky+sníh), špetka soli, 80g cukru písek, 100g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 2 lžíce oleje.
Náplň: 800g jablek, citr. šťáva,1 lžíce másla, 80g cukru (podle kyselosti jablek), 2 skořicové cukry, 1 karamelový pudinkový prášek.
-----
Ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme sůl, olej, mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Na vychladlé těsto vlijeme uvařenou náplň, necháme zchladnout a dáme vychladit do lednice. Při podávání můžeme zdobit šlehačkou.
Náplň: Jablka oloupeme, 2 jablka nakrájíme na malé kostky, pokapeme citr. šťávou a dáme stranou. Ostatní jablka nahrubo nastrouháme a na másle podusíme se 100ml vody a cukrem.Rozvaříme, pak vmícháme pudinkový prášek rozmíchaný v 50ml vody a kostky jablek. Krátce povaříme a hned vlijeme na upečený piškot.

 

ŘEZY JABLEČNO-MAKOVÉ

25. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky + sníh), asi 4 lžíce mléka (záleží na velikosti vajec) , 150g polohrubé mouky, 120g moučkového cukru, 100g změklého másla nebo Hery, 1 prášek do pečiva.
Maková náplň: 200g mletého máku, 80g moučkového cukru, 1/4 l mléka.
Jablečná náplň: 1 kg jablek, asi 4 lžíce krupice (podle kyselosti jablek), 2 lžíce Maizeny (nebo Solamylu), mletá skořice, trochu vody.
+ tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
+ čokoládová poleva
-----
Žloutky vyšleháme s cukrem a máslem do pěny, pak přidáváme postupně mouku smíchanou s práškem a mléko. Nakonec lehce vmícháme tuhý ušlehaný sníh.
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě na 180-190°C. Necháme trochu zchladnout, ale ještě teplé potřeme makovou náplní, uhladíme a potřeme jablečnou náplní. Necháme úplně vystydnout, dáme na chvilku ztuhnout do lednice a pak polijeme čokoládovou polevou.
Maková náplň: mák a cukr vsypeme do mléka a za stálého míchání přivedem k varu a chvilku povaříme.
Jablečná náplň: jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a s cukrem dusíme, až vznikne kaše. Přidáme špetku skořice a zahustíme Maizenou rozmíchanou ve vodě - jen necháme přejít varem a už nevaříme.

 

ŘEZY JABLEČNO-MRKVOVÉ PIŠKOTOVÉ

25. 2. 2023

Těsto: 6 vajec, 6 lžic cukru písek, 6 lžic polohrubé mouky.
Náplň: 300g očištěné mrkve, 200g oloupaných jablek, 80g strouhaných ořechů, 2 lžíce citronové šťávy, cukr podle chuti, 2 lžíce rumu, asi 3-4 lžíce vody.
Poleva: 100g čokolády na vaření, 80g másla
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu.
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Elektrickým šlehačem vyšleháme vejce s cukrem do husté světlé pěny a vařečkou lehce vmícháme mouku. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě.
Na vychladlé těsto natřeme náplň, uhladíme a polijeme polevou.
Náplň: mrkev a jablka najemno nastrouháme, přidáme vodu a chvilku podusíme. Necháme vychladnout a vmícháme ostatní suroviny.
Poleva: čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a mícháme, až se poleva spojí a je hladká.

 

ŘEZY JAHODOVÉ 1

24. 2. 2023

Těsto: 2 vejce (žloutky+sníh), 1 sklenička cukru (200 ml), 2 skleničky polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 3/4 skleničky oleje, 1 sklenička mléka.
Krém: 2 tvarohy ve vaničce, 1 zakysaná smetana, 1 šlehačka, cukr podle chuti, 1 želatinový ztužovač za studena (Dr.Oetker)
Ozdoba: 500g jahod
Na polití: dortové želé na 0,5 l vody (většinou 2 sáčky-vzadu na obalu je uvedeno, na jaké množství vody jsou), 1/2 jahodového inst. nápoje - Tang, džus, šťáva apod.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 200°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem. Ušleháme pevný sníh a necháme stranou.
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme ostatní suroviny, promícháme a pak lehce vařečkou vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na připravený plech a v předehřáto troubě upečeme dozlatova.
Na vychladlý korpus rozetřeme krém, uhladíme a dáme na chvíli ztuhnout do lednice. Mezitím si očistíme a podélně rozpůlíme jahody a připravíme želé podle návodu na obalu - místo vody dáme jahodový nápoj.
Krém poklademe rozpůlenými jahodami a zalijeme připraveným želé. Pokud jahody nejsou potopené, hned je lžičkou přetřeme, dokud je želé vedle nich tekuté.
Necháme zchladnout a dáme do lednice vychladit a ztuhnout. Můžeme zdobit šlehačkou.
Krém: tvarohy rozmícháme s cukrem, lehce vmícháme zakysanou smetanu a ušlehanou šlehačku. Pokud je potřeba, přisladíme a nakonec vmícháme želatinový ztužovač připravený podle návodu na obalu

 

ŘEZY JAHODOVÉ 2

24. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 1 sklenička cukru, 2 skleničky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 skleničky oleje, cca 1,5 skleničky mléka (podle velikosti vajec).
Krém: 1,4 l mléka (1400ml), 3 pudinkové vanilkové prášky, cukr, 60g másla.
Ozdoba: jahody
Poleva: 2 sáčky jahodového pudinku, 1 l jahodového džusu nebo vody, cukr
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 200°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Rozmícháme vejce s cukrem, přidáme ostatní suroviny (mouku smícháme s práškem do pečiva) a vymícháme řídké těsto. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě.
Na vychladlý korpus vlijeme pudinkový krém a neháme zchladnout. Poklademe na půlky nebo na čtvrtky nakrájenými jahodami a zalijeme jahodovým pudinkem. Necháme zchladnout a dáme ztuhnout do lednice.
Krém: za stálého míchání uvaříme z mléka, pudinkových prášků a cukru (asi 4-5 lžic - podle chuti) pudink a hned do horkého zamícháme máslo, mícháme, až se rozpustí, vlijeme na vychladlý korpus a necháme vychladnout.
Poleva: za stálého míchání uvaříme z džusu, cukru (podle chuti) a pudinkových prášků pudink a hned pomalu přelijeme jahody.

 

ŘEZY JAHODOVÉ 3

24. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky+sníh), 200g cukru, 6-7 lžic teplé vody, 1,5 dl oleje, 250g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
Krém: 500g jahod, 200g cukru, 1 pudinkový jahodový prášek, 250g másla.
+ strouhaná čokoláda
-----
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem v předehřáté troubě na 180°C. Po vychladnutí natřeme krém, uhladíme a posypeme strouhanou čokoládou.
Krém: uvaříme jahody, pudinkový prášek a cukr na kaši a mícháme a vychladíme. Máslo utřeme do pěny a postupně zašleháváme vychladlou kaši.

 

ŘEZY JAHODOVÉ NEBO MERUŇKOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 400g hladké mouky, 300g změklé Hery, 1 prášek do pečiva, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 5 lžic vlažné vody.
Náplň: 1 l mléka, 2,5 vanilkového pudink. prášku, 150g cukru písek (uvaříme pudink), piškoty, rum, meruňky nebo jahody.
Čokoládová poleva.
-----
Uděláme těsto, necháme odpočinout v lednici a rozdělíme na 2 díly. Na vymazaný plech dáme vyválený plát těsta, poklademe piškoty, pokapeme rumem, poklademe ovocem, zalijeme pudinkem, překryjeme druhým plátem těsta a upečeme.
Pocákáme nebo polijeme čokoládovou polevou.

 

ŘEZY JAHODOVÉ S POLEVOU

24. 2. 2023

6 vajec (žloutky + sníh), 6 lžic moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce oleje, 1/2 prášku do pečiva, 5 lžic polohrubé mouky.
Krém: 500g měkkého tvarohu, 200g másla, 100-150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu.
Poleva: 100g čokolády na vaření, 3 lžíce másla, 200g zakysané smetany.
+ 2 jahodové kompoty, máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 190°C.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně vmícháme olej a mouku s práškem a kakaem, nakonec lehce vařečkou vmícháme ušlehaný sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlé těsto potřeme krémem, poklademe okapanými jahodami a polijeme polevou. Necháme ztuhnout v lednici.
Krém: ušleháme máslo s cukrem a vešleháme tvaroh a rum.
Poleva: čokoládu s máslem rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni, přidáme smetanu a mícháme, až se vše spojí.

 

ŘEZY JAHODOVÉ ŠLEHAČKOVÉ

24. 2. 2023

4 vejce (žloutky+sníh), 2 skleničky (200ml) polohrubé mouky, 1 sklenička cukru, 1/2 skleničky oleje, 1 sklenička mléka, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: 1 tvaroh ve vaničce, 1 zakysaná smetana, 2 šlehačky, 500g čerstvých jahod, cukr podle chuti, 1 želatinový ztužovač za studena (Dr.Oetker).
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu a kousek čokolády na ozdobu
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C.
Elektrickým šlehačem z bílků vyšleháme tuhý sníh a necháme si ho stranou.
Pak elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přidáme olej,mouku s práškem do pečiva, mléko, znovu rozšleháme a nakonec lehce vařečkou vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě.
Na vychladlé těsto natřeme náplň a postrouháme čokoládou. Necháme ztuhnout v lednici.
Náplň: ušleháme si do tuha obě šlehačky. Jahody rozmixujeme s cukrem (dala jsem asi 6 lžic) a vmícháme želatinový ztužovač. V míse rozmícháme tvaroh se zakysanou, vmícháme připravené jahody a lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Pokud je potřeba, ještě přisladíme.

 

ŘEZY JAHODOVO-TVAROHOVÉ

25. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3-4 lžíce cukru, 250g změklé Hery, 50ml mléka, 1 vejce.
1. náplň: 2 tvarohy ve vaničce, cukr podle chuti, 1 vejce.
2. náplň: 750g jahod, cukr podle chuti, 1 vanilkový (nebo jahodový) pudinkový prášek.
+ máslo na vymazání plechu a hladká mouka na vál
-----
Na vále rukama zpracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly - trochu větší a menší "polovinu" a v mikroten. sáčku necháme odležet přes noc nebo aspoň 2 hodiny v lednici.
Zapneme si troubu na 180°C, připravíme si obě náplně a vymažeme plech s vyšším okrajem.
Na pomoučeném vále vyválíme větší díl na velikost plechu, namotáme na váleček a přeneseme na vymazaný plech. Prsty upravíme, trochu zvedneme okraj a potřeme tvarohovou náplní.
Na tvaroh lžící stejnoměrně rozprostřeme jahodovou náplň, vyválíme druhou placku, přeneseme na válečku a vložíme na jahodovou náplň.
Prsty lehce přimáčkneme u okrajů, aby se obě placky spojily. Propícháme vidličkou a upečeme dozlatova v předehřáté troubě.Před krájením necháme úplně vychladnout a ztuhnout.
Tvarohová náplň: tvarohy smícháme s cukrem podle chuti a nakonec vmícháme vejce.
Jahodová náplň: jahody pokrájíme na kousky, osladíme podle chuti a nakonec lehce vmícháme pudinkový prášek.

 

ŘEZY KAKAOVÉ S MARMELÁDOU

25. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 200g polohrubé mouky, 200g cukru, 100g rozpuštěné Hery, 1 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 250ml mléka.
Náplň: marmeláda
Poleva: 100g čokolády na vaření, 70g 100% tuku (např. Omega)
+ pečící papír
-----
Zapneme si troubu na 200°C, plech vyložíme papírem na pečení.
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme ostatní suroviny (mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem) a vymícháme těsto. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlý korpus vyklopíme z plechu, sloupneme papír, rozřízneme na 3 pruhy, slepíme marmeládou na sebe a polijeme čokoládovou polevou. Můžeme zdobit šlehačkou.
Poleva: čokoládu nalámeme na kousky, tuk pokrájíme a ve vodní lázni mícháme, až se spojí a poleva je hladká.

 

ŘEZY KAKAOVÉ S PIŠKOTY

24. 2. 2023

Těsto: 450g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 80g změklého másla nebo Hery, 9 lžic mléka, 2 lžíce kakaa.
Krém: 200g másla, 200g moučkového cukru, 1/2 l mléka, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce pudinkového prášku.
+ necelé 2 balíčky piškotů, rum.
Poleva: 200g moučkového cukru, 100g ztuženého tuku (např. Omega), 4 lžíce mléka, 2 lžíce kakaa.
-----
Suroviny na těsto zpracujeme na vále, těsto rozdělíme na 2 díly a dáme chvíli odpočinout do lednice. Pak vyválíme z každého placku a každou zvlášť upečeme na vymazaném plechu.
Jednu placku necháme na plechu, namažeme polovinou krému, poklademe piškoty, pokapeme rumem, potřeme druhou polovinou krému, přiklopíme druhou plackou, trochu přimáčkneme a polijeme polevou. Krájíme nejlépe až třetí den, když jsou proleželé.
Krém: Z mléka, mouky a pudink. prášku uvaříme kaši a necháme zchladnout. Máslo utřeme s cukrem, po částech vmícháme kaši a dobře prošleháme.
Poleva: Rozpustíme ve vodní lázni a mícháním spojíme.

 

ŘEZY KÁVOVÉ

26. 2. 2023

4 vejce, 2 vanilkové cukry, 240g polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky skořice, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 2 tlučené hřebíčky.
Směs: 2 hrnky silné černé kávy, 100g cukru, 4 lžíce kakaa, 100g rozinek + 60g másla.
-----
Kávu, cukr, kakao a rozinky vaříme 10 minut, odstavíme, přidáme máslo a necháme vychladnout.
Vejce s vanilkovým cukry vyšleháme do pěny, přidáme ostatní a směs a vymícháme těsto. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy nebo na menší plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.