Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-ŘEZY

Příspěvky

ŘEZY ŠVESTKOVÉ

25. 2. 2023

Těsto: 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 250g změklé Hery, 1 vejce, 100g moučkového cukru, 2-3 lžíce mléka.
Náplň: 1 kg švestek, cukr podle chuti, skořice, 1 vanilkový pudinkový prášek.
-----
Na vále zpracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme placku, dáme na vymazaný plech s vyšším okrajem, poklademe náplní, trochu uhladíme, položíme druhou vyválenou placku, propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlé pocukrujeme.
Náplň: švestky vypeckujeme a pokrájíme. Podle chuti osladíme, přidáme lžičku skořice, pudinkový prášek a vše smícháme.

 

ŘEZY ŠVESTKOVO-MAKOVÉ

25. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky+sníh), 250g změklé Hery, 1,5 hrnku cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého máku, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka.
Náplň: švestky a skořicový cukr
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Elektrickým šlehačem ušleháme tuhý sníh a necháme stranou.
Žloutky vyšleháme s cukrem do husté světlé pěny, přidáme pokrájenou Heru a znovu vyšleháme. Pak přidáme ostatní suroviny, vyšleháme těsto a nakonec lehce vmícháme sníh.
Těsto rozetřeme na připravený plech, poklademe půlkami švestek, švestky posypeme skořicovým cukrem a upečeme v předehřáté troubě.

 

ŘEZY TVAROHOVÉ

25. 2. 2023

500g tvarohu, 450g cukru, 6 vajec (žloutky+sníh), 250g změklé Hery, mléko, 600g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, kandované ovoce nebo sušené meruňky, rozinky, citronová kůra.
-----
Heru a cukry ušleháme do pěny, pak postupně zašleháváme žloutky. Zašleháme tvarohy, vmícháme mouku s práškem, rozinky, kand. ovoce, citr. kůru a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a v předehřáté troubě na 170-180°C upečeme.

 

ŘEZY TVAROHOVÉ - PROŠÍVANÁ DEKA

25. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky+sníh), 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa holandského typu, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku slunečnicového oleje, 1/2 hrnku vlažné vody.
Tvarohová mřížka: 2 vaničky polotučného tvarohu, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 1 vejce, 3 lžíce polotučného mléka, 3 lžíce cukru.
-----
Žlouty utřeme s cukrem a postupně zašleháváme mouku smíchanou s kakaem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva střídavě s vodou a olejem. Nakonec lehce vmícháme sníh, těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Vše na tvarohovou náplň smícháme a zdobičkou nastříkáme šikmo na syrové těsto mřížky. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 minut.

 

ŘEZY TVAROHOVÉ - STROUHANÝ KOLÁČ

25. 2. 2023

Těsto: 400g hladké mouky, 250g změklé Hery, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva
Náplň: 750g tvarohu (tučného), 1 lžíce Solamylu nebo Maizeny, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 300g moučkového cukru, sníh z 5ti bílků.
Poleva: 3 lžíce kakaa, 80g másla, 150g cukru, 4 lžíce horké vody.
-----
Zpracujeme na vále těsto, rozdělíme na 2 díly a necháme do druhého dne v lednici hodně ztuhnout. Na vymazaný plech s vyšším okrajem nastrouháme (velká oka) 1 díl těsta, namočenou lžící rozetřeme náplň, nastrouháme druhý díl těsta a upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Pocukrujeme nebo potřeme polevou.

 

ŘEZY TVAROHOVÉ 2

25. 2. 2023

Těsto: 400g hladké mouky, 200g cukru, 200g změklé Hery, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody - + do druhého dílu 3 lžíce kakaa a 1 lžíce mléka.
Náplň: 750g měkkého tvarohu ve vaničce, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, 3/4 skleničky oleje, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 vejce (žloutky+sníh), citronová kůra, rozinky, pokud je potřeba-trochu mléka.
+ mouka na vál, máslo na vymazání plechu
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto, rozdělíme na dva díly - do jednoho přidáme kakao a mléko a znovu kakaové těsto zpracujeme. Obě těsta dáme do lednice odležet. Mezitím si připravíme náplň.
Zapneme si troubu na 180°C.
Na pomoučeném vále vyválíme kakaové těsto,namotáme na váleček a přeneseme na vymazaný plech s vyšším okrajem. Dlaní upravíme do stran a trochu zvedneme okraje. Na těsto rozetřeme náplň, vyválíme placku ze světlého těsta, dáme na náplň, upravíme, okraje přitiskneme k sobě, vršek propícháme vidličkou a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlé pocukrujeme nebo můžeme pocákat čokoládovou polevou.

 

ŘEZY TVAROHOVÉ 3

25. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky, 200g Hery, 170g moučkového cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: 500g měkkého tvarohu, 2 vejce, 150g moučkového cukru, 1 vanilkový pudink, 4 dl mléka, 2 lžíce rumu.
+ marmeláda
-----
Na vále zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici. Pak vyválíme a vyložíme jím vymazaný plech s vyšším okrajem a zvedneme okraje. Pak potřeme marmeládou, vlijeme náplň a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Náplň: tvaroh utřeme s vejci, cukrem, přimícháme pudink, rum a postupně mléko.

 

ŘEZY TVAROHOVÉ TŘÍBAREVNÉ

25. 2. 2023

1.těsto: 300g polohrubé mouky, 100g změklého másla, 100g cukru, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce vody, 1 vejce,1/2 prášku do pečiva.
2. těsto: 3 vejce (žloutky+sníh), 100g cukru, 4 lžíce vody, 1 sklenka oleje, 200g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: 4 tvarohy, rozinky, 1 vejce, asi 150g moučkového cukru, mléko podle potřeby.
-----
1. těsto zpracujeme na vále, dáme do lednice odpočinout a pak vyválíme na vymazaný plech s vyšším okrajem.Potřeme tvarohovou náplní a na tvaroh nalijeme 2. těsto.Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 40 minut.

 

ŘEZY TVAROHOVO-JAHODOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 5 vajec, (žloutky+sníh), 170g cukru, 170g polohrubé mouky, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje, 1/2 prášku do pečiva.
Krém: 1/2 l mléka, 2 jahodové pudinkové prášky, 250g tvarohu, 125g másla, cukr podle chuti.
+ 2 šlehačky, 1-2 ztužovače (na šlehačku) a strouhaná čokoláda
-----
Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, postupně přidáváme vodu a máslo, pak mouku s práškem a nakonec lehce vařečkou vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě na 180-190°°C.
Na vychladlé těsto natřeme krém, dáme trochu ztuhnout do lednice a na krém natřeme ušlehané šlehačky a posypeme strouhanou čokoládou.
Krém: z mléka a pudinkových prášků uvaříme za stálého míchání hustou kaši, odstavíme, občas zamícháme a necháme vychladnout. Máso utřeme s cukrem, postupně přidáváme tvaroh a vychladlou pudinkovou kaši.
Šlehačky ušleháme se ztužovačem.
 

ŘEZY VIŠŇOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 250g změklé Hery, 250g moučkového cukru, 5 vajec (žloutky+sníh), 260g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, trochu mléka, kakao.
Krém: 1/2 l višňové šťávy, 1 vanilkový pudinkový prášek, 250g másla, 2 lžíce cukru (podle chuti víc)
+ višňový kompot a čokoládová poleva.
-----
Utřeme Heru, cukr a žloutky do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh. Do třetiny těsta vmícháme kakao. Na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem dáme světlé těsto, pak tmavé, poklademe vypeckovanými višněmi a upečeme. Vychladlé potřeme krémem a polijeme čokoládou.
Krém: šťávu z kompotu doplníme vodou do 1/2 l, pokud je hodně kyselá, trochu přisladíme a s pudinkovým práškem uvaříme pudink. Máslo utřeme s cukrem a po částech vmícháme vychladlý pudink.

 

ŘEZY Z PODMÁSLÍ

25. 2. 2023

Těsto: 3 celá vejce, 350g polohrubé mouky, 300g cukru, 1 lžíce jedlé sody, 1/2 l podmáslí, 1 lžíce kakaa, 1/2 skleničky oleje.
Poleva: 100g másla, 120g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu.
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C. Vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme ostatní suroviny (mouku smícháme s kakaem a sodou) a znovu vyšleháme. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě. Po vyndání z trouby, ještě teplé řezy potřeme polevou.
Poleva: máslo, kakao a cukr mícháme ve vodní lázni, když se spojí, přidáváme po lžičkách rum a mícháme. Odstavíme a utřeme dohladka.

 

ŘEZY ŽLOUTKOVÉ

24. 2. 2023

500g listového těsta.
Krém: 600 ml mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 120g moučkového cukru, 2 žloutky, 50g másla, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu.
Poleva: 300g moučkového cukru, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce horké vody.
+ marmeláda na potření těsta.
-----
Těsto vyválíme, dáme na plech (vypláchneme studenou vodou), propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 230°C.
Vychladlé nakrájíme na tři pruhy-spodní natřeme polovinou krému, přiklopíme další, natřeme druhou polovinou krému, přiklopíme poslední pruh těsta, potřeme marmeládou a polijeme polevou. Krájíme na řezy ještě když není poleva úplně zaschlá.
Krém: Z mléka, pudinkových prášků a žloutků uvaříme pudink, pak do prochladlého zamícháme rum a vyšleháme s utřeným máslem a vanilkovým cukrem.
Poleva: Vše dobře utřeme na hladkou lesklou polevu.

 

TVAROŽNÍK

25. 2. 2023

6 vajec, 250g změklého másla, 1-1,5 hrnku cukru, 4 měkké tvarohy= 1 kg, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 1 prášek do pečiva.
+ sušené meruňky nebo rozinky
+máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C, mouku+prášek+pudinkový prášek smícháme.
Elektickým šlehačem ušleháme máslo s cukrem do pěny, postupně zašleháme vejce jedno po druhém a vešleháme tvarohy. Pak vařečkou vmícháme mouku s práškem a pudinkem a nakonec vmícháme rozinky nebo pokrájené sušené meruňky.
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě.

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5