Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-PEČENÉ

Příspěvky

MUFFINY S OVOCNOU NÁPLNÍ

24. 2. 2023

Těsto: 50g změklého másla, 100g cukru písek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 250g polohrubé mouky, 2 rovné lžičky kypřícího prášku, 125 ml mléka.
Náplň: 300g ovoce- např. rybíz, nakrájené meruňky, hrubě strouhaná jablka, lesní plody spod.
+ mandlové lupínky na posypání.
-----
Šlehačem ušleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Vmícháme vejce, postupně mouku s práškem do pečiva a po částech teplé mléko.
Do košíčků (dva do sebe) nebo do vymazané a vysypané formy na muffiny dáme trochu těsta, na to náplň a zase těsto tak, aby bylo nejméně 1 cm pod okraj. Posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 25 minut. Během pečení neotvíráme troubu.

 

MUFFINY S PŘEKVAPENÍM

24. 2. 2023

cca 20 kusů

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek džusu nebo multivitam. nápoje.
Náplň: piškoty, marmeláda, cca 2 lžíce rumu+2 lžíce džusu nebo mult. nápoje.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu na muffiny nebo papírové košíčky
-----
Zapneme si troubu na 190-200°C, vymažeme a vysypeme muffinový plech. Piškoty slepíme marmeládou a v hrnečku si smícháme džus s rumem.
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto.
Do důlků na muffiny dáme do poloviny těsto, Slepené piškoty po jednom celé máčíme v rumu s džusem a položíme na těsto. Pak všechny piškoty těstem překryjeme a takto připravený plech dáme péct do předehřáté trouby.
Když těsto vyběhne a piškoty jsou navrchu, HNED (než se těsto stačí zapéct) piškoty vidličkou nebo špejlí zapícháme do těsta, aby se ponořily a muffiny dopečeme dozlatova.

 

MUFFINY S TŘEŠNĚMI

24. 2. 2023

2 vejce, 100g moučkového cukru, špetka soli, 250 ml podmáslí, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 250g vypeckovaných třešní, 60g rozpuštěného másla.
-----
Do pěny vyšleháme vejce s cukrem.Vmícháme sůl, podmáslí, postupně mouku s práškem, nakonec máslo a třešně. Plníme do 2/3, pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

MUFFINY S TVAROHEM A JAHODOU

24. 2. 2023

24 kusů

Těsto: 3 vejce, 330g cukru, 450g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 170g oleje, 325g mléka,.
Náplň: 2 tvarohy ve vaničce, cukr podle chuti, 1 lžička vanilkového pudink. prášku, 1 vejce + 24 jahod.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu na muffiny nebo papírové košíčky
-----
Zapneme si troubu na180-190°C, vymažeme a vysypeme plechy na muffiny - nebo vyložíme košíčky.
Připravíme si tvaroh. náplň: tvaroh smícháme s pudinkovým práškem a cukrem a pak vmícháme vejce.
Těsto: do mísy si navážíme cukr, vyšleháme s vejci do pěny a přivážíme ostatní suroviny. Vymícháme těsto, naplníme cca do 3/4, do každého muffinu dáme lžičku tvarohu, položíme jahodu a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

 

MUFFINY TVAROHOVÉ S JABLKY

24. 2. 2023

1 vejce, 250g tvarohu ve vaničce, 1 hrnek cukru, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku kefíru, 2 jablka.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu na muffiny nebo papírové košíčky
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech na muffiny.
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Vejce, cukr a tvaroh vyšleháme, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme těsto. Polovinu nakrájených jablek vmícháme do těsta, naplníme připravený muffinový plech, na povrch rozdělíme zbylé jablkové kostičky a upečeme v předehřáté troubě.

 

MUFFINY VÁNOČNÍ

24. 2. 2023

18 ks muffinů
PŘES NOC SI NAMOČÍME DO RUMU A DŽUSU ROZINKY A SMĚS OVOCE

100g rozinek, 200g sušeného a kandovaného ovoce (nadrobno nakrájíme), 200ml pomerančového nebo multavitam. džusu, 25ml rumu.
3 vejce (žloutky+sníh), 260g polohrubé mouky, 250g změklé Hery, 2 lžičky prášku do pečiva, 120g cukru, 1 lžička skořice, 50g nasekané čokolády, 50g nasekaných ořechů.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu na muffiny nebo papírové košíčky
případně na ozdobu čokoládová nebo jiná poleva
-----
Zapneme si troubu na 180°C a vymažeme a vysypeme plech na muffiny.
Ušleháme tuhý sníh z bílků a necháme stranou. Pak vyšleháme cukr, Heru a žloutky do pěny, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Přidáme třetinu sněhu, lehce vmícháme-aby těsto trochu zřídlo a nakonec lehce vmícháme zbytek sněhu.
Těsto lžící naplníme do muffinového plechu a v předehřáté troubě upečeme dozlatova (moje trouba 25 minut).
Na obrázku jsou muffiny zdobené zbylou čokoládovou polevou od cukroví. Do rozehřáté tmavé čokoládové polevy lžičkou kápneme 3-4 tečky bílé polevy a vršek muffinu namočíme. Tak nám vznikne mramorový vzor.

 

MUFFINY Z JOGURTOVÉHO TĚSTA

24. 2. 2023

300g polohrubé mouky, 250g plnotučného jogurtu, 3 vejce, 150g cukru, 75 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli.
-----
Vše smícháme a těsto pečeme v papírových košíčkách na plechu (dva do sebe) nebo ve vymazaném a vysypaném plechu na muffiny asi na 190°C.

 

PREZIDENTSKÉ VĚTRNÍČKY

23. 2. 2023

Těsto: 400g polohrubé mouky, 250g změklé Hery, 20g droždí, 5 lžic vlažného mléka, 1 lžička cukru.
Náplň: 120g mletých ořechů, 100g moučkového cukru, 2 lžíce mléka.
-----
Droždí rozetřeme s cukrem a vlažným mlékem a s ostatním na vále zpracujeme v křehké těsto. Nenecháme kynout a hned vyválíme, nakrájíme na čtverce, do středu dáme lžičku náplně, nařízneme šikmo od náplně do rohů a cípy přeložíme jako větrníčky. Dáme na vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech, potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dorůžova. Vychladlé pocukrujeme.
Náplň: svaříme mléko s ořechy a cukrem a necháme vychladnout.

 

ROHLÍČKY OŘECHOVÉ

23. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 250g změklé Hery, 1 žloutek, 8 lžic vlažného mléka, 60g droždí, špetka soli.
Náplň: 1,5 dl mléka, 240g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 300g mletých ořechů, rum.
-----
Na vále zpracujeme těsto-neděláme kvásek, nenecháme kynout. Vyválíme těsto, vykrojíme poklicí-velkou tak, jak chceme velké rohlíčky a kruh rozdělíme na 8 dílků. Z náplně uděláme váleček, dáme na širší stranu trojuhelníčku a stočíme ke špičce. Dáváme na vymazaný plech (nebo vyložíme papírem na pečení), potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C podle velikosti rohlíčků.
Náplň: vše smícháme na kaši a necháme ztuhnout v lednici.
-----
Pokud chystáme jako pohoštění, uděláme si těsto z dvojité dávky a upečeme i slané rohlíčky:
Těsto stejné, postup stejný a náplň:
čabajka nebo klobása, tvrdý sýr, oregano-těsto posypeme oreganem, dáme proužek klobásy, proužek sýra, zatočíme, na plechu potřeme vejcem a posypeme kmínem.

 

ROLÁDA JABLEČNÁ

24. 2. 2023

4 vejce, 180 g cukru, 8 lžic hladké mouky, 400 g jablek, skořice a cukr na posypání jablek
-----
Plech vyložíme papírem na pečení, ten vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a rozložíme na pečící papír. Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do husté světlé pěny, pak lehce vmícháme mouku a těsto rovnoměrně nalijeme na jablka. Upečeme v předehřáté troubě na 180°C, vyklopíme-otočíme na utěrku, papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme a necháme vychladnout. Vychladlou pocukrujeme. Dle rodinky je výborná i druhý den z lednice.

 

sušenky apod. - BOCHÁNKY JABLEČNÉ

24. 2. 2023

400g polohrubé mouky, 250g změklé Hery, 180g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 4 vejce.
+ 1 kg jablek
-----
Heru utřeme s cukry do pěny, přidáme vejce, mouku s práškem a sůl. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta. Na vymazaný a vysypaný plech děláme dál od sebe hromádky a pečeme v předehřáté troubě na 200°C dozlatova. Hotové můžeme posypat skořicovým cukrem.

 

sušenky apod. - COOKIES KAKAOVÉ

23. 2. 2023

400g hladké mouky, 200g kakaa, 2 prášky do pečiva, 10g jedlé sody, špetka soli, špetka skořice, 220g másla, 2 vejce, 450g cukru krystal, 20g vanilkové esence, 150g oloupaných lískových oříšků.
-----
Velké lískové oříšky přepůlíme. Na vále zpracujeme těsto, uděláme válečky a dáme do lednice ztuhnout do druhého dne nebo je necháme ztuhnout v mrazáku, aby šly krájet. Nakrájíme na kolečka a na plechu vyloženým papírem na pečení pečeme v předehřáté troubě na 200°C.

 

sušenky apod. - KARTIČKY

23. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 mandlové (nebo marcipánové apod.) pudinkové prášky, 120g Hery, 100g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžičky citronové šťávy, 2 lžíce mléka.
+ marmeláda na slepení - nejlépe rybízová.
-----
Na vále zpracujeme těsto a dáme odpočinout do lednice. Pak vyválíme, vykrájíme kartičky, u poloviny ještě vykrojíme malou formičkou karetní vzor a pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlé slepujeme marmeládou.

 

sušenky apod. - KOLÁČKY S DROBENKOU

23. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky, 100g mletých mandlí, 200g Hery, 100g moučkového cukru, špetka soli.
Drobenka: 100g hladké mouky, 50g moučkového cukru, 50g másla, špetka skořice.
+ vejce na potření.
-----
Na vále zpracujeme těsto a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme na 3mm vysoký plát, vykrájíme kolečka, dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.

 

sušenky apod. - OŘECHOVÉ KOSTIČKY

23. 2. 2023

300g polohrubé mouky, 220g Hery, 2 vejce, 80g moučkového cukru, 100g mletých ořechů.
+ marmeláda a čokoládová nebo jiná poleva
-----
Na vále zpracujeme těsto a necháme v lednici odpočinout. Těsto rozdělíme na 2 díly. Na vymazaný plech vložíme vyválenou placku z 1. dílu, potřeme marmeládou a na marmeládu položíme druhou placku. Upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlé polijeme polevou a po ztuhnutí čokolády krájíme na malé kostičky.

 

sušenky apod. - OŘÍŠKO-ŽLOUTKOVÉ KOLÁČKY

23. 2. 2023

4 uvařené žloutky, 70g moučkového cukru, 120g změklé Hery, 210g hrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku.
+ žloutek, sekané ořechy, hustší marmeláda
-----
Žloutky, Heru a cukr utřeme, přidáme mouku s práškem a na vále zpracujeme těsto. Vyválíme na 3/4 cm, vykrájíme kolečka, Okraje potřeme žloutkem, namočíme do ořechů (uděláme okraj koláčku-aby nevytekla marmeláda), doprostřed dáme marmeládu a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

sušenky apod. - OŘÍŠKOVÉ VĚNEČKY

23. 2. 2023

100g změklého másla, 2 žloutky, 80g cukru, 50g mletých ořechů, 1 lívanečky s ovesnými vločkami v prášku, 1 vanilkový cukr, 1/2 dl mléka, citronová a pomerančová kůra.
+ bílek a sekané ořechy
-----
Utřeme máslo, žloutky a cukr do pěny. Přidáme ostatní, na vále zpracujeme těsto a necháme odpočinout v lednici. Vyválíme, vykrájíme věnečky nebo preclíčky, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme nasekanými ořechy a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dorůžova.

 

sušenky apod. - OŘÍŠKOVÝ PUMPRNIKL

23. 2. 2023

500g hladké mouky, 150g změklého másla, 3 vejce, 200g moučkového cukru, 100g mletých lískových oříšků, 1 lžička skořice, 1 lžička prášku do pečiva.
+ čokoládová poleva a lískové oříšky na ozdobu
+ máslo na vymazání plechu, vejce na potření a mouka na vál
-----
Na vále zpracujeme těsto a necháme v mikrot. sáčku odležet v lednici.
Po chvíli si zapneme troubu na 160-170°C a vymažeme plech.
Z těsta na pomoučněném vále vyválíme plát velký jako plech, na válečku ho na vymazaný plech přeneseme, urovnáme, potřeme rozšlehaným vejcem a zvolna upečeme v předehřáté troubě.
Z ještě teplého korpusu vykrajujeme kolečka, necháme vychladnout, pak potřeme čokoládovou polevou a zdobíme lískovým oříškem.

 

sušenky apod. - PÍSKOVÁ KOLEČKA

23. 2. 2023

250g změklého másla, 200g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 2-3 lžíce mléka, 375g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
-----
Máso vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme cukr. Pak přimícháváme mouku s práškem a solí, vyklopíme na vál a zpracujeme rukama na vále těsto. Uděláme válečky o průměru asi 3 cm a necháme zabalené v mikrot. sáčku ztuhnout v lednici.
Pak z válečků krájíme asi 1/2 cm silná kolečka, pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C.

 

sušenky apod. - ŠKVARKOVÉ KOLÁČKY

23. 2. 2023

300g mletých škvarků, 270g moučkového cukru, 450g hladké mouky, 1 vejce, 3 lžíce bílého vína, špetka mleté skořice,hřebíčku a nového koření.
+ marmeláda
-----
Na vále zpracujeme těsto, necháme odležet v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme kolečka, potřeme marmeládou, z odkrojků uděláme tenké válečky a na marmeládu uděláme mřížku. Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 180°C.

 

sušenky apod. - ŠNECI

23. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 125g másla, 1 vejce, vanilkový cukr.
Náplň: nutella, sušené ovoce, sekané ořechy.
-----
Na vále zpracujeme těsto a dáme odpočinout do lednice. Pak vyválíme, potřeme nutellou, posypeme nakrájeným sušeným ovocem a sekanými ořechy, sbalíme do rolády a dáme ztuhnout do lednice. Ztuhlé těsto nakrájíme na 2 cm plátky, položíme řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlé můžeme ještě pocukrovat.

 

sušenky apod. - SUŠENKY LENTILKOVÉ

23. 2. 2023

1,5 hrnku hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička prášku do pečiva, 1 hrnek změklého 100% tuku (Omega), 1a1/2 hrnku cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky ovesných vloček, 2 sáčky lentilek.
-----
Tuk a cukry vyšleháme do pěny, přidáme vejce a opět vyšleháme. Pak vmícháme ostatní suroviny, na vymazaný plech klademe lžičkou kousek od sebe hromádky a pečeme v předehřáté troubě na 170-180°C do zlatohněda.
Pokud máme hnědý cukr-přírodní, dáme 1 hrnek hnědého a 1/2 hrnku cukru krystal.

 

sušenky apod. - SUŠENKY MANDLOVÉ

23. 2. 2023

2 vejce, 400g hladké mouky, 250g změklého sádla, 125g cukru, 1 pomeranč - šťáva i kůra, 1 lžička prášku do pečiva, 200g mletých mandlí, špetka soli.
+ mouka na vál
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto, a dáme v mikrot. sáčku odležet do lednice asi na půl hodiny.
Zapneme si troubu na 180°C, plech vyložíme papírem na pečení.
Na pomoučněném vále vyválíme asi 1 cm vysoký plát, formičkou nebo skleničkou (průměr asi 5 cm) vykrajujeme sušenky, dáváme na plech vyložený papírem na pečení a v předehřáté troubě upečeme dorůžova.

 

VAFLE

24. 2. 2023

4 vejce, 150g cukru krupice, 300g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 dl oleje, 2 dl vody.
+ olej na vymazání vaflovače, ovoce, šlehačka ... na ozdobu
-----
Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny, pak postupně vmícháme mouku s práškem a olej s vodou. Promícháme těsto a pečeme ve vymazaném vaflovači.

 

ZÁVIN - TĚSTO S JÍŠKOU

27. 2. 2023

na 4 šišky
Těsto: 250g hladké mouky, špetka soli, půl vejce, 8 lžic vlažného mléka, 50g tvarohu.
Jíška: 120g másla nebo Hery, 70g hladké mouky.
-----
Uděláme jíšku. Vypracujeme těsto, vyválíme na jeden velký plát, potřeme jíškou a zarolujeme.
Rozdělíme na čtyři díly-jeden díl těsta se vyválí asi na 33x25cm, doprostřed dáme náplň, jeden okraj potřeme vejcem a okraje přehodíme jen přes sebe přes náplň-nerolujeme jako závin.
Pečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Upečené těsto listuje.

 

ZÁVIN - TĚSTO S PIVEM

27. 2. 2023

Těsto: 400g hladké mouky, 250g změklé Hery, 2 dl světlého 10°piva.
Náplň: strouhanka, jablka, rozinky skořice, cukr.
-----
Na vále zpracujeme těsto a rozdělíme na 3 díly. Necháme odpočinout v lednici, pak vyválíme, lehce posypeme strouhankou, poklademe nakrájenými nebo nahrubo nastrouhanými jablky, posypeme skořicí, rukrem, dáme rozinky a zavineme, kraje přimáčkneme. Dáme na vymazaný plech spojem dolů a pečeme v předehřáté troubě na 200°C.

 

ZÁVIN - TĚSTO S TVAROHEM

27. 2. 2023

Těsto: 300g polohrubé mouky, 250g tvarohu, 250g Hery (nebo jiného tuku na pečení), 3 lžíce octa.
Náplň: 8 jablek, cukr, skořice, rozinky, strouhanka.
-----
Heru nakrájíme na kousky a na vále zpracujeme s ostatními surovinami. Těsto dáme v mikrot. sáčku asi na hodinu odležet do lednice. Pak rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále z každého dílu vyválíme obdélník, lehce posypeme strouhankou, strouhanými nebo nakrájenými jablky, cukrem, skořící a rozinkami. Zabalíme závin, 4x-5x nahoře propícháme, aby nepraskl a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 190-200°C.

 

ZÁVIN - TĚSTO SE 100% TUKEM

27. 2. 2023

TĚSTO S OMEGOU
Těsto: 500g hladké mouky, 2 vejce, 250g 100% tuku (např.Omega, Iva, Ceres...), 2 dl mléka, 2 lžíce octa, špetka soli.
Náplň: 16 jablek, cukr, skořice, rozinky, strouhanka.
-----
Omegu nahrubo nastrouháme a na vále zpracujeme s ostatními surovinami. Těsto dáme v mikrot. sáčku asi na hodinu odležet do lednice. Pak rozdělíme na 4 díly a na pomoučeném vále z každého dílu vyválíme obdélník, lehce posypeme strouhankou, strouhanými nebo nakrájenými jablky, cukrem, skořící a rozinkami. Zabalíme závin, 4x-5x nahoře propícháme, aby nepraskl a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 190-200°C.

 

ZÁVIN PERNÍKOVÝ OVOCNÝ

27. 2. 2023

Těsto: 280g hladké mouky, 2 celá vejce, 70g moučkového cukru, 70g medu, na špičku nože jedlé sody, 3 lžíce oleje.
-----
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout. Pak ho rozdělíme na dva díly, vyválíme placku, pomažeme marmeládou nebo povidly, posypeme rozinkami, krájenými ořechy, kand. ovocem-podle fantazie a chuti. Stočíme jako závin, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci. Necháme naskočit v rozpálené troubě, pak pomalu dopékáme.
Z uvedeného množství jsou dva záviny. Po vychladnutí krájíme na tenké plátky.

 

ZÁVIN PERNÍKOVÝ PODLE STELLY ZÁZVORKOVÉ

27. 2. 2023

350g hladké mouky, 1 lžíce kakaa, 1/2 prášku do perníku
Směs do těsta: 150g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce medu, 2 lžíce změklého másla, 4 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1 vejce.
Náplň: 8-10 lžic strouhaných ořechů, 6 lžic pikantní zavařeniny (např. rybízová), cironová šťáva, rum - vše smícháme.
+ vejce na potření a podle potřeby hladká mouka na vál
-----
Suroviny na směs do těsta dáme do mísy nebo kastrůlku a ve vodní lázni šleháme ve vodní lázni, až se spojí a zhoustne. Necháme vychladnout.
Do mísy dáme mouku (trošku mouky si necháme stranou na vál) s kakaem a práškem do perníku, promícháme, přidáme vychladlou směs a vypracujeme tužší těsto - nejdříve děláme těsto v míse, pak vyklopíme na pomoučený vál a zpracujeme rukama. Pokud máme zpracovanou všechnu mouku a ještě se těsto lepí, podle potřeby ještě pomoučíme vál. Těsto rozdělíme na dva díly a v mikrot. sáčku dáme chvíli odležet do lednice.
Zapneme si troubu na 180°C.
Pak vyválíme dva obdélníky, potřeme náplní a zavineme. Konce uzavřeme, přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem (se lžící mléka nebo vody) a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlý závin krájíme na šikmé plátky.