Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-ŘEZY

Příspěvky

ŘEZY OŘECHOVÉ KYNUTÉ

25. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 250g změklého másla nebo Hery, 1 vanilkový cukr, 1 celé vejce, 2 žloutky, 20g droždí (rozmícháme v trošce mléka).
Ořechová náplň: 150g ořechů, 250g cukru písek-smícháme.
+ rybízová marmeláda, čokoládová poleva, nasekané ořechy
-----
Na vále zpracujeme těsto, necháme odpočinout v lednici, rozdělíme na 3 díly a vyválíme 3 placky velikosti plechu.
Na vymazaný plech vložíme 1. plát těsta, potřeme marmeládou, posypeme polovinou ořechové směsi, dáme 2. plát těsta, potřeme marmeládou, posypeme druhou polovinou ořechové směsi, položíme třetí plát těsta, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout. Pak upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlé polijeme čokoládovou polevou a posypeme ořechy.

 

ŘEZY OŘECHOVÉ MÁSLOVÉ

25. 2. 2023

400g hladké mouky, 300g změklého másla, 2 žloutky, 3 lžíce smetany nebo mléka, špetka soli.
Náplň: 7 vajec, 300g mletých ořechů, 300g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry.
+ vejce na potření, máslo na vymazání plechu
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto a dáme v mikrot. sáčku odležet do lednice. Mezitím si připravíme náplň a rozehřejeme troubu na 180°C.
Těsto rozdělíme na 2 díly, na pomoučeném vále vyválíme první placku, dáme na vymazaný plech, na placku rozetřeme náplň, vyválíme druhou placku a dáme na náplň. Potřeme rozšlehaným vejcem (se lžící mléka) a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Náplň: vejce šleháme s cukry asi 15 minut, pak lehce vařečkou vmícháme ořechy.

 

ŘEZY OŘECHOVÉ NANUKOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky+sníh), 7 lžic uvařené černé kávy, 4 lžíce oleje nebo rozpuštěné Hery, 200g moučkového cukru, 200g hrubé mouky, 100g mletých ořechů, 1 prášek do pečiva.
Krém: 1/2 l mléka, 3 lžíce solamylu, 1 vanilkový cukr, 250g másla, 150-200g moučkového cukru (podle chuti).
+ čokoládová poleva (např. 100g čokolády na vaření+80g omegy nebo másla).
-----
Žloutky utřeme s cukrem a postupně přidáváme černou kávu a olej. Střídavě přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě na 170-180°C. Vychladlé těsto potřeme krémem, uhladíme a na chvíli dáme ztuhnout do lednice. Pak polijeme čokoládovou polevou.
Krém: mléko svaříme s vanilkovým cukrem a solamylem na kaši a za stálého míchání vychladíme. Máslo utřeme s cukrem do pěny a po částech přidáváme kaši.
Poleva: ve vodní lázni rozhřejeme omegu, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého míchání čokoládu rozhřejeme a spojíme s tukem v hladkou polevu.

 

ŘEZY OŘECHOVÉ S KÁVOVÝM KRÉMEM

24. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky, 170g moučkového cukru, 1 vejce, 200g změklého másla nebo Hery, 120g mletých ořechů, špetka skořice.
Krém: 125ml silné černé kávy, 1 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky, rum, 200g moučkového cukru, 250g másla.
Poleva: 80g másla, 80g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku.
+ máslo na vymazání plechu
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto a dáme v mikrot. sáčku do lednice odležet.
Zapneme si troubu na 180°C a vymažeme si plech s vyšším okrajem.
Na pomoučeném vále vyválíme placku, přeneseme válečkem na vymazaný plech a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlé těsto potřeme krémem, uhladíme, dáme chvilku ztuhnout do lednice a polijeme polevou.
Krém: z kávy, vejce, rumu a mouky uvaříme kaši. Necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem, šleháme a počástech přidáváme vychladlou kaši - kaše i máslo musí mít stejnou teplotu.
Poleva: vše dáme do kastrůlku a mícháme nad párou, až se vše spojí a poleva je hladká.
 

 

ŘEZY OŘECHOVÉ SE ŽLOUTKOVOU POLEVOU

25. 2. 2023

Těsto: 250g másla, 200g cukru, 150g polohrubé mouky, 150g mletých ořechů, sníh ze 4 bílků.
Poleva: 4 žloutky, 200g moučkového cukru.
+ čokoládová poleva
-----
Máslo utřeme do pěny s cukrem, přidáme ostatní a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, upečeme v předehřáté troubě na 190-200°C a hned horké potřeme polevou. Nakonec pocákáme čokoládou.

 

ŘEZY OŘECHOVÉ VÍDEŇSKÉ

25. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky, 150g změklého másla, 80g moučkového cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, trochu mléka.
Ořechová náplň: 250g mletých ořechů, 375ml mléka, 200g cukru.
Piškotové těsto: 5 vajec, 150g cukru, 200g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva.
+ rybízová marmeláda na potření
-----
Na vále zpracujeme těsto, dáme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici nejméně hodinu odležet. Pak vyválíme a dáme na vymazaný plech s vyšším okrajem. Potřeme marmeládou, na marmeládu naneseme opatrně ořechovou náplň, uhladíme a na ořechovou náplň rozetřeme piškotové těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.
Ořechová náplň: Vše dáme do kastrolu a vaříme za stálého míchání, až hmota zhoustne. Odstavíme a necháme vychladnout.
Piškotové těsto: Elektrickým šlehačem ušleháme vejce s cukrem do husté pěny a lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

 

ŘEZY OŘECHOVO-KARAMELOVÉ 1

24. 2. 2023

Těsto: 5 vajec (žloutky+sníh), 200g cukru, 250g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 120g mletých ořechů.
Krém: 1 slazené kodenzované mléko-Salko, 250g másla.
Poleva: 100g čokolády na vaření, 80g másla nebo ztuženého tuku (Omega) nebo čokoládová poleva
-----
Nejméně den předem si uvaříme Salko-dáme do studené vody, aby bylo ponořené a od bodu varu (vody) vaříme 2,5 hodiny. Když voda začne vařit, stáhneme a vaříme jen mírným varem, stále doléváme vodu,aby byla konzerva ponořená, pak necháme ve vodě vychladnout a teprve vychladlé otvíráme.
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlé potřeme krémem a polijeme čokoládovou polevou. Necháme v lednici ztuhnout.
Krém: Vychladlé uvařené Salko na karamel vyšleháme nebo umixujeme s máslem na hladký krém.

 

ŘEZY OŘECHOVO-KARAMELOVÉ 2

24. 2. 2023

Těsto: 7 vajec, 200g moučkového cukru, 200g mletých ořechů, 150g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa.
Krém: 1 Salko (vařené na karamel), 150g změklého másla, 200g pomazánkového másla (bez příchutě), 1-2 lžíce nutelly, hrst strouhaných nebo mletých ořechů.
Poleva: 1 čokoláda na vaření, 50g 100% tuku (např. Omega, Ceres...) + 2 hrsti nasekaných ořechů na ozdobu
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Nejméně den předem si uvaříme Salko- uzavřenou konzervu dáme do hrnce s vodou tak, aby byla plechovka ponořená a od bodu varu vaříme 2,5-klidně i 3 hodiny. Čím déle vaříme, tím máme karamel tmavší a hustší a tím krém karamelovější. Jak se voda začne vařit-zmírníme sporák skoro na minimum a hlídáme, aby plechovka byla pořád ponořená-doléváme vodu. Pak necháme ve vodě vychladnout a otvíráme až studenou konzervu. Salko si můžeme vařit i po dvou, třech do zásoby, vydrží zavřené dlouho.

Zapneme si troubu na 180°C.
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přimícháme ostatní suroviny (mouku smícháme s práškem do pečiva), těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě.
Na vychladlé těsto rozetřeme krém, nacákáme polevou mřížky a posypeme ořechy. Řezy necháme do druhého dne uležet v lednici.
Krém: Salko, máslo, nutellu a pomazánkové máslo ušleháme elektrickým šlehačem do hladkého krému a vmícháme ořechy.
Poleva: čokoládu s tukem za stálého míchání rozehřejeme ve vodní lázni, až se spojí a a řídkou polevou stříkáme na krém tenké mřížky (vidličkou,tenkou zdobičkou apod.)

 

ŘEZY OVOCNÉ PUDINKOVÉ

25. 2. 2023

Těsto: 2 skleničky polohrubé mouky, 1 sklenička cukru, asi 3/4 prášku do pečiva, 2 celá vejce, 3/4 skleničky oleje, 3/4 skleničky mléka, špetka soli.
Náplň: jakékoliv ovoce-jahody,vypec.třešně,meruňky apod.-čerstvé nebo kompot., marmeláda, 1 nebo 1,5 l vanilkového pudinku (klasicky uvařený-na 1 l mléka,2 sáčky pudinkového prášku a cukr podle chuti).
Kokos,sekané ořechy nebo Granko na posypání.
-----
Uděláme těsto a upečeme na vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu s okrajem.
Vychladlé těsto mázneme tence marmeládou, poklademe ovocem a zalijeme horkým uvařeným pudinkem. Povrch posypeme a po chvilce zchladnutí dáme ztuhnout do lednice.

 

ŘEZY OVOCNÉ S KOKOSOVÝM KRÉMEM

24. 2. 2023

Těsto: 6 vajec (žloutky+sníh), 250g cukru, 220g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, 1/2 lžičky prášku do pečiva.
Ovocná náplň: 1 kompot jablek nebo meruněk, 1 sáček mletých piškotů, 2 vanilkové cukry,rum podle chuti nebo rumová tresť.
Kokosový krém: 300g kokosu, 3 dl mléka, 350g másla, 50g cukru, 1 vanilkový cukr.
+ rybízová marmeláda, čokoládová poleva.
-----
Utřeme žloutky s cukry, vmícháme olej a postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem a tuhý sníh. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě při 200°C.
Vychladlý plát potřeme rybízovou marmeládou, rozetřeme ovocnou náplň, na ní kokosový krém a polijeme čokoládou.
Ovocná náplň: ovoce bez šťávy rozmixujeme a smícháme s ostatním.
Kokosový krém: za stálého míchání svaříme kokos v mléce a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukry a vmícháme vychladlý kokos.

 

ŘEZY OVOCNÉ S TVAROHOVÝM KRÉMEM

24. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 1 sklenička cukru, 2 skleničky polohrubé mouky, 3/4 skleničky mléka, 3/4 skleničky oleje, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa.
Krém: 1 měkký tvaroh, 2 zakysané smetany, cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr, 1 ztužovač šlehačky.
+ marmeláda, ovoce (jahody, meruňky, broskve apod.), čokoláda
-----
Utřeme cukr s vejci, přidáme ostatní, umícháme těsto, rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě na 200°C. Vychladlé tence potřeme marmeládou, poklademe nakrájeným ovocem, potřeme krémem, postrouháme čokoládou a dáme ztuhnout do lednice.
Krém: Tvaroh vyšleháme s cukry a ztužovačem a lehce vmícháme zakysanou smetanu.

 

ŘEZY OVOCNÉ, PEČENÉ S KRÉMEM

24. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky, 200g cukru, 200g změklé Hery, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva.
Krém: 1 l mléka, 3 pudinkové vanilkové prášky, 1 zakysaná smetana, 250g měkkého tvarohu, cukr podle chuti.
+ meruňky,broskve nebo jahody (čerstvé nebo kompot) a čokoládová poleva.
-----
Na vále zpracujeme těsto a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme nebo namačkáme na vymazaný plech s okrajem a trochu z těsta zvedneme okraje. Poklademe ovocem, zalijeme krémem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Vychladlé polijeme čokoládovou polevou.
Krém: z mléka, pudinkových prášků a 3 lžic cukru uvaříme pudink. Do vychladlého vmícháme zakysanou, tvaroh, podle chuti dosladíme, vyšleháme na krém a vlijeme na ovoce.

 

ŘEZY PÉŘOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku mléka, 3/4 hrnku oleje.
Náplň: uvařený vanilkový nebo kakaový pudink z 1 l mléka (oslazený podle chuti).
Na dokončení: 2-3 zakysané smetany, 2 skořicové cukry (nebo Granko,strouhaná čokoláda).
-----
Celá vejce s cukrem utřeme do pěny, přidáme ostatní a těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech. Lžící poklademe ještě teplým pudinkem a upečeme v předehřáté troubě při 200°C. Hned horké po vyndání z trouby potřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem,grankem nebo postrouháme čokoládou. Na obrázku jsou zakysané smetany přislazeny 2 vanilkovými cukry a lehce jsem poprášila kakaem.

 

ŘEZY PIŠKOTOVÉ S OVOCEM A ŠLEHAČKOU

24. 2. 2023

Těsto: 8 vajec, 240g cukru, 240g polohrubé mouky.
Ozdoba: 2 šlehačky, čerstvé ovoce (jahody, meruňky, broskve...)
+ 150g marmelády
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem nebo pekáč.
Elektrickým šlehačem vyšleháme vejce s cukrem do světlé husté pěny, potom lehce vařečkou vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlý korpus podélně rozřízneme, namažeme marmeládou, přiklopíme a zdobíme ušlehanou šlehačkou a ovocem.

 

ŘEZY POVIDLOVO-TVAROHOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 1/2 l vody, špetka soli, 100g ztuženého 100% tuku (např. omega,ceres), 280g hrubé mouky, 6 vajec, 1 lžička prášku do pečiva.
Krém: 3 tvarohy, 1 šlehačka, 1 vanilkový cukr, cukr podle chuti, 1 lžíce rozpuštěné ztuženého 100% tuku, 2 lžíce rozpuštěného másla.
+ švestková povidla, citronová a čokoládová poleva
-----
Uděláme odpalované těsto= přivedeme k varu vodu se solí a omegou, pak vsypeme mouku a uvaříme za stálého míchání hustou kaši. Do vychladlé kaše postupně zašleháme vejce a prášek do pečiva. Těsto rozdělíme na dva díly a každý rozetřeme tence na plech vyložený pečícím papírem, který jsme vymazali. Upečeme každou placku zvlášť v předehřáté troubě na 200°C.
Vychladlou placku těsta hodně natřeme povidly (můžeme rozředit rumem nebo vodou), na povidla opatrně rozetřeme krém a přiklopíme druhou plackou. Lehce přimáčkneme a pocákáme citronovou polevou. Po zaschnutí pocákáme ještě čokoládovou polevou. Necháme v lednici do druhého dne rozležet a ztuhnout.
Krém: tvarohy utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem-sladíme podle chuti. Pak vmícháme ušlehanou šlehačku a rozpuštěné máslo a rozpuštěný tuk.

 

ŘEZY PRAŽSKÉ

24. 2. 2023

Těsto: 300g polohrubé mouky, 200g cukru, 4 celá vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vody, 1 prášek do pečiva.
Pudink: 1/2 l mléka, 1 kakaový pudinkový prášek, cukr podle chuti.
Krém: 2 zakysané smetany, 1 čokoláda na vaření
Na ozdobu: 2 šlehačky, 2 vanilkové cukry ; ledové kaštany nebo jiná čokoláda
-----
Utřeme vejce, cukr, olej a vodu. Přidáme mouku s práškem do pečiva, vymícháme těsto a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na syrové těsto vlijeme horký uvařený pudink a upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlé potřeme krémem ze zakysané smetany a nakonec ušlehanou šlehačkou s van. cukrem. Zdobíme hoblinkami čokolády (škrabkou na brambory.
Na krém - rozpustíme čokoládu na vaření a vmícháme zakys. smetany..

 

ŘEZY PUDINKOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 300g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 250g změklé Hery, 160g moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu mléka (podle potřeby).
Náplň: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 160g másla, 2 lžíce hrubé mouky, 160g krupicového cukru, 4 lžíce rumu.
Poleva:100 g ztuženého 100% tuku (např. Omega), 6 zarovnaných lžic cukru krystal, 2 plné lžíce kakaa, 4 lžíce vody
-----
Na vále zpracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a necháme v lednici odležet. Pak vyválíme a každou placku zvlášť upečeme na vymazaném plechu. Jednu placku potřeme ještě teplou náplní, přiklopíme druhou placku a polijeme čokoládovou polevou.
Náplň: pudinkové prášky, cukr a mouku rozšleháme v mléce a vše za stálého míchání uvaříme na kaši.
Poleva: ve vodní lázni rozpustíme tuk, pak přidáme vše ostatní a vymícháme do hladka.

 

ŘEZY PUDINKOVÉ 2

26. 2. 2023

Těsto: 400g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 125g změklého másla, 80g moučkového cukru, 2 vejce, trochu mléka.
Krém: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 1 lžíce hladké mouky, 180g cukru písek, 2 vejce, vanilkový cukr, rum.
-----
Na vále zpracujeme těsto, necháme odležet v lednici, vyválíme 2 placky a každou zvlášť upečeme na vymazaném plechu (plech s vyšším okrajem). Na jednu ještě HORKOU placku (můžeme namazat tence marmeládou) nalijeme HORKÝ krém, přiklopíme druhou upečenou plackou a necháme ztuhnout. Vychladlé (nejlépe druhý den) krájíme na řezy a pocukrujeme.
Krém: vše rozšleháme v mléce a uvaříme za stálého míchání krém.

 

ŘEZY PUDINKOVÉ 3

26. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 500g polohrubé mouky, 160g Hery, 1 prášek do pečiva, 100g cukru, asi 2 lžíce mléka.
Náplň: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 100g cukru, 160g másla, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce rumu - vše za stálého míchání uvaříme
Poleva: 250g moučkového cukru, 3 lžíce citronové šťávy, 2-3 lžíce vroucí vody - vše třeme, až je poleva hladká a lesklá.
+ hladká mouka na vál a máslo na vymazání plechů
-----
Ze všech surovin na těsto zpracujeme na vále rukama těsto, rozdělíme na dva díly a dáme v mikrot. sáčku do lednice odležet.
Pak si zapneme mezitím troubu na 180°C.
Na pomoučeném vále vyválíme z každého dílu zvlášť placku, dáme na vymazaný plech (nejlépe s vyšším okrajem) a každou placku zvlášť upečeme v předehřáté troubě.
Na jednu vychladlou upečenou placku nalijeme uvařenou horkou náplň, uhladíme, zakryjeme druhou plackou a potřeme polevou.
Tyto řezy necháme do druhého dne proležet.

 

ŘEZY PUDINKOVÉ S PIŠKOTY

24. 2. 2023

Těsto: 250g změklé Hery, 500g polohrubé mouky, necelou 1/2 hrnku vlažného mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vejce.
Pudink: 1 l mléka, 3 vanilkové pudinkové prášky, 120g cukru.
Poleva: 200g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce horké vody, 1 lžíce oleje-vše utřeme, až je poleva hladká a lesklá.
+ marmeláda (nejlépe rybízová), džus, rum, 2 balíčky piškotů
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto, rozdělíme na poloviny a dáme v mikrot. sáčku do lednice odležet.
Pak postupně vyválíme na pomoučeném vále z každé poloviny těsta placku ve velikosti plechu, přendáme na vymazaný plech s vyšším okrajem, propícháme vidličkou a každou zvlášť upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Necháme vychladnout.
Do misky si dáme džus s trochou rumu nebo kapkou rumové tresti. Jednu placku necháme na plechu, namažeme tence marmeládou, piškoty namáčíme v džusu a pokládáme vedle sebe na marmeládu.
Za stálého míchání uvaříme hustý pudink, necháme trochu zchladnout a ještě teplý vylijeme na piškoty, lehce uhladíme a přikryjeme druhou upečenou plackou. Povrch namažeme tence marmeládou, potřeme citronovou polevou a řezy necháme dobře ztuhnout.

 

ŘEZY REBARBOROVÉ SE SNĚHEM

25. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 130g moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 250g Hery, 4 žloutky
Náplň: 900g rebarbory, 2 jablka, 150-200g cukru krupice, 1 vanilkový cukr.
Sníh: 4 bílky, 2 polévkové lžíce cukru krupice.
-----
Na vále vypracujeme těsto, 1/4 oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku, zbytek těsta necháme odležet v lednici. Pak vyválíme na vymazaný plech a zvedneme okraje. Vlijeme vychladlou náplň, opatrně na ní rozetřeme sníh a na sníh nahrubo nastrouháme těsto z mrazáku. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Náplň: jablka i rebarboru oloupeme, nakrájíme na malé kousky a pokud možno bez podlití dusíme s cukrem doměkka. Trochu cukru si necháme stranou a když po ochutnání je kyselejší, tak do náplně přidáme i zbytek.

 

ŘEZY RUMOVÉ 1

24. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 1 sklenička cukru, 2 skleničky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 skleničky oleje, 1/2 skleničky mléka.
Náplň: 1 hrnek svařeného mléka, 1/4 hrnku rumu, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 125g másla, 2 balíčky dětských piškotů, 1 vanilkový cukr.
Čokoládová poleva.
-----
Uděláme těsto, rozetřeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech a upečeme při 200°C. Vychladlý moučník pokropíme rumem, potřeme náplní a polijeme čokoládou.
Náplň: Ve studeném převařeném mléce rozpustíme vanilkový cukr promíchaný s kakaem. Po lžících přidáváme do tuku utřeného s moučkovým cukrem, vmícháme rozdrobené dětské piškoty a rum.

 

ŘEZY RUMOVÉ 2

24. 2. 2023

Těsto: 5 lžic polohrubé mouky, 5 vajec, 5 lžic pískového cukru.
Náplň: 1/4 l teplého mléka, 2 balíčky piškotů, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 250g másla, rum podle chuti.
+ čokoládová poleva
-----
Vejce ušleháme do pěny s cukrem a po částech lehce vmícháme mouku. Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem v předehřáté troubě na 180°C.
Na vychladlý piškot natřeme náplň a polijeme čokoládou.
Náplň: Máslo našleháme nebo utřeme do pěny. Umleté nebo rozdrobené piškoty zalijeme teplým mlékem, přidáme kakao s cukrem a dobře promícháme. Ochutíme rumem a přimícháme máslo.

 

ŘEZY S KANDOVANÝM OVOCEM

26. 2. 2023

3 vejce (žloutky+sníh), 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 ovocný chlebíček Hamé (kandované ovoce), 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek kefíru (nebo mléka).
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na cca 190-200°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Elektrickým šlehačem vyšleháme z bílků tuhý sníh a necháme stranou.
Pak vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny (ovocný chlebíček nakrájíme nadrobno) a vyšleháme těsto. Nakonec vařečkou lehce vmíháme sníh, těsto rozetřeme na připravený plech a upečeme v předehřáté troubě.

 

ŘEZY S PIŠKOTY

24. 2. 2023

Těsto: 110g moučkového cukru, 6 vajec (žloutky+sníh), 3 jahodové pudinkové prášky, 1 prášek do pečiva.
Krém: 250g másla, 250g moučkového cukru, na kaši-60g másla+60g hladké mouky+250ml mléka.
+ 200g piškotů, 100g pikantní marmelády, rum nebo džus, čokoládová poleva.
-----
Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přímícháme pudinkové prášky smíchané s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Vychladlé těsto tence potřeme krémem, poklademe piškoty (slepíme marmeládou), pokropíme rumem nebo džusem a natřeme krém. Necháme v lednici ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou.
Krém: Uvaříme kaši a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a po částech vmícháme kaši.

 

ŘEZY S TVAROHEM A JAHODAMI

25. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka.
Náplň: 2 tvarohy ve vaničce, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku, 1 vejce, cukr podle chuti + jahody (cca 24 ks)
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 190-200°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem a připravíme si jahody a tvaroh.
Vejce vyšleháme elektrickým šlehačem s cukrem do husté světlé pěny, přidáme ostatní suroviny (prášek do pečiva zamícháme do mouky) a vyšleháme těsto. Rozetřeme na připravený plech, lžičkou poklademe tvarohem tak, aby uprostřed každého kousku jsme pak měli tvaroh s jahodou (já krájím 24 ks 6x4).
Na tvaroh dáme jahodu a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Tvaroh: do tvarohu vmícháme pudinkový prášek, podle chuti cukr a nakonec vmícháme vejce.

 

ŘEZY SACHER

24. 2. 2023

4 celá vejce, 125g změklé Hery, 300g polohrubé mouky, 250g cukru, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 300g jablek (už čistých bez slupky a jadřinců).
Náplň: marmeláda - nejlépe meruňková + 2 šlehačky, 2 ztužovače šlehačky
+ papír na pečení
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C. Jablka nastrouháme najemno.
Heru vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháváme vejce jedno po druhém, pak vmícháme mouku s práškem a kakaem a nastrouhaná jablka. Těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem vyložený papírem na pečení a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlé těsto vyklopíme, papír stáhneme a korpus podélně rozřízneme. Namažeme marmeládou, přiklopíme a ozdobíme ušlehanou šlehačkou (obě šlehačky ušleháme se ztužovači-kdo má rád, dá trochu cukru).

 

ŘEZY SEŇORITA

24. 2. 2023

Těsto: 180g cukru, 5 vajec (žloutky+sníh), 6-8 lžíc horké vody, 140g polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva.
Krém: 3 dl mléka, 6 žloutků, 1 vanilkový pudinkový prášek, 300g másla, 150g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr.
Dále: piškoty, rum, šlehačka+ ztužovač, případně strouhaná čokoláda.
+ čokoládová poleva nebo 50g čokolády na vaření+40g másla nebo Omegy
-----
Piškoty (počet záleží, kolik chceme nakrájet kousků) rozložíme na pečící papír nebo alobal, pokapeme rumem, mašlovačkou potřeme rozehřátou čokoládou a necháme ztuhnout.
Těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a vodu, nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C. Vychladlé potřeme krémem, uhladíme a naznačíme si lehce nožem kostky, jak je budeme krájet nebo si rovnou nakrájíme na kousky. Do středu každého kousku položíme piškot namočený v čokoládě, okolo piškotu uděláme zdobičkou kolečko ze šlehačky a šlehačku můžeme ještě posypat strouhanou čokoládou.
Krém: z mléka, žloutků a pudinkového prášku uvaříme kaši a ve studené vodní lázni mícháme do vychladnutí. Máslo ušleháme s cukry a pak po částech zašleháváme vychladlou kaši.

 

ŘEZY SKOTSKÉ

24. 2. 2023

175g změklého másla, 175g moučkového cukru, 3 vejce, 225g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce mletých mandlí, 4 lžíce whisky, brandy nebo rumu, 175g sultánek, 175g korintek, 50g citronátu, 50g kandovaného ovoce, 1 pomeranč-kůra i šťáva, 1 citron-kůra i šťáva, 1 lžička perníkového koření.
-----
Elektrickým šlehačem šleháme máslo a cukr do pěny. Postupně zašleháváme vejce a nakonec zašleháme asi 2 lžíce mouky, až je hmota pěkně krémovitá. Pak vmícháme ostatní. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem, doprostřed každého budoucího dílku můžeme dát mandli. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

ŘEZY ŠKVARKOVÉ S MARMELÁDOU

26. 2. 2023

350g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 150g mletých škvarků, 2 lžíce másla, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, trochu mléka-podle potřeby, špetka mleté skořice.
+ marmeláda, máslo na vymazání plechu a mouka na vál
-----

Na vále zpracujeme rukama těsto, rozdělíme na dva díly a dáme v mikrot. sáčku na chvíli odležet do lednice.
Zapneme si troubu na 180°C.
Na pomoučeném vále vyválíme první placku, namotáme na váleček a přeneseme na vymazaný plech. Prsty upravíme na plechu, mírně zvedneme okraje, potřeme marmeládou, vyválíme druhou placku, dáme na marmeládu a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlé řezy pocukrujeme.