Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-PEČENÉ

Příspěvky

BÁBOVKA TVAROHOVÁ S OŘECHY

22. 2. 2023

3 vejce (žloutky a sníh), 300g moučkového cukru,150g hery, 250g tvarohu, 3 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr, 300g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 50g čokolády, 70g vlašských nebo lískových oříšků.
-----
Žloutky utřeme s cukrem a změklou herou. Postupně vmícháváme tvaroh a mléko, pak po částech mouku s práškem a sníh.
Polovinu těsta dáme do vymazané a vysypané formy, posypeme strouhanou čokoládou a přidáme druhou polovinu těsta smíchanou s oříšky. Pečeme na 180°C.

 

BÁBOVKA TVAROHOVÁ Z DĚTSKÉ KRUPIČKY

22. 2. 2023

150g másla nebo Hery, 200g moučkového cukru, 4 vejce (žloutky a sníh), 500g tvarohu, 150g dětské krupičky, 1 prášek do pečiva, 50g rozinek.
-----
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny a spojíme s ušlehaným sněhem. Opatrně vmícháme tvaroh a krupičku s práškem a nakonec rozinky.
Pečeme v předehřáté troubě při 160°C asi 50 minut, necháme chvíli zchladnout a pak vyklopíme.

 

BÁBOVKA Z PUDINKU

22. 2. 2023

4 vejce (žloutky+sníh), 4 pudinkové prášky, 1 sklenička oleje, 1 sklenička cukru, 1 prášek do pečiva.
-----
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, pudinkové prášky smíchané s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh. Vlijeme do menší vymazané a vysypané formy na bábovku a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

BUBLANINA

22. 2. 2023

4 vejce, 2 hrnky cukru, 1 vanilkový cukr, 3 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek sodovky, 1 hrnek rozpuštěného másla (dala jsem 1 rozpuštěnou Heru).
+ ovoce
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C.
Do mísy dáme mouku a vmícháme do ní prášek do pečiva. Pak přidáme cukry, vejce, sodovku, promícháme, přidáme máslo a dobře vymícháme těsto. Polovinu těsta rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem ( větší jahody rozpůlíme  a řeznou stranou dáme  na těsto).
Zbylé těsto trochu zředíme sodovkou a nalijeme na jahody. Rozetřeme a pečeme 30 minut.

 

BUBLANINA BROSKVOVÁ

22. 2. 2023

6 vajec (žloutky+sníh), 300g polohrubé mouky, 240g moučkového cukru, 1 skořicový cukr, 200g másla nebo Hery, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, asi 8 lžic mléka.
+ broskve
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Z bílků ušleháme elektrickým šlehačem sníh a necháme stranou.
Žloutky šlehačem vyšleháme s moučkovým a skořicovým cukrem do husté světlé pěny, přidáme nakrájené máslo a vlažné mléko a znovu vyšleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a postupně přidáváme a lehce vmícháváme ušlehaný sníh.
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe nakrájenými broskvemi a upečeme v předehřáté troubě.

 

BUBLANINA KEFÍROVÁ

22. 2. 2023

Těsto: 3 vejce (žloutky+sníh), 300g cukru, 250g polohrubé mouky, 150g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 170g oleje, 400g kefíru.
500g jahod nebo jiné ovoce.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na cca 190-200°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Žloutky smícháme s cukrem a přivážíme si ostatní suroviny (prášek do pečiva smícháme s moukou). Umícháme těsto a nakonec lehce vmícháme tuhý ušlehaný sníh.
Těsto rozetřeme na připravený plech, poklademe ovocem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

 

BUBLANINA KYNUTÁ POVIDLOVÁ

22. 2. 2023

600g polohrubé mouky, 100g změklé Hery, 100g moučkového cukru, 1 kostka droždí (42g), 2 vejce, 1 zakysaná smetana, asi 3 dl vlažného mléka, špetka soli.
+ povidla a máslo na vymazání plechu
-----
Polovinu mléka, trochu cukru, lžíci mouky a droždí rozmícháme na kvásek a necháme vzejít.
Heru třeme s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny, vzešlý kvásek a vymícháme řidší kynuté těsto. Poprášíme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout.
Zapneme si troubu na 180°C a vymažem plech.
Na vymazaný plech dáme vykynuté těsto a lžící hustě poklademe šišatými "bobečky" z povidel. Dáváme lžící, tak asi půl lžíce na jeden "bobeček".
Než se předehřeje trouba necháme na plechu, chvilku kynout, jak vypne termostat, dáme do předehřáté trouby a upečeme.
Vychladlé pocukrujeme.

 

BUBLANINA TŘENÁ

22. 2. 2023

240g polohrubé mouky, 100g másla, 3 vejce (žloutky+sníh), 150g moučkového cukru, 3/4 prášku do pečiva, 1/8 l mléka.
+ ovoce
-----
Máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny. Pak střídavě přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko, nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem nebo pekáč, poklademe ovocem (kousky ovoce omočíme v hrubé mouce) a upečeme v předehřáté troubě na 170-180°C.

 

chlebíčky,hřbety - BRAMBOROVÝ SRNČÍ HŘBET

23. 2. 2023

200g vařených brambor-už bez slupky, 2 vejce (žloutky+sníh), 2-3 lžíce hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, 100g změklého másla, 50g rozinek, 50g sekaných ořechů, citronová kůra.
+ máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
-----
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.
Zapneme si troubu na 160-170°C.
Žloutky ušleháme s cukrem a máslem do pěny, pak vmícháme ostatní a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh.
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a upečeme zvolna v předehřáté troubě.

 

chlebíčky,hřbety - JABLKOVÝ CHLEBÍČEK

23. 2. 2023

150g cukru, 3 vejce (žloutky+sníh), 150g strouhaných jablek, 10g kakaa, 70g krupice, 2 lžíce rozpuštěného másla, lžička prášku do pečiva, 60g mletých nebo strouhaných oříšků, citronová kůra.
-----
Ušleháme žloutky s cukrem a citronovou kůrou,do pěny, přidáme ostatní a necháme 1/2 hodiny odpočinout. Nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto přendáme do vymazané a strouhankou vysypané chlebíčkové formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě ma 160-170°C. Vychladlé pocukrujeme nebo polijeme citronovou polevou.

 

chlebíčky,hřbety - KEFÍROVÝ SRNČÍ HŘBET S ČOKOLÁDOU

23. 2. 2023

1 vejce, 1 sklenička cukru (200ml), 2 skleničky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 sklenička kefíru (použila jsem domácí), 1/2 skleničky oleje, 1 lžíce kakaa, 100g čokolády (dala jsem mléčnou).
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme formu.
Vejce ušleháme elektrickým šlehačem s cukrem do husté světlé pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva olej, kefír, nasekanou čokoládu a znovu vyšleháme. 3/4 těsta dáme do vymazané a vysypané formy, do zbytku zamícháme kakao a nacákáme na světlé těsto. Můžeme lehce obě těsta vidličkou promíchnout. Prostředek těsta lehce stáhneme k okrajům a hřbet upečeme v předehřáté troubě.

 

chlebíčky,hřbety - MAKOVÝ CHLEBÍČEK

23. 2. 2023

100g změklého másla nebo Hery, 3 vejce (žloutky+sníh), 140g moučkového cukru, 100g mletého máku, 1,5 dl mléka, 30g strouhaných oříšků, rozinky, 100g hladké mouky, na špičku nože prášku do pečiva.
+ marmeláda a čokoládová poleva
-----
Máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny. Přimícháme ostatní a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané hranaté formy na chlebíček a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlý chlebíček prokrojíme, pomažeme marmeládou, složíme a polijeme čokoládovou polevou.

 

chlebíčky,hřbety - NEDĚLNÍ CHLEBÍČEK

23. 2. 2023

120g Hery, 120g moučkového cukru, 2 vejce (žloutky+sníh), 300g polohrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, 2 dl teplé vody.
+ kandované ovoce, rozinky, nasekané oříšky + máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Zapneme si troubu na 170°C, vymažeme a vysypeme chlebíčkovou formu.
Heru, žloutky a cukr ušleháme el. šlehačem do pěny, přidáme vodu, mouku s práškem a ostatní a nakonec lehce vařečkou vmícháme ušlehaný sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté formě.
Zkontrolujeme špejlí, zda je chlebíček upečený i uvnitř a vyklopíme na mřížku. Po vychladnutí můžeme polít čokoládovou polevou.

 

chlebíčky,hřbety - RYCHLÝ OVOCNÝ CHLEBÍČEK

23. 2. 2023

2 vejce (žloutky+sníh), 1/2 hrnku cukru, 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku mléka, 1/3 hrnku rozpuštěného másla nebo Hery, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli.
+ nakrájené ovoce (broskve, meruňky nebo jablka) a kokos
-----
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme ostatní suroviny na těsto a nakrájené ovoce, nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a kokosem vysypané formy na biskupský chlebíček a pečeme v předehřáté troubě na 170-180°C.

 

chlebíčky,hřbety - TVAROHOVÝ SRNČÍ HŘBET

23. 2. 2023

2 vejce (žloutky+sníh), 125g moučkového cukru, 125g změklého másla nebo Hery, 125g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, citr. kůra, hrst rozinek.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Zapneme si troubu na 180°C, formu vymažeme kouskem změklého másla a vysypeme hrubou moukou.
Máslo vyšleháme elektrickým šlehačem se žloutky a oběma cukry do pěny, pak přišleháme tvaroh, vařečkou přimícháme mouku (smíchanou s práškem do pečiva), rozinky a nakonec lehce vmícháme sníh.
Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a pečeme v předehřáté troubě. Ve formě necháme zchladnout a teprve vyklopíme.

 

KOKOSOVÉ KOSTKY

24. 2. 2023

3 vejce (žloutky+sníh), 250g moučkového cukru, 300g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 100g mletých ořechů.
Poleva: 250g 100% tuku Omega, 2 lžíce kakaa, rum.
+ kokos smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení.
-----
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme ostatní, pokud je potřeba, přidáme trochu mléka, aby bylo těsto asi jako na lívance. Nakonec lehce vmícháme sníh a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C.
Vychladlé nakrájíme na kousky, celé namočíme v polevě a celé obalíme v kokosu s vanilkovým cukrem.

 

KOKOSOVÉ KOSTKY 2

24. 2. 2023

Těsto: 300g cukru, 150g změklého másla, 4 vejce (žloutky+sníh), 1/4 l vlažného mléka, 500g hladké mouky, 1 prášek do pečiva.
Poleva: 250g 100% tuku (Omega), 4 lžíce kakaa, trochu moučkového cukru, 2 lžíce rumu.
+ kokos smíchaný s moučkovým cukrem na obalení.
-----
Utřeme žloutky, máslo a cukr. Přidáme po částech střídavě mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva, nakonec lehce vmícháme sníh a těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Vychladlé krájíme na kostky, máčíme celé v polevě a celé obalíme v kokosu s cukrem.

 

KOLÁČ BROSKVOVÝ KRÉMOVÝ

23. 2. 2023

Těsto: 200g hladké mouky, špetka soli, 120g změklého másla, 2-3 lžíce studené vody.
Náplň: 1 broskvový kompot (loupané broskve), 150g zakysané smetany, 200g cukru písek, 3 žloutky, 300g hladké mouky.
Drobenka: 60g změklého másla, 75g hladké mouky, 60g cukru písek, asi 1/2 lžičky skořice.
-----
Na vále zpracujeme křehké těsto a dáme v mikrot. sáčku nebo potr. folii do lednice odležet. Pak vyválíme (větší než je forma) kulatou placku a vložíme do vymazané dortové formy tak, abychom měli i zvednuté okraje.
Asi 3 půlky broskví si necháme stranou na ozdobu. Ostatní broskve nakrájíme na silnější plátky a poskládáme do vějíře na těsto.
Cukr utřeme se žloutky do pěny, přimícháme zakysanou smetanu a nakonec vmícháme mouku. Touto směsí zalijeme broskve a koláč dáme do vyhřáté trouby na 180°C.
Mezitím si uděláme drobenku. Necháme vršek koláče v troubě chvilku trochu zapéct-ztuhnout, opatrně povytáhneme a koláč posypeme drobenkou. Dopečeme dozlatova. Necháme vychladnout a při podávání zdobíme plátky broskví.

 

KOLÁČ BROSKVOVÝ POD SNĚHEM

23. 2. 2023

Těsto: 3 žloutky, 1 celé vejce, 180g moučkového cukru, 200g změklé Hery, 200g polohrubé mouky, 20g kakaa, 1 prášek do pečiva, 1-2 lžíce mléka.
Náplň: kompot - loupané broskve
Sníh: 3 bílky, 30g moučkového cukru, 40g cukru krupice
+ kakao na poprášení, máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Zapneme si troubu na 175-180°C.
Elektickým šlehačem vyšleháme žloutky, vejce a cukr. Pak po částech zašleháme Heru a nakonec vařečkou vmícháme ostatní a vypracujeme těsto.
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy, poklademe na čtvrtiny překrájenými broskvemi a pečeme v předehřáté troubě.
Před dopečením ušleháme z bílků a obou cukrů sníh, rozetřeme na broskve a dopečeme.
Po vychladnutí koláč lehce poprášíme kakaem.

 

KOLÁČ HRUŠKOVÝ

23. 2. 2023

4 vejce (žloutky+sníh), 220g cukru, 1 vanilkový cukr, 250g změklé Hery, 500g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa.
Náplň: 3 větší hrušky, 3 lžíce meruňkové marmelády.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Zapneme si troubu na cca 170-180°C, vymažeme a vysypeme dortovou formu.
Z bílků ušleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh a necháme stranou.
Heru vyšleháme s cukry do pěny, pak zašleháme postupně po jednom žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě se sněhem ji zamícháme do žloutkové hmoty a nakonec lehce vmícháme zbytek sněhu.
Do formy přendáme cca 2/3 těsta, do zbytku zamícháme kakao a dáme na světlé těsto.
Hrušky rozdělíme na čtvrtiny, zbavíme jadřinců, na slupce 3x nařízneme a poskládáme po obvodu na těsto slupkou nahoru.
Koláč upečeme v předehřáté troubě. V mikrovlnce v hrnečku si nahřejeme marmeládu a hned po vyndání z trouby hrušky na koláči potřeme marmeládou.

 

KOLÁČ JABLEČNO-RYNGLOVÝ

23. 2. 2023

Těsto: 400g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 100g cukru písek, 250g změklé Hery, 1 vejce, 1 lžíce rumu.
Náplň: 8 větších jablek, 16 rynglí.
+ červená marmeláda a drobenka
-----
Na vále zpracujeme těsto a dáme odležet do lednice. Pak vyválíme, dáme na vymazaný plech a zvedneme okraje. Šikmo střídavě děláme pruhy nakrájených jablek a rynglí, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Vychladlé ozdobíme tenkými proužky marmelády-dáme do sáčku, ustřihneme malý růžek a zdobíme.

 

KOLÁČ JABLEČNÝ

23. 2. 2023

Těsto: 150g hladké mouky, 75g změklého másla, trochu studené vody-podle potřeby, špetka soli.
Náplň: 4 středně velká jablka.
Směs: 100-150g cukru krupice podle kyselosti jablek, 50g polohrubé mouky, 2 velká vejce, 4 lžíce smetany-vše smícháme
-----
Těsto zpracujeme na vále a necháme v lednici odležet. Pak vyválíme, vložíme do vymazané formy a trochu zvedneme okraje. Na těsto rozložme nakrájená jablíčka na plátky (oloupeme a vyndáme jádřinců), přelijeme směsí a pečeme v předehřáté troubě na 190°C. Vychladlý pocukrujeme.

 

KOLÁČ JABLEČNÝ RYCHLÝ

23. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 1 sklenička cukru krupice, 2 skleničky polohrubé mouky. přes půl prášku do pečiva, 3/4 skleničky oleje, 3/4 skleničky mléka, špetka soli.
Náplň: 6 větších jablek
Drobenka: 10 dkg hrubé mouky, 5 dkg cukru, 1/2 vanilkového cukru, 5 dkg másla, lžička skořice.
-----
Smícháme celá vejce s cukrem a solí, přidáme ostatní a těsto natřeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto nahrubo nastrouháme oloupaná jablka, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 190-200°C asi 20 minut.

 

KOLÁČ JABLEČNÝ S KOKOSEM

23. 2. 2023

Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 vejce, 2 dl mléka, 10 lžic rozpuštěné Hery, 1 prášek do pečiva, 10 lžic rumu.
Náplň: 3 jablka, 4 hrsti kokosu, kakao, cukr.
-----
Ušleháme cukr s vejci, přidáme ostatní a vymícháme těsto. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech , posypeme 1/2 kokosu, poklademe jablky (nastrouháme i se slupkou na struhadle jako okurku plátky), posypeme druhou polovinou kokosu, kakaem a cukrem. JABLKA NEDÁVÁME AŽ DO KRAJE. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C.

 

KOLÁČ JABLEČNÝ S KOKOSOVÝM PŘELIVEM

23. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 2,5 dl cukru, 1,5 dl vody, 3 dl polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: 4-5 jablek
Přeliv: 2 lžíce másla, 1 dl cukru, 1 vejce, 1,5 dl kokosu, 2 vanilkové cukry.
-----
Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme ostatní, vyšleháme těsto, vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Pak vyndáme, opatrně na těsto naneseme jablka, na jablka kokosovou hmotu, vrátíme zpět do trouby a dopečeme.
Náplň: jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a chvíli podusíme na sporáku.
Přeliv: rozpustíme máslo a vyšleháme s ostatními surovinami.

 

KOLÁČ JABLEČNÝ SE SNĚHEM

23. 2. 2023

Těsto: 160g hladké mouky, 100g změklé Hery, 50g cukru, 1/2 prášku do pečiva, 2 žloutky.
Náplň: 500 g očištěných jablek (cca 5 jablek), 60 g cukru,
Sníh: 2 bílky, 75g cukru.
-----
Na vále zpracujeme těsto, necháme v lednici odpočinout, vyválíme, vložíme do vymazané koláčové nebo dortové formy, propícháme vidličkou a upečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Na upečené horké těsto dáme náplň, překryjeme ušlehaným sněhem a zapečeme, až sníh trochu zhnědne.
Náplň: jablka nakrájíme na kousky nebo nahrubo nastrouháme a podusíme s cukrem a cca lžící vody.
Sníh: ušleháme sníh a zašleháme cukr

 

KOLÁČ JABLEČNÝ SE SNĚHEM 2

23. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 80g moučkového cukru, 140g změklé Hery, 2 žloutky, 3 lžíce mléka.
Náplň: jablka, marmeláda.
Sníh: 4 bílky, 150g moučkového cukru.
-----
Na vále zpracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout v lednici. Mezitím jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a chvíli podusíme. Pak těsto vyválíme, vložíme do vymazané formy, zvedneme okraje, propícháme vidličkou a pečeme dorůžova v předehřáté troubě na 130°C. Vyndáme, potřeme marmeládou, poklademe podušenými jablky, překryjeme sněhem a dopečeme na 150°C dorůžova.

 

KOLÁČ JABLEČNÝ SE SNĚHEM A OŘECHY

23. 2. 2023

Těsto: 1 hrnek hladké mouky (250ml), 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 hrnek mletých ořechů, 125g změklého másla nebo Hery, 1 vejce, 1 žloutek, pokud je potřeba - trochu studené vody.
Náplň: 1,5 kg jablek, 2-3 lžíce cukru písek, 2 lžíce mletých ořechů, 1 lžíce rumu, 2 lžíce vody, 1 lžička skořice.
Sníh: 3 bílky, 1/2 hrnku moučkového cukru.
+ hladká mouka na vál a máslo na vymazání plechu
-----
Na vále rukama zpracujeme všechny suroviny a uděláme těsto. Pokud je potřeba, při zpracování si trochu podsypeme moukou. Těsto dáme v mikrot. sáčku do lednice odležet.
Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, přidáme rum, cukr, vodu, skořici a dusíme doměkka na kaši. Pak vmícháme ořechy. Necháme zchladnout, ale náplň na těsto budeme dávat teplou, tak si jí neděláme dlouho dopředu.
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme plech s vyšším okrajem.
Těsto na pomoučněném vále vyválíme na plát, válečkem přeneseme a upravíme na plech. Z odkrojků uděláme tenký váleček a z něj uděláme po obvodu okraj. Propícháme vidličkou a do světle růžova těsto předpečeme v předehřáté troubě.
Mezitím si ušleháme sníh s cukrem.
Troubu zmírníme na 160°C, těsto vyndáme, potřeme teplou jablečnou náplní, ušlehaným sněhem a koláč dopečeme.

 

KOLÁČ MAKOVÝ

23. 2. 2023

Těsto: 350g hrubé mouky, 150g Hery, 2 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 3 lžíce mléka.
Náplň: 180g hrubé mouky, 180g moučkového cukru, 5 lžic mletého máku, 1 prášek do pečiva, 2 dl mléka, sníh ze 4 bílků.
+ rybízová zavařenina
-----
Na vále uděláme těsto, necháme odležet v lednici, pak vyválíme a dáme na vymazaný plech. Potřeme zavařeninou, pokryjeme makovou náplní a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

KOLÁČ MERUŇKOVÝ MŘÍŽKOVÝ S TVAROHEM

23. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky,150g změklé Hery, 50g cukru písek, 2 žloutky, mléko podle potřeby.
Náplň: 500g tvarohu, 50g změklé Hery,100g cukru písek, sníh ze dvou bílků.
Meruňky.
-----
Na vále zpracujeme těsto, oddělíme asi 1/3 na mřížky a necháme odležet v lednici. Pak vyválíme na vymazaný plech, potřeme náplní, uděláme tenké válečky-mřížky a do každého "okénka" dáme půlku meruňky.