Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-PEČENÉ

Příspěvky

KOLÁČ MERUŇKOVÝ RYCHLÝ S TVAROHEM

23. 2. 2023

Těsto: 2 vejce a 1 bílek, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, špetka soli.
Tvarohová náplň: 2 vaničkové tvarohy, cukr podle chuti, 1 žloutek, mléko podle potřeby.
Drobenka: 10 dkg polohrubé mouky, 5 dkg moučkového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 5 dkg másla (hery).
+ 1-2 meruňkové kompoty
-----
Vejce utřeme s cukrem a solí, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, ostatní suroviny a vymícháme těsto. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, potřeme tvarohovou náplní, poklademe meruňkami, posypeme drobenkou a upečeme v předehřáté troubě na 180-190°C podle toho jak nám peče trouba.

 

KOLÁČ MERUŇKOVÝ S TVAROHEM

23. 2. 2023

Těsto: 500g hrubé mouky, 200g moučkového cukru, 200g Hery, 2 celá vejce,1 prášek do pečiva, citr. kůra.
Náplň: 500g tvarohu, 250g bílého jogurtu, cukr podle chuti (asi 170g), 1 vanilk. pudinkový prášek, 3 vejce, citr. kůra.
Drobenka: 100g polohrubé mouky, 50g cukru moučka, 1/2 vanilkového cukru, 50g Hery.
+ 2 meruňkové kompoty
-----
Na vále zpracujeme těsto,dáme na vymazaný plech, poklademe meruňkami, potřeme náplní a posypeme drobenkou. Pečeme asi na 180°C, vychladlé pocukrujeme.

 

KOLÁČ MŘÍŽKOVÝ

23. 2. 2023

250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 250g moučkového cukru, 1 lžička jedlé sody, 100g změklé Hery, 2 vejce, asi 6 lžic zakysané smetany, citronová kůra.
+ rybízová nebo jahodová marmeláda, máslo na vymazání plechu a mouka na vál
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto a dáme v mikrot. sáčku přes noc do lednice odležet.
Druhý den necháme těsto chvilku povolit při pokojové teplotě, zapneme si troubu na 180°C a vymažeme plech.
Z těsta si oddělíme asi 1/3 na mřížky, zbytek na pomoučeném vále vyválíme na plát, namotáme na váleček a přeneseme na vymazaný plech. Rukama upravíme a potřeme marmeládou.
Z odebrané třetiny těsta uděláme válečky (nebo vyválíme a nakrájíme rádýlkem na pásky), na marmeládu položíme mřížky a upečeme v předehřáté troubě.

 

KOLÁČ MŘÍŽKOVÝ OŘECHOVÝ S MARMELÁDOU

23. 2. 2023

500g polohrubé mouky, 250g změklého másla nebo Hery, 150g cukru, 100g mletých ořechů, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, špetka skořice, asi 5 lžic mléka (přidáme podle potřeby- záleží, jak jsou velká vejce).
+ meruňková marmeláda, mouka na vál a máslo na vymazání plechu
-----
Na vále zpracujeme těsto, rozdělíme na dva díly (jeden trochu větší) a v mikrot. sáčku dáme do lednice odležet. Nez začneme dělat koláč, zapneme si troubu na 180-190°C.
Pak na pomoučeném vále z většího dílu vyválíme plát velký jako plech, na válečku přeneseme a vložíme na vymazaný plech. Trochu prsty umačkáme a uděláme asi 2 cm zvednuté okraje.
Potřeme marmeládou, z druhého dílu děláme válečky a na marmeládu uděláme mřížky. Můžeme ještě posypat nasekanými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě.

 

KOLÁČ MŘÍŽKOVÝ S VŮNÍ PERNÍKU

23. 2. 2023

2 vejce, 200g moučkového cukru, 600g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, 1/2 lžičky skořice, 250g změklého másla nebo Hery, trochu mléka podle potřeby.
+ marmeláda (nejlépe rybízová)
+ máslo na vymazání plechu a hladká mouka na vál
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto a dáme v mikrot. sáčku odležet do lednice.
Zapneme si troubu na 180°C a vymažeme plech.
Na pomoučněném vále ze 2/3 těsta vyválíme plát , namotáme na váleček a přeneseme na plech. Rukama na plechu upravíme, malinko uděláme po stranách okraje (aby se marmeláda nepřipalovala) a potřeme marmeládou. Ze zbylého těsta uděláme na marmeládu mřížky a koláč upečeme v předehřáté troubě.

 

KOLÁČ MŘÍŽKOVÝ ŠKVARKOVÝ

23. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 500g polohrubé mouky, 250g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 250g mletých škvarků, 5 lžic mléka.
Náplň: švestková povidla, lžička rumu.
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto a dáme v mikrot. sáčku do lednice odležet. Rozdělíme na asi 2/3 a 1/3 těsta- větší díl na pomoučeném vále vyválíme na plát a vyložíme jím vymazaný plech. Potřeme povidly, z menšího dílu těsta uděláme tenčí válečky a na koláč uděláme z nich mřížku. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Povidla: rozmícháme s rumem, pokud jsou tužší, přidáme ještě trošku vlažné vody.

 

KOLÁČ MŘÍŽKOVÝ TVAROHOVÝ 1

23. 2. 2023

Těsto: 500g hrubé mouky, 200g moučkového cukru, 200g Hery, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, citronová kůra.
Náplň: 500g tvarohu, vanilkový cukr, cukr podle chuti, 2 žloutky, sníh ze 2 bílků.
+ marmeláda na potření a tuk na vymazání plechu
-----
Na vále zpracujeme těsto, necháme odležet v lednici. Větší díl vyválíme na dno vymazaného plechu, potřeme marmeládou, tvarohovou náplní a uděláme ze zbytku těsta mřížky nebo si těsto hned rozdělíme, větší dáme ztuhnout do lednice a menší díl ztuhnout do mrazáku a nastrouháme na tvaroh. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

KOLÁČ MŘÍŽKOVÝ TVAROHOVÝ 2

23. 2. 2023

Těsto: 600g hladké mouky, 200g změklé Hery, 200g cukru, 2 vejce, 6 lžic vlažného mléka, 1 prášek do pečiva, citronová kůra.
Náplň: 500g tvarohu, 100g másla, cukr podle chuti (asi 180g), 2 žloutky, ze 4 bílků sníh.
+ marmeláda na potření (nejlépe rybízová)
-----
Na vále zpracujeme těsto, dáme do lednice uležet. Rozdělíme na větší a menší díl. Větší díl vyválíme na vymazaný plech, z poloviny menšího dílu uděláme váleček jako okraj koláče, těsto potřeme tence marmeládou, natřeme tvarohovou náplň a ze zbytku těsta uděláme tenké válečky a poklademe šikmo jako mřížky přes náplň. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

KOLÁČ MŘÍŽKOVÝ TVAROHOVÝ 3

23. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 170g cukru moučky, 130g Hery, 2 vejce,1 prášek do pečiva, 7 lžic mléka, citronová kůra, 1 vanilkový cukr.
Náplň: 500g tvarohu, 1 vejce, 2 vanilkové cukry, citr. kůra, marmeláda.
+ 1 vejce na potření.
-----
Vypracujeme těsto a necháme v lednici odpočinout. Ze dvou třetin vyválíme plát, dáme na vymazaný plech s vyšším okrajem, zvedneme asi 3cm okraje, potřeme tvarohovou náplní a nahoře marmeládou. Ze zbylého těsta uděláme mřížky, potřeme vajíčkem a pečeme při 180°C.

 

KOLÁČ OBRÁCENÝ HRUŠKOVO-JABLEČNÝ

23. 2. 2023

Těsto: 125g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 6 lžic oleje, 3 vejce, 150g hladké mouky, 1/4 l mléka.
400g kyselejších jablek, 400g vyzrálých hrušek, cca 3x lžíce cukru
+ moučkový cukr, papír na pečení
-----
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, vymažeme hodně olejem nebo máslem-lepší je nalít trochu oleje a rozetřít nebo poklademe tenkými plátky másla (hery apod.) a pocukrujeme . Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na dno formy a pocukrujeme. Pak oloupeme hrušky, odstraníme jádřince, pokrájíme na tenké plátky a poklademe na jablka a pocukrujeme. Z uvedených surovin vymícháme řidší těsto, nalijeme na ovoce, zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté dormě na 170-180°C.
Po vychladnutí koláč vyklopíme ovocem navrch a pocukrujeme.

 

KOLÁČ REBARBOROVÝ S DROBENKOU

23. 2. 2023

Těsto: 4 vejce, 150g moučkového cukru, 300g polohrubé mouky, 250g změklého másla nebo Hery, 1 prášek do pečiva, 60g Solamylu, 1/2 lžičky skořice.
Náplň: 1 kg rebarbory + cukr na posypání.
Drobenka: asi 8 lžic hrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce másla-vše dáme do misky a rozemneme prsty, až se spojí a drolí.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Připravíme si v misce drobenku.
Máslo ušleháme s cukrem do pěny, pak postupně zašleháme jedno vejce po druhém. Přidáme mouku smíchanou spráškem do pečiva, solamylem a skořicí a dobře promícháme.
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe nakrájenou rebarborou, posypeme cukrem a žmolenkou a upečeme v předehřáté troubě.

 

KOLÁČ RYBÍZOVÝ S TVAROHEM

23. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky,150g Hery, 100g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: 500g tvarohu, 1/2 skleničky oleje, 1 vejce, 1 vanilk. pudinkový prášek, 150g cukru, 1/2 l mléka.
+asi 200g rybízu.
-----
Na vále zpracujeme těsto a dáme do lednice odležet. Pak vyválíme na vymazaný plech s vyšším okrajem a zvedneme trochu okraje těsta. Vše na náplň vyšleháme, nalijeme na těsto a poklademe rybízem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

KOLÁČ RYCHLÝ S OVOCEM A DROBENKOU

23. 2. 2023

Těsto: 125g změklé hery, 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka.
Náplň: ovoce (dala jsem nektarinky, nakrájené na kostičky)
Drobenka: 2 lžíce másla, 6 lžic cukru, 10-11 lžic hrubé mouky.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu.
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C, uděláme drobenku, připravíme si ovoce, vymažeme a vysypeme plech.
Heru, cukr a vejce vyšleháme, přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto.
Těsto rozetřeme na připravený plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pokud používáme hodně kyselé ovoce, je lepší, když ho před posypáním drobenkou lehce pocukrujeme.
Koláč upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

 

KOLÁČ ŠVESTKOVÝ JOGURTOVÝ

23. 2. 2023

Těsto: 1 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 kelímek jogurtu, 3/4 hrnku mléka, 6 lžic oleje nebo rozehřátého másla (Hery), 1 hrnek hladké mouky, 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
Náplň: asi 1 kg švestek, skořicový cukr nebo vanilkový cukr.
Drobenka: 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, asi 4 lžíce másla, kdo má rád - 1 lžička skořice
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech. Připravíme si drobenku.
Mouky smícháme s práškem do pečiva a necháme stranou.
Všechny ostatní suroviny vyšleháme elektrickým šlehačem a vařečkou vmícháme mouku s práškem. Těsto rozetřeme na připravený plech, poklademe půlkami švestek, posypeme skořicovým cukrem, drobenkou a upečeme v předehřáté troubě.

 

KOLÁČ ŠVESTKOVÝ S OŘECHOVOU PEŘINKOU

23. 2. 2023

Těsto: 350g polohrubé mouky, 120g moučkového cukru, 220g změklého másla (Hery), 1 žloutek, špetka soli.
Náplň: 700-800g švestek
Peřinka: 3 vejce, 250g zakysané smetany, 100g moučkového cukru, 140g mletých ořechů, 2 lžíce Maizeny.
-----
Vypracujeme těsto, dáme na 20 minut do lednice, vyválíme a vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Předpečeme asi 8-10 minut, vyndáme, poklademe půlkami švestek, překryjeme ořechovou peřinkou a pečeme asi 25 až 35 minut.
Peřinka: z bílků a cukru - vyšleháme tuhý sníh a zlehka do něj vmícháme utřené žloutky se smetanou a maizenou a mleté ořechy.

 

KOLÁČ ŠVESTKOVÝ Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA

23. 2. 2023

Těsto: 300g vařených brambor, 3 vejce (žloutky+sníh), 100g rozpuštěného másla nebo Hery, 200-250g cukru, 200g polohrubé mouky, 1/2 kypřicího prášku.
Náplň: asi 1 kg švestek (měla jsem rozpůlené na mrazáku)
Drobenka: 80g másla, 100g cukru krupice, 100g hrubé mouky
+ omega (nebo jiný tuk) na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Brambory jsem měla uvařené z minulého dne ve slupce (zbyly mi od oběda).
Cukr vyšleháme se žloutky do pěny, pak vmícháme máslo, najemno strouhané brambory, mouku s práškem a nakonec lehce zamícháme sníh.
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem, poklademe půlkami švestek, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C.

 

KOLÁČ TVAROHOVÝ S DVOJÍ NÁPLNÍ A DROBENKOU

23. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 250g změklé Hery, 250g tvarohu.
Náplň: 500g tvarohu, 1 vejce,cukr podle chuti+150g zavařeniny nabo jablečných povidel.
Drobenka: 100g polohrubé mouky, 50g cukru moučka, 1/2 vanilkového cukru, 50g Hery,1 lžička vanilkového pudinkového prášku.
-----
Na vále zpracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly a dáme odležet do lednice. Na vymazaný plech s vyšším okrajem vyválíme 1. placku, potřeme tvarohovou náplní, přiklopíme 2. vyválenou plackou těsta, potřeme zavařeninou nebo jablečnými povidly a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

kynuté - BOCHÁNKY ŠVESTKOVÉ

23. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 80g změklého másla, 30g droždí, 1 vejce, 0,25 l vlažného mléka, špetka soli, 60g cukru.
Náplň: velké švestky, 100-120g marcipánu.
Vejce na potření, moučkový cukr na posypání.
-----
Uděláme kvásek, pak vypracujeme těsto a necháme vykynout. Švestky rozkrojíme nebo nakrojíme a místo pecek vložíme kousek marcipánu. Vykynuté těsto rozválíme, nakrájíme na čtverce, do každého vložíme švestku,děláme kuličky (jako kynuté knedlíky), naskládáme na vymazaný plech a necháme přikryté utěrkou ještě 20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180°C 30-40 minut.Vychladlé pocukrujeme.

 

kynuté - BUCHTY

22. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, špetka soli, citronová kůra, 100g cukru, 2 žloutky,100g rozpuštěného másla.
Kvásek: 1/2l vlažného mléka, 1 kostka droždí, 1 lžíce cukru.
Náplň: tvarohová, povidla, ovoce apod.
Rozpuštěný tuk na potření(hera, máslo apod.)
-----
Zaděláme kvásek. Promícháme mouku, sůl, cukr, citr. kůru, přidáme vzešlý kvásek, promícháme a nakonec přidáme vlažné máslo. Těsto dobře propracujeme, až dělá bubliny a necháme dvě hodiny vykynout.
Pak vykrajujeme kousky, plníme podle chuti, vkládáme do vymaštěného pekáče, potíráme mezi sebou tukem, necháme 15 minut vykynout a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě.

 

kynuté - KOLÁČ BORŮVKOVÝ

23. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 80g cukru, 100g rozpuštěného másla nebo Hery, 2 žloutky, asi 1/4 l vlažného mléka, špetka soli, 30g droždí.
Náplň: 1 l borůvek, Solamyl
Drobenka: 200 g hrubé mouky, 100 g cukru, 100 g másla
+ máslo nebo Hera na vymazání plechu
-----
Droždí, trochu vlažného mléka, lžičku cukru rozmícháme na kvásek a necháme na teplém místě vzejít.
Všechny suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vymícháme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Těsto válečkem nebo rukou rozprostřeme na plech a trochu zvedneme okraje, přikryjeme utěrkou a necháme chvíli vykynout-mezitím si zapneme troubu na 180°C.
Těsto posypeme borůvkami, pokud máme radši sladší koláč, borůvky lehce poprášíme cukrem, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě.

 

kynuté - KOLÁČ JAHODOVO-TVAROHOVÝ SE SNĚHEM

23. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 100g změklého másla nebo Hery, 21g droždí (1/2 kostky), 5 lžic mléka, 3 lžíce cukru, špetka soli, 4 žloutky.
Tvarohová náplň: 3-4 tvarohy, 2 žloutky, špetka soli, cukr podle chuti, trochu mléka + jahody.
Sníh: 6 bílků, špetka soli, 120g cukru písek, 120g moučkového cukru, 1 lžíce Solamylu.
-----
Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a vlažného mléka uděláme kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme mouku, vmícháme do ní sůl, kvásek a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Na vymazaný plech dáme těsto, potřeme náplní, necháme chvíli kynout, pak poklademe rozpůlenými jahodami a pečeme zvolna na 170-180°C asi 10 minut. Potřeme sněhem a dopečeme.

 

kynuté - KOLÁČ MERUŇKOVÝ SE SNĚHEM A OŘECHY

23. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky, 4 žloutky,1 lžíce cukru,125g Hery, 30g droždí.
Náplň: 4 bílky, 200g cukru.
+meruňky, strouhané ořechy.
-----
Uděláme kvásek, zpracujeme těsto a hned dáme na vymazaný a vysypaný plech. Necháme asi 60 minut kynout. Pak poklademe meruňkami, zalijeme sněhem, posypeme ořechy a zvolna pečeme.

 

kynuté - KOLÁČ S OVOCEM A DROBENKOU

23. 2. 2023

350g polohrubé mouky, cca 150ml vlažného mléka, 1 vejce, 80g Hery, 3 lžíce cukru, 1/2 kostky droždí (21g), špetka soli.
Náplň: ovoce - na obrázku meruňky a jahody
Drobenka: cca - 60g másla, 150g hrubé mouky, 70g cukru písek - vše v míse mneme prsty, až se spojí.
-----
Ze lžíce mouky, cukru, droždí a poloviny mléka rozmícháme kvásek a necháme na teplém místě vzejít.
Do mísy dáme mouku, do ní zamícháme sůl, přidáme cukr, rozpuštěnou Heru, vejce, vzešlý kvásek a dobře vymícháme těsto, až se dělají bubliny. Poprášíme lehce moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto na teplém místě vykynout.
Pak těsto rozválíme nebo prsty roztáhneme na vymazaný plech - zvedneme trochu okraje, přikryjeme utěrkou a necháme chvilku na plechu kynout.
Zapneme si troubu na 180°C.
Těsto poklademe ovocem, posypeme drobenkou, chvilku počkáme, až se předehřeje trouba, vložíme do trouby a upečeme dozlatova.
Pokud máme kyselejší ovoce, lehce pocukrujeme a pak teprve dáme drobenku.



 

kynuté - KOLÁČ S TROJÍ NÁPLNÍ

23. 2. 2023

500g polohrubé mouky, 30g droždí, 250ml vlažného mléka, 100g moučkového cukru, 100g změklého másla, 1 vejce, špetka soli.
Náplň tvarohová: 500g měkkého tvarohu ve vaničce, 1 vejce, 3-4 lžíce cukru - vše smícháme.
Náplň jablečná: 4 jablka (jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme)
Náplň maková: 360g mletého máku, 400-500ml mléka, asi 150g cukru, 1/2 lžičky skořice.
Drobenka: 100g změklého másla, 200g hladké mouky, 120g moučkového nebo krupicového cukru.
+ máslo na vymazání plechu a hladká nebo polohrubá mouka na vál
-----
Z poloviny vlažného mléka, lžíce cukru, lžičky mouky a droždí rozmícháme kvásek a necháme vzejít.
Všechny suroviny dáme do mísy, přidáme kvásek a vymícháme dobře těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 2 hodiny vykynout.
Mezitím si uděláme náplně.
Zapneme si troubu na 180°C.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na velikost plechu, na válečku přeneseme na vymazaný plech a rukama upravíme a uděláme i zvýšené okraje.
Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe nahrubo nastrouhanými jablky, na jablka rozetřeme makovou náplň, posypeme drobenkou a upečeme v předehřáté troubě.
Maková náplň: dáme vařit mléko. Mák, cukr a skořici smícháme, vsypeme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme, až zhoustne.

 

kynuté - KOLÁČ ŠVESTKOVÝ

23. 2. 2023

Těsto: 200 g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, asi 250 ml mléka, 2 žloutky, 125g rozpuštěné Hery, 5 lžic cukru, necelá kostka droždí (asi 30g), špetka soli.
Náplň: asi 1,20-1,5 kg švestek a 2 -3 skořicové cukry na posypání (podle kyselosti švestek)
+ máslo na vymazání plechu
-----
Z poloviny vlažného mléka,droždí, lžíce cukru a lžíce mouky rozmícháme kvásek a necháme na teplém místě vzejít.
Všechny suroviny dáme do mísy (sůl zamícháme do mouky), přidáme vlažnou Heru, mléko a vzešlý kvásek a dobře vypracujeme těsto. Lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Zapneme si troubu na 180 - 190°C, vymažeme plech.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rukama zpracujeme, přendáme na připravený plech a rozprostřeme po celém plechu. Po stranách trochu zvedneme okraje. Pokud chceme trochu silnější těsto, necháme chvilku na plechu těsto odpočinout a vykynout - přikryjeme utěrkou. Poklademe půlkami švestek (slupkou dolů), posypeme skořicovým cukrem a upečeme v předehřáté troubě.

 

kynuté - KOLÁČE MORAVSKÉ

22. 2. 2023

Těsto: 500g hladké mouky, 2,5dl mléka,100g změklého sádla, 80g cukru, 3 vejce, 30g droždí, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, špetka soli.
Náplň 1: 250g tvarohu, 50g cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr.
Náplň 2: meruňková marmeláda, perník na strouhání, 2 lžičky meruňkovice, 8 meruněk.
Drobenka a bílek na potření.
-----
Uděláme kvásek, zpracujeme těsto a necháme vykynout. Děláme placičky, do středu dáme tvarohovou nádivku, zabalíme malé koláčky a necháme kynout na plechu. Pak uděláme důlky, naplníme marmeládou (rozmíchat s meruňkovicí a perníkem), ozdobíme kostičkami meruněk. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem,dáme trochu drobenky a pečeme při 190°C.

 

kynuté - KOLÁČE TVAROHOVÉ

23. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 100g cukru, 1 vejce, 125g rozpuštěné Hery, špetka soli, 1 sáček sušeného droždí - na 500g mouky, 250-300ml vlažného mléka.
Náplň: 2 tvarohy ve vaničce, 1 vejce, cukr podle chuti, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku, hrst rozinek.
+ mouka na vál a tuk na vymazání plechů
-----
Ze všech surovin v míse zpracujeme těsto, poprášíme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Pak vyklopíme na vál, rozdělíme na stejné kousky, děláme kuličky a dáváme na vymazaný plech. Pomoučeným dnem skleničky děláme důlky, dáme náplň a necháme na plechu chvíli kynout - než se nám rozehřeje trouba na 180°C.
Okraje můžeme potřít rozšlehaným vejcem - koláčky na obrázku potírané nejsou.
V předehřáté troubě upečeme dozlatova.
Náplň: tvarohy smícháme s rozinkami a pudinkovým práškem, osladíme podle chuti, pak teprve vmícháme vejce.

 

kynuté - KOLÁČE ZMRZLÉ

23. 2. 2023

500g polohrubé mouky (pokud je potřeba, dáme víc), 80g změklé Hery, 1 kostka droždí (42g), 250ml šlehačky, 3 žloutky, 50g moučkového cukru, citronová kůra, špetka soli.
+ marmeláda nebo povidla
-----
Pokud máme řidší marmeládu, můžeme si jí zahustit trochou pudinkového prášku.
Na vále zpracujeme těsto (neděláme kvásek), vyválíme asi na 1 cm vysokou placku a skleničkou vykrajujeme koláčky. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, likérovou skleničkou uděláme důlek a naplníme povidly nebo marmeládou. Necháme na plechu vykynout.
Mezitím si zapneme troubu na 190°C.
Po vykynutí koláčky pečeme v předehřáté troubě.

 

kynuté - MAKOVÉ SPIRÁLKY

23. 2. 2023

500g polohrubé mouky, 30g droždí, 120g cukru,160g změklého másla, 4 žloutky, citronová kůra, asi 350ml vlažného mléka, špetka soli.
+ mouka na vál, vejce na potření a mák na posypání
-----
Z droždí, trochu mléka, cukru a mouky umícháme kvásek a necháme vzejít.
Do mísy dáme mouku se solí, ostatní suroviny, vzešlý kvásek a dobře vypracujeme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Pak si zapneme troubu na 180°C.
Těsto si na pomoučeném vále rozdělíme, vyválíme rukou válečky, asi 20 cm dlouhé (asi prst silné) a stočíme z nich kulaté koláčky-spirálky.
Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, asi 10 minut pod utěrkou necháme na plechu vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem (se lžící mléka) a posypeme mákem. Upečeme v předehřáté troubě.

 

kynuté - MAKOVNÍČKY

23. 2. 2023

Těsto: 400g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí (21g), 200 ml vlažného mléka, 2 žloutky, 50g cukru, 100g rozpuštěného másla, špetka soli.
Náplň: 150g mletého máku, 50g cukru, 200ml mléka, špetka skořice, 2 lžíce marmelády.
+ omega nebo jiný tuk na vymazání plechu a vejce na potření
-----
Z droždí, lžičky cukru, trochu mléka a mouky vymícháme kvásek a necháme vzejít.
Do mísy dáme všechny suroviny, vzešlý kvásek a dobře vypracujeme těsto, až dělá bubliny. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky (podle toho, jak velké chceme bochánky), plníme nádivkou, zakulatíme bochánek a dáváme na vymazaný plech (nebo vyložený papírem na pečení). Na plechu necháme přikryté utěrkou asi 20 minut kynout-mezitím si zapneme troubu na 180°C.
Pak bochánky špičkama nůžek trochu nastřihneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem (se lžící mléka) a pečeme v předehřáté troubě. Vychladlé pocukrujeme moučkovým cukrem.
Náplň: dáme vařit mléko, do horkého přidáme mletý mák, skořici, cukr a chvilku za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout a přimícháme marmeládu.